Sjukhus/vård på Malta

Sjukvården på Malta är förvånansvärt bra och jag hör sällan historier från människor som varit missnöjda. Man bör dock ha i åtanke att saker och ting kan gå väääldigt långsamt här och om ditt fall inte är akut kan du få räkna med en hel del väntetid på de allmänna sjukhusen. En av fördelarna med privatsjukhus är att du oftast inte behöver vänta lika länge på din tur men du får även betala mer.

Sjukvård på MaltaHar du jobb på Malta och betalar skatt via ett registrerat social security number så är den allmänna sjukvården gratis på Malta. Det största sjukhuset är Mater Dei Hospital och är beläget cirka 10 minuter bilfärd från Sliema. Sjukhuset är stort, välutvecklat och modernt. Du kan läsa mer om sjukhuset på deras hemsida www.materdeihospital.org.mt.

Privatsjukhus

Det finns som sagt en hel del privatsjukhus på Malta där du får betala en lite högre summa per läkarbesök. Det mest populära privatsjukhuset är St James Hospital i Sliema dit många vänner och bekanta sökt sig för alltifrån öroninfektioner till förlossningar. Notera att ett besök på St James inte ingår i din social security utan du måste betala för dina besök, jag fick bland annat betala €55 för ett blodprov och en kollega betalade €50 för ett kort besök hos öronläkaren.  Läs mer på www.stjameshospital.com.

Jag har även besökt Da Vinci Hospital i Birkirkara för att ta röntgenbilder. Lång väntetid trots tidsbokning (cirka 2h) men trevlig personal när det väl blev min tur. Läs mer på www.davincihospital.com.

Bosatt på Malta

Sjukvården på Malta är som sagt gratis på de allmänna sjukhusen för den som betalar maltesisk skatt. Behöver du uppsöka sjukhus är det viktigt att ha med sig sitt maltesiska ID-kort eller pass samt en liten gnutta tålamod.

Är du bosatt på Malta och har anmält din flytt till Skatteverket, det vill säga skrivit ut dig från den svenska folkbokföringen, så påverkar detta när du besöker sjukvården i Sverige. När du skriver ut dig från svenska folkbokföringen tappar du nämligen kopplingen till ditt svenska personnummer (du får givetvis tillbaka ditt personnummer när du flyttar tillbaka till Sverige) och du kan behöva ett så kallat A-nummer för att boka läkar-tid. Din läkare kan hjälpa dig med registrering av A-nummer. Detta nummer har du kvar och använder som personnummer om du behöver sjukvård i Sverige igen under din utlandsvistelse.

Värt att veta är även att svenskar med A-nummer inte alltid får lämna blod som blodgivare i Sverige.

Europeiskt sjukförsäkringskort

Om du är skriven i Sverige och har ditt blå Europeiska Sjukförsäkringskort så fungerar det fint att visa upp på Mater Dei Hospital (läs mer under Försäkring på Malta). Har du däremot skrivit ut dig från den svenska folkbokföringen och registrerat dig på en maltesisk adress hos Skatteverket så gäller inte längre ditt sjukförsäkringskort från Sverige utan du behöver ett nytt från Malta.

För att få ett sjukförsäkringskort måste du ha social security number samt betalat in pengar till national insurance (detta gör din arbetsgivare). När jag ansökte om Sjukförsäkringskort laddade jag ner en blankett (klicka här för att ladda ner blanketten) och skickade in den tillsammans med en kopia på en payslip (lönespecifikation). Läs mer om sjukförsäkringskort från Malta HÄR.

10 kommentarer

 1. Magnus Eriksson   •  

  Om man är svensk pensionär och bosätter sig på Malta och har skrivit ut sig från Sverige, så får man sjukvård på Malta även om man inte betalar skatt där. Den svenska försäkringskassan betalar för det till sjukvården på Malta. Europeiskt försäkringskort behöver alltså inte användas på Malta, men den svenska försäkringskassan lämnar ut ett sådant för användning vid resor i andra EU-länder. En svensk pensionär som skrivit ut sig från Sverige har ändå rätt till sjukvårdsförmåner i Sverige på samma villkor om om man var skriven i Sverige enligt beslut av Riksdagen år 2010. Man måste dock ha ett intyg från försäkringskassan i Sverige om detta. Försäkringskassan ersätter då landstinget för vårdkostnaden.

  • Johanna   •     Author

   Hej Magnus,

   Tusen tack för din kommentar, jag är övertygad om att den kommer vara till hjälp för många som söker info om sjukvård för pensionärer på Malta. Det uppskattas verkligen!

   Varma hälsningar,
   Johanna

 2. Thomas   •  

  Hej!

  Jag har Maltesiskt ID-kort och jag betalar in NI. Är det något mer jag behöver fixa för att ha gratis tillgång till sjukvården på Malta? Vad behöver jag visa upp om jag ska besöka sjukvården? Endast ID kort?

  P.S. Tack för fantastiskt bra information på siten!

  • Johanna   •     Author

   Hej Thomas,

   Jag har själv inte behövt besöka sjukhuset (peppar peppar ta i trä) men jag har hört från vänner och bekanta att ens maltesiska ID-kort ska räcka!

   Varma hälsningar,
   Johanna

   • Thomas   •  

    Okej tack!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *