Gyn, p-piller & cellprover

Att besöka gynekologen är väl aldrig en dans på rosor och inte blir det bättre när man ska besöka en gynekolog i ett främmande land. Nedan följer därför lite info som kan vara användbar för den som är ny (eller veteran!) på Malta.

Jag personligen har besökt en kvinnlig medelålders gynekolog som är precis så där avslappnad och icke-dömande som man önskar när man går på gyn-besök. Hon heter Mrs.Therese Galea Testa och finns tillgänglig på St James privatsjukhus i Sliema 2 dagar i veckan och kan hjälpa dig med allt man vanligtvis gör hos barnmorskor och gynekologer i Sverige. På Malta finns ingen direkt ungdomsmottagning utan man bokar tid på sjukhuset.

Ring till St James på +356 2329 3700 och be om att få boka en tid hos Dr. Mrs.Therese Galea Testa. När du bokar din tid behöver du inte säga vad det är du ska göra hos Mrs. Galea Testa utan det tar du direkt med henne under mötet sedan, däremot brukar de fråga vid tidsbokningen om det gäller ett gynekolog-besök eller graviditet.

Ett besök hos gynekolog på Malta kostar €50 + €9 sjukhusavgift, alltså €59, som betalas efter besöket ute i entrén.

P-piller och andra preventivmedel

Här på Malta finns såväl p-piller som spiral och p-ring och det fungerar på samma sätt som i Sverige då man får ett recept utskrivet av sin gynekolog (även allmänläkare kan skriva ut recept för p-piller) och hämtar därefter ut sitt preventivmedel på apoteket. Angående p-piller så verkar de flesta sorter som används i Sverige även finnas här så be din gynekolog om ett recept för de piller du redan tar. Detsamma gäller spiral, det är samma märken som i Sverige.

I dagsläget finns det dessvärre inte dagen-efter-piller att köpa i Malta men det är en stor diskussion och enligt en artikel i Times of Malta har Malta Medicines Authority nyligen röstat igenom att dagen-efter-piller ska börja säljas på apotek, givetvis utan recept precis som i Sverige. Försäljningen kommer påbörjas så snart alla regler är på plats.

Ta cellprover på Malta

Cellprov på engelska heter smear test och bokas genom att boka tid hos gynekolog på önskat sjukhus.

Jag har inte tagit cellprover i Sverige så jag har ingenting att jämföra med därifrån men de gånger jag gjort cellprov på Malta hr det gått väldigt snabbt och smidigt. När man besökt gynekologen får man ta med sig sitt prov + ett papper upp till labbet där man ibland kan behöva sitta och vänta lite. När det blir din tur lämnar du fram ditt papper och ditt prov och betalar €30. Du får nu själv bestämma hur du vill få dina provsvar, antingen via post eller via email.

När man väl får provsvaret blir man såklart lite förvirrad eftersom man (vanligtvis) inte förstår ett ord av de engelska sjukhustermer som står där men du kan vara lugn. Din gynekolog på Malta får ditt provsvar också och ringer dig om det är något som inte stämmer. Om du inte hör något så kan du andas ut. Känner du dig orolig så kan du alltid ringa eller maila din gynekolog och diskutera provsvaret.

Utöver de €30 du betalar för provet uppe i labbet så måste du även betala de €59 för gyn-undersökningen och sjukhusavgiften. Ett cellprov på Malta kostar alltså €89 (på St James i Sliema) och det är värt varenda krona!

Har du också erfarenhet av gynekolog på Malta så skulle jag verkligen uppskatta om du ville dela med dig till andra tjejer genom kommentarsfältet här nedan! Du kan givetvis vara anonym.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.