Vanliga frågor

Vi får mail dagligen av svenskar som är på väg till Malta, både semesterfirare och de som ska flytta dit. Här hittar ni svaren på många av de frågor som dyker upp.

Hur kommer man lättast från flygplatsen?

Vi rekommenderar alla att boka taxi i förväg. Vi använder oss av eCabs och när du ringer/mailar/smsar och bokar bör du uppge; namn, tid, antal personer, var ni flyger i från samt flight number.

Man kan även åka buss från flygplatsen, läs mer på www.publictransport.com.mt angående tider och priser.

Har du några tips om taxi på Malta?

Det kryllar av vitfärgade taxibilar på Malta och dessa ska man göra sitt bästa för att undvika. Vita taxibilar är ofta slitna med otrevliga chaufförer som inte bryr sig ett smack om sina resenärer utan lurar de mer än gärna på både säkerhet och pengar.

Tipset är att alltid kontakta privat taxi när du ska ta dig från flygplatsen eller ta dig runt på ön. De privata bilarna måste man alltid ringa och boka först.Pålitliga taxibolag är bland annat: eCABS (storfavorit!), Yellow CabsWembleys och Sellberg Taxi.

Är det samma eluttag på Malta som i Sverige?

På Malta är det tyvärr inte samma eluttag som i Sverige så det är bra att ha med sig en adapter på semestern. Skulle det vara så att man har glömt det så finns det att köpa i de flesta supermarkets och små alltiallo-butiker. På Malta kostar en el-adapter mellan €2-3 styck.

Kan man dricka kranvatten på Malta?

Det är inga problem att borsta tänderna i kranvattnet men jag skulle rekommendera att köpa flaskor att dricka. Om du har en lägenhet på Malta så är kranvattnet i köket helt ofarligt att använda i matlagning, diskning, te/kaffe osv eftersom det kommer (åtminstone ska komma ifrån!) huvudledningen. Varje lägenhet har en egen vattentank i plast uppe på taket som förser badrummet med vatten. Det är inte helt ovanligt att dessa tankar saknar lock, eller att de är väldigt smutsiga. Be din hyresvärd att visa dig din vattentank så du kan se att den är ok.

Finns det någon maltesisk motsvarighet till Blocket.se?

Den maltesiska motsvarigheten heter www.maltapark.com och det finns en hel del bra saker även om hemsidan inte är ens i närheten lika stor som Blocket.se är i Sverige.

Hur är sjukvården på Malta?

Malta är ett av Europas främsta länder inom sjukvård. Ett Europeiskt sjukförsäkringskort ger gratis sjukvård i alla länder inom Europa, vilket så klart inkluderar Malta. Ett EU sjukförsäkringskort är gratis och väldigt smidigt att skaffa. Klicka HÄR för att skaffa ett Europeiskt sjukförsäkringskort.

Jag ska till Malta, behöver jag visum?

Som EU-medborgare krävs inget visum för att besöka Malta.

Vad är det för tidszon på Malta?

Malta har samma tidszon som Sverige, det vill säga GMT +2 under sommartid och GMT +1 under vintertid.

Finns det bra mataffären på Malta?

Mataffärer på Malta finns det relativt gott om i de lite större städerna, men det finns endast ett fåtal större matbutiker De vanligaste matbutiker på Malta är bland annat Lidl, Tower och Scotts. Läs mer om matbutiker på Malta på vår undersida Matbutiker på Malta. En del butiker kan vara slarviga med utgångsdatum så man ska vara extra noga med att kolla det innan man köper något. Snittet på priserna i mataffärer på Malta landar på ungefär detsamma som i Sverige.

Alltommalta.com har bra information när man ska flytta till Malta, vet du några sidor som har mer information för oss som ska dit på semester?

Det finns många sidor om Malta men det är ofta svårt att hitta information om just det man söker.
Maltaturist.se är en svensk sida för öns besökare som har bra tips på var man kan äta och bo samt vad man inte får missa under sin solsemester på Malta!
Tjejer på Malta är en facebook-grupp för tjejer som flyttar till Malta där man kan ställa frågor och lära känna nya vänner.
Malta.com är en bra sida på engelska som uppdateras ofta där man kan hitta information om alla spännande evenemang som äger rum på Malta.
Maltasvenskar.se är en annan bra site för de som är sugna på att flytta till Malta!
Föräldrar på Malta är en facebook-grupp för föräldrar med barn i dagis-/skolåldern där man kan utbyta tips och tankar om livet på Malta med barn.
Upplevmalta.se är en hemsida med lite information om Malta.
Barnresebloggen är en blogg skriven av en svensk familj som valt att flytta till Malta.

Ni skriver ofta om public holidays, hur ofta inträffar de och vad innebär det?

På Malta är det ofta helgdagar, så kallade Public Holidays och då är i stort sett allt är på ön är stängt, precis som våra svenska röda dagar.

Public Holidays (röda dagar) på Malta 2017:

1 januari – New Year
10 februari – Saint Paul´s Shipwreck
19 mars – 15 Saint Joseph
31 mars – Freedom Day Malta
14 april – Good Friday
1 maj – Labour Day
7 juni – National Holiday Malta
29 juni – Saint Peter & Saint Paul
15 augusti – Assumption of Mary
8 september – Victory Day Malta
21 september – Independence Day Malta
8 december – Immaculate Conception
13 december – Republic Day Malta
25 december – Christmas Day

231 kommentarer

 1. Carina Börjes   •  

  Hejsan Johanna
  Vi är ett sällskap på 30 personer som åker ner till Malta den 25-28/5 och det skulle vara roligt att å ut och äta tillsammans. Vi kommer att bo i St Julians och undrar om du vet någon bra lokal restaurang som vi skulle få plats på.

  • Johanna   •     Author

   Hej Carina,

   Vad kul att ni är ett stort gäng som ska till Malta! Bra restauranger i St Julians är bland annat; Wigi’s Kitchen, Peperonchino, Gululu, MEET och Blue Elephant.

   Se till att alltid boka bord i förväg så ni är garanterade bord, vanligtvis kan man boka både via email och telefon.

   Önskar er en trevlig resa!

   Varma hälsningar,
   Johanna

 2. Eva-Lotta Bengtsson   •  

  Hej Johanna! Jag och maken ska besöka Malta i början på maj. Vi ser fram emot det hela jättemycket. Vi ska bo på Radisson vid Golden Bay och undrar vad du rekommenderar för färdsätt om man vill ta sig in till någon stad ex. Bugibba,Valetta mfl därifrån? Hur ofta går det bussar, vad kostar det med taxi? Såg att Ecabs var att rekommendera vad gäller taxi, men vad ska det kosta på ett ungefär? Går det att gå mellan Golden bay -Bugibba?

  Hyra bil? Vänstertrafik – om man inte är van…ska man hoppa detta då eller tycker du det är värt att chansa på bil? :-)
  Tacksam för svar.
  mvh
  Eva-Lotta

  • Johanna   •     Author

   Hej Eva-Lotta,

   Taxipriser kan du kolla upp på den här sidan: http://ecabs.com.mt/zonesrates/. Från Golden Bay till Bugibba kostar det €16 och till Valletta kostar det €24. Boka alltid i förväg, ni kan boka genom hemsidan, telefon, email eller appen.

   Enligt google maps ska det ta cirka 1,5h att promenera mellan Golden Bay och Bugibba och då får ni promenera utmed vägen. Landskapet mellan de två städerna är ganska spännande då det är kantat av grönsaksodlingar i stort sett hela vägen.

   Angående hyra bil så tycker jag personligen att det är superhärligt med flexibiliteten det medför. Jag kan inte svara för hur ni kommer uppfatta vänstertrafiken men personligen tyckte jag det var obehagligt att köra i början men nu känner jag mig helt trygg på de maltesiska vägarna.

   Trevlig resa!
   Varma hälsningar,
   Johanna

   • Eva-Lotta Bengtsson   •  

    Tusen tack för dina svar. Vi trodde nog att det var närmare till Bugibba från Golden Bay men det ska nog lösa sig :-) Det ska visst finnas cyklar som man kan få låna. Japp vänstertrafik är ju lite klurigt men det får vi ta en funderare på. Antar att det finns bussar också mellan platserna? Läste något om att ta sig uppåt och åka färja över till en annan ö där det ska finnas en lagun. Har du någon bra sida att rekommendera för att se ev busstider, så vore jag tacksam att få till mig den också.

    Glad Påsk från ett vintrigt Sverige idag.

    • Johanna   •     Author

     Hej Eva-Lotta,

     Absolut, det finns bussar som går i stort sett överallt, kika in http://www.publictransport.com.mt för att söka rutter.

     Det låter som du syftar på att ta bussen upp till Cirkewwa och därifrån ta båt över till Blue Lagoon. Det är en otroligt vacker dagsutflykt men också väldigt populär. Det finns en ytterst liten strand och bäst är att hyra solstolar om man inte vill ligga på klipporna (där det inte finns någon skugga). Som sagt, otroligt vackert dock. Här hittar du mer info om tidtabeller etc: http://maltaturist.se/fardmedel/batforbindelser/.

     Varma hälsningar,
     Johanna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *