Vanliga frågor

Vi får mail dagligen av svenskar som är på väg till Malta, både semesterfirare och de som ska flytta dit. Här hittar ni svaren på många av de frågor som dyker upp.

Hur kommer man lättast från flygplatsen?

Vi rekommenderar alla att boka taxi i förväg. Vi använder oss av eCabs och när du ringer/mailar/smsar och bokar bör du uppge; namn, tid, antal personer, var ni flyger i från samt flight number.

Man kan även åka buss från flygplatsen, läs mer på www.publictransport.com.mt angående tider och priser.

Har du några tips om taxi på Malta?

Det kryllar av vitfärgade taxibilar på Malta och dessa ska man göra sitt bästa för att undvika. Vita taxibilar är ofta slitna med otrevliga chaufförer som inte bryr sig ett smack om sina resenärer utan lurar de mer än gärna på både säkerhet och pengar.

Tipset är att alltid kontakta privat taxi när du ska ta dig från flygplatsen eller ta dig runt på ön. De privata bilarna måste man alltid ringa och boka först.Pålitliga taxibolag är bland annat: eCABS (storfavorit!), Yellow CabsWembleys och Sellberg Taxi.

Är det samma eluttag på Malta som i Sverige?

På Malta är det tyvärr inte samma eluttag som i Sverige så det är bra att ha med sig en adapter på semestern. Skulle det vara så att man har glömt det så finns det att köpa i de flesta supermarkets och små alltiallo-butiker. På Malta kostar en el-adapter mellan €2-3 styck.

Kan man dricka kranvatten på Malta?

Det är inga problem att borsta tänderna i kranvattnet men jag skulle rekommendera att köpa flaskor att dricka. Om du har en lägenhet på Malta så är kranvattnet i köket helt ofarligt att använda i matlagning, diskning, te/kaffe osv eftersom det kommer (åtminstone ska komma ifrån!) huvudledningen. Varje lägenhet har en egen vattentank i plast uppe på taket som förser badrummet med vatten. Det är inte helt ovanligt att dessa tankar saknar lock, eller att de är väldigt smutsiga. Be din hyresvärd att visa dig din vattentank så du kan se att den är ok.

Finns det någon maltesisk motsvarighet till Blocket.se?

Den maltesiska motsvarigheten heter www.maltapark.com och det finns en hel del bra saker även om hemsidan inte är ens i närheten lika stor som Blocket.se är i Sverige.

Hur är sjukvården på Malta?

Malta är ett av Europas främsta länder inom sjukvård. Ett Europeiskt sjukförsäkringskort ger gratis sjukvård i alla länder inom Europa, vilket så klart inkluderar Malta. Ett EU sjukförsäkringskort är gratis och väldigt smidigt att skaffa. Klicka HÄR för att skaffa ett Europeiskt sjukförsäkringskort.

Jag ska till Malta, behöver jag visum?

Som EU-medborgare krävs inget visum för att besöka Malta.

Vad är det för tidszon på Malta?

Malta har samma tidszon som Sverige, det vill säga GMT +2 under sommartid och GMT +1 under vintertid.

Finns det bra mataffären på Malta?

Mataffärer på Malta finns det relativt gott om i de lite större städerna, men det finns endast ett fåtal större matbutiker De vanligaste matbutiker på Malta är bland annat Lidl, Tower och Scotts. Läs mer om matbutiker på Malta på vår undersida Matbutiker på Malta. En del butiker kan vara slarviga med utgångsdatum så man ska vara extra noga med att kolla det innan man köper något. Snittet på priserna i mataffärer på Malta landar på ungefär detsamma som i Sverige.

Alltommalta.com har bra information när man ska flytta till Malta, vet du några sidor som har mer information för oss som ska dit på semester?

Det finns många sidor om Malta men det är ofta svårt att hitta information om just det man söker.
Maltaturist.se är en svensk sida för öns besökare som har bra tips på var man kan äta och bo samt vad man inte får missa under sin solsemester på Malta!
Tjejer på Malta är en facebook-grupp för tjejer som flyttar till Malta där man kan ställa frågor och lära känna nya vänner.
Malta.com är en bra sida på engelska som uppdateras ofta där man kan hitta information om alla spännande evenemang som äger rum på Malta.
Maltasvenskar.se är en annan bra site för de som är sugna på att flytta till Malta!
Föräldrar på Malta är en facebook-grupp för föräldrar med barn i dagis-/skolåldern där man kan utbyta tips och tankar om livet på Malta med barn.
Upplevmalta.se är en hemsida med lite information om Malta.
Barnresebloggen är en blogg skriven av en svensk familj som valt att flytta till Malta.

Ni skriver ofta om public holidays, hur ofta inträffar de och vad innebär det?

På Malta är det ofta helgdagar, så kallade Public Holidays och då är i stort sett allt är på ön är stängt, precis som våra svenska röda dagar.

Public Holidays (röda dagar) på Malta 2017:

1 januari – New Year
10 februari – Saint Paul´s Shipwreck
19 mars – 15 Saint Joseph
31 mars – Freedom Day Malta
14 april – Good Friday
1 maj – Labour Day
7 juni – National Holiday Malta
29 juni – Saint Peter & Saint Paul
15 augusti – Assumption of Mary
8 september – Victory Day Malta
21 september – Independence Day Malta
8 december – Immaculate Conception
13 december – Republic Day Malta
25 december – Christmas Day

227 kommentarer

 1. Frida   •  

  Hej,
  Jag ska plugga engelska två veckor i Brighton eller Malta. Men valet är svårt…
  Vissa säger att det är dyrt att leva på Malta. Skulle du säga att det är så?
  Jag tänker framför allt på mat och dryck.
  Tack för svar!

  • Johanna   •     Author

   Hej Frida,

   Vilka spännande val du står inför! Jag har besökt Brighton, det är en otroligt vacker stad. De två orterna skiljer sig såklart på många sätt men det allra största är givetvis klimatet och personligen hade jag valt solsken alla dagar i veckan! Mala har blivit dyrare på sistone men jämför med England så skulle jag säga att det går på ett ut, vissa saker är säkert billigare i England och andra saker är billigare på Malta.

   Själva engelskan är kanske bättre i England, beroende på om du skulle få en maltesisk lärare eller ej. Den maltesiska dialekten är lite speciell! Men det skulle jag inte se som något avgörande egentligen, huvudsaken är ju att man lär sig orden.

   Lycka till!
   Varma hälsningar,
   Johanna

   • Frida   •  

    Tack snälla för svar! European School of English är det som gäller, jag tror att alla lärare har engelska som modersmål. Ja, klimatet lockar verkligen!

    Nu en till fråga, finns det några trevliga yoga studios i närheten av European School of English? Jag utgår ifrån att du kan allt.. ;)
    Det blir nog Malta ändå…
    Allt gott!!
    Frida

    • Johanna   •     Author

     Hej Frida,

     Vad kul att det lutar åt Malta! Jag ser att skolan ligger i Paceville i St Julians och du kanske har läst dig till att det är mycket party där så om det finns möjlighet att bo en liten promenad därifrån så hade jag övervägt det om jag var du!

     Angående yoga så älskar jag Hotyogamalta.com! Mysiga lärare och svettiga pass. I St Julians vet jag att det finns SUP yoga (här kan du läsa mer) men känner inte till någon yogastudio. Ett par gym har yoga-pass, bland annat GX-1 på Le Meridien har Les Mills och därmed Bodybalance, samt Cynergi i St Julians har både pilates, yoga och thai chi.

     Jag kan även rekommendera facebookgruppen Yoga in Malta där det kommer upp en del evenemang osv!

     Varma hälsningar,
     Johanna

 2. Christer   •  

  Hej bussnummer till Meilleha centrum resp Bugibba o Valetta?
  Mvh/Christer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *