Vanliga frågor

Vi får mail dagligen av svenskar som är på väg till Malta, både semesterfirare och de som ska flytta dit. Här hittar ni svaren på många av de frågor som dyker upp.

Hur kommer man lättast från flygplatsen?

Vi rekommenderar alla att boka taxi i förväg. Vi använder oss av eCabs och när du ringer/mailar/smsar och bokar bör du uppge; namn, tid, antal personer, var ni flyger i från samt flight number.

Man kan även åka buss från flygplatsen, läs mer på www.publictransport.com.mt angående tider och priser.

Har du några tips om taxi på Malta?

Det kryllar av vitfärgade taxibilar på Malta och dessa ska man göra sitt bästa för att undvika. Vita taxibilar är ofta slitna med otrevliga chaufförer som inte bryr sig ett smack om sina resenärer utan lurar de mer än gärna på både säkerhet och pengar.

Tipset är att alltid kontakta privat taxi när du ska ta dig från flygplatsen eller ta dig runt på ön. De privata bilarna måste man alltid ringa och boka först.Pålitliga taxibolag är bland annat: eCABS (storfavorit!), Yellow CabsWembleys och Sellberg Taxi.

Är det samma eluttag på Malta som i Sverige?

På Malta är det tyvärr inte samma eluttag som i Sverige så det är bra att ha med sig en adapter på semestern. Skulle det vara så att man har glömt det så finns det att köpa i de flesta supermarkets och små alltiallo-butiker. På Malta kostar en el-adapter mellan €2-3 styck.

Kan man dricka kranvatten på Malta?

Det är inga problem att borsta tänderna i kranvattnet men jag skulle rekommendera att köpa flaskor att dricka. Om du har en lägenhet på Malta så är kranvattnet i köket helt ofarligt att använda i matlagning, diskning, te/kaffe osv eftersom det kommer (åtminstone ska komma ifrån!) huvudledningen. Varje lägenhet har en egen vattentank i plast uppe på taket som förser badrummet med vatten. Det är inte helt ovanligt att dessa tankar saknar lock, eller att de är väldigt smutsiga. Be din hyresvärd att visa dig din vattentank så du kan se att den är ok.

Finns det någon maltesisk motsvarighet till Blocket.se?

Den maltesiska motsvarigheten heter www.maltapark.com och det finns en hel del bra saker även om hemsidan inte är ens i närheten lika stor som Blocket.se är i Sverige.

Hur är sjukvården på Malta?

Malta är ett av Europas främsta länder inom sjukvård. Ett Europeiskt sjukförsäkringskort ger gratis sjukvård i alla länder inom Europa, vilket så klart inkluderar Malta. Ett EU sjukförsäkringskort är gratis och väldigt smidigt att skaffa. Klicka HÄR för att skaffa ett Europeiskt sjukförsäkringskort.

Jag ska till Malta, behöver jag visum?

Som EU-medborgare krävs inget visum för att besöka Malta.

Vad är det för tidszon på Malta?

Malta har samma tidszon som Sverige, det vill säga GMT +2 under sommartid och GMT +1 under vintertid.

Finns det bra mataffären på Malta?

Mataffärer på Malta finns det relativt gott om i de lite större städerna, men det finns endast ett fåtal större matbutiker De vanligaste matbutiker på Malta är bland annat Lidl, Tower och Scotts. Läs mer om matbutiker på Malta på vår undersida Matbutiker på Malta. En del butiker kan vara slarviga med utgångsdatum så man ska vara extra noga med att kolla det innan man köper något. Snittet på priserna i mataffärer på Malta landar på ungefär detsamma som i Sverige.

Alltommalta.com har bra information när man ska flytta till Malta, vet du några sidor som har mer information för oss som ska dit på semester?

Det finns många sidor om Malta men det är ofta svårt att hitta information om just det man söker.
Maltaturist.se är en svensk sida för öns besökare som har bra tips på var man kan äta och bo samt vad man inte får missa under sin solsemester på Malta!
Tjejer på Malta är en facebook-grupp för tjejer som flyttar till Malta där man kan ställa frågor och lära känna nya vänner.
Malta.com är en bra sida på engelska som uppdateras ofta där man kan hitta information om alla spännande evenemang som äger rum på Malta.
Maltasvenskar.se är en annan bra site för de som är sugna på att flytta till Malta!
Föräldrar på Malta är en facebook-grupp för föräldrar med barn i dagis-/skolåldern där man kan utbyta tips och tankar om livet på Malta med barn.
Upplevmalta.se är en hemsida med lite information om Malta.
Barnresebloggen är en blogg skriven av en svensk familj som valt att flytta till Malta.

Ni skriver ofta om public holidays, hur ofta inträffar de och vad innebär det?

På Malta är det ofta helgdagar, så kallade Public Holidays och då är i stort sett allt är på ön är stängt, precis som våra svenska röda dagar.

Public Holidays (röda dagar) på Malta 2017:

1 januari – New Year
10 februari – Saint Paul´s Shipwreck
19 mars – 15 Saint Joseph
31 mars – Freedom Day Malta
14 april – Good Friday
1 maj – Labour Day
7 juni – National Holiday Malta
29 juni – Saint Peter & Saint Paul
15 augusti – Assumption of Mary
8 september – Victory Day Malta
21 september – Independence Day Malta
8 december – Immaculate Conception
13 december – Republic Day Malta
25 december – Christmas Day

235 kommentarer

 1. Marie-Sofie Slätt   •  

  Jag undrar jag läste nånstans att på malta har dom fler dagar som är holidays men som inte är röda dagar (jag vet inte hur jag ska beskriva men det var nåt sånt). det är ett tag sen jag läste detta. Och såna dagar kan det vara så att bussarna inte går tex. Stämmer detta? Och hur ska man veta vilka dagar det är, och vilka dagar som är vilket?

  • Johanna   •     Author

   Hej Marie-Sofie,

   Du kanske tänker på National Holidays och Bank Holidays? Alla röda dagar på Malta räknas som söndag om man utgår från bussarna. Butikernas öppettider varierar på public holidays men oftast har de öppet som en söndag (dvs att majoriteten har stängt eller endast öppet på förmiddagen). Här hittar du alla public holidays: https://gov.mt/en/About%20Malta/Public%20Holidays/Pages/Public-Holidays-in-MAlta.aspx .

   Varma hälsningar,
   Johanna

 2. Marie-Sofie Slätt   •  

  Hej, jag har kollat runt lite på sidan och läst en hel del om vad man behöver göra innan man flyttar till malta, bla det här med att anmäla till Försäkringskassan och skatteverket. Men jag undrar en sak ang försäkringskassan. Dom nämner något om ett intyg E106 som gäller sjukförsäkring. Jag har förstått att om man fortfarande är skriven i Sverige gäller EU-kortet, sen om man skriver över sig gäller att man ska ha Maltesiskt sjukförsäkringskort. Men FK nämner det här intyget och det låter på dom som att man ska ha det när man skrivit över sig. Vet du något om detta? Blir inte klok på om dom menar att man ska ha det för att få vård på Malta då, eller om det gäller i Sverige, eller om man ska ha det för att Fk i sverige ska betala del av vården på Malta. Har man rätt att vara dubbelförsäkrad på nåt sätt? Hälsningar Mare-Sofie

  • Johanna   •     Author

   Hej Marie,

   Jag har inte hört talas om intyg E106 tidigare. Enligt Vårdguiden ger ett EU-kort dig samma kostnader som en person folkbokförd i landet och som du skriver har man ett svensk EU sjukförsäkringskort när man är skriven i Sverige och ett Maltesiskt EU-sjukförsäkringskort när man är skriven på Malta.

   Varma hälsningar,
   Johanna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.