Att tänka på innan man flyttar till Malta

Innan man flyttar till Malta finns det ett par saker som kan vara bra att fixa och ha koll på.

Skatteverket

Om man planerar att bo utomlands mer än ett år ska man anmäla detta till Skatteverket för att skriva ut sig ut svenska folkbokföringen. Allt man behöver göra är att skicka in en blankett till Skatteverket som finns på deras hemsida. Detta gäller även om man planerat att vara i Malta en kortare tid och sedan förlänger vistelsen så det överskrider ett år. Tänk på att när man skriver ut sig från folkbokföringen kan det påverka försäkringar, sjukvårdskostnader etc så kolla upp allt sådant ordentligt innan du åker! Du förlorar inte ditt svenska medborgarskap när du flyttar utomlands och inte längre är skriven i svenska folkbokföringen. Här kan du ladda ner blanketten!

Ska du bo på Malta under kortare tid än ett år och vill ha din post till annan adress än din bostadsadress, kan du göra anmälan till Skatteverket om särskild postadress på blankett: Anmälan – Särskild postadress SKV 7844.

Byta adress på Malta? Detta ska också anmälas till Skatteverket, så din post kommer rätt. Detta görs med blankett SKV 7842.

När man ansöker om maltesiskt residence card / maltesiskt ID kort kan man ibland behöva ett personbevis på engelska, detta får man hos Skatteverket. Är du gift eller har barn kan du krävas att uppvisa marriage certificate samt birth certificate. Dessa dokument utfärdas tyvärr inte i Sverige utan istället får du ett utdrag ur folkbokföringen. Mer info finns här. (TIPS. När du lämnar in dina papper, försök inte att förklara att ”vi har inte marriage/birth certificates i Sverige” utan lämna bara fram pappren och var lugn. Om de frågar så kan man vänligt förklara att så ser dokumenten ut i Sverige och så är det inte mer med det.).  Läs mer om maltesiskt ID-kort för att veta vad just du behöver ha med dig.

Försäkringskassan

De som får bidrag som exempelvis barnbidrag, föräldrapenning, studiebidrag mm från Försäkringskassan i Sverige kan ha rätt till det även om man åker till Malta, beroende på hur länge man planerar att vara borta samt av vilken orsak utlandsvistelsen äger rum. Kontakta Försäkringskassan innan du reser oavsett om du vill diskutera förmåner eller ej, alla ska anmäla sin flytt till Malta.

Adressändring

Glöm inte att göra en adressändring när du flyttar till Malta, så din post kommer rätt! Är du nyfiken på hur det fungerar med att skicka/ta emot paket på Malta så kan du läsa mer om det under Post på Malta.

Om du byter adress väl på Malta, eller väljer att flytta ifrån ön kan du sätta upp en liknande tjänst med adressändring på Malta. Mer info hittar du på Maltapost.com/redirection-of-mail.

Radiotjänst

Man måste själv skriftligen avanmäla tv-innehav hos Radiotjänst i Kiruna när man flyttar till Malta. Detta går inte per automatik trots att man anmäler sin flytt hos Skatteverket.

Fordonsskatt

Bilregistret skickar inte betalningskrav om obetald fordonsskatt till utlandet. Vid flytt till utlandet måste du därför anmäla en svensk aviseringsadress till bilregistret.

Vägtrafikregistret ska innehålla folkbokföringsadress eller, om ägaren inte är folkbokförd, annan adress i Sverige. Om du inte har en adress i Sverige kommer skatten att överföras till Kronofogdemyndigheten för indrivning. Du får då även betala en grundavgift om 500 kronor.

Vaccination

De vaccin som rekommenderas om man reser till Malta är standardvaccinen polio-, stelkramps- och difterivaccinationerna. Till vissa riskgrupper rekommenderas dessutom: vaccin mot hepatit B och meningokocker.

Har du tidigare rest till Sydamerika eller Afrika kräver Malta att man har vaccinerats mot gula febern.

Du hittar mer info om vaccination inför Malta på Vaccinationsguiden.se/malta.

Övrigt

Glöm inte att säga upp övriga abonnemang så som telefon, tidningar, bredband etc. Missa inte att kontakta din elleverantör så du slipper bli betalningsskyldig för någon annans el-konsumtion! Det är även en god idé att kontakta banker och försäkringsbolag innan flytten samt få intyg från barnen skola eller andra utbildningsinstutitioner, födelsebevis, utdrag från polisregister (kan ibland behövas vid jobb-sökande), vaccinationsintyg mm.

Har du ett Europeiskt Sjukförsäkringskort? Om inte kan du snabbt och enkelt besälla ett HÄR. Det Europeiska Sjukförsäkringskortet ger dig rätt till sjukvård i andra EU/EES-länder om du är folkbokförd i Sverige. Ta reda på hur du är försäkrad i utlandet. Läs mer om Försäkringar på Malta.

30 kommentarer

 1. Magnus   •  

  Tackar för dom goda råden.
  Nu blir det ner till Malta på lördag.

  • Johanna   •     Author

   Hej Magnus,

   Härligt att höra att Alltommalta.com varit till hjälp inför din resa till Malta! Hoppas du får en härlig tid på ön.

   Varma hälsningar,
   Johanna

 2. Alexandra   •  

  Hej Johanna,
  Såg dott svar först nu, tack för svaret!

  Såklart förstår jag att det är svårt för dig att förutspå arbetsmarknaden i årsskiftet. Tänkte lite mer hur det såg ut just nu :)

  Jag är medlem i ”Tjejer på malta” och gruppen har vart rill bra hjälp. Ska strax börja med alla förberedelser som atg kontakta bank, försäkringsbolag osv.

  Nej, jag är beredd på att lönen kommer vara mycket lägre. Men vad är pengar när man vantrivs i en stad! Dock storreivs jag på mitt jobb, men vill inte leva för att jobba och se tillbaka om 10 år då jag ”pratade om att flytta till ett varmare land men att de aldrig blev av”

  Sen en sista fråga :)
  Är det omöjligt att få jobb härifrån? Förstår att chansen självklart är mindre, men jobbannonser som läggs ut verkar vara så öppna mot de som även vill flytta ner.

  Tack igen för en fantastiskt hjälpsam och bra sida!

  Bästa hälsningar,
  Alexandra

  • Johanna   •     Author

   Hej igen Alexandra,

   Det låter strålande! Givetvis kan du alltid söka jobb även om du ännu inte är på plats och jag vet flera företag som anställt folk direkt från Sverige. Det är dock alltid en större risk för bolaget och de väljer helst någon som är bosatt på ön. Däremot lönar det sig alltid att söka och vara ihärdig!

   Stort lycka till,
   Varma hälsningar,
   Johanna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.