Boende på Malta

Det börjar bli lite svårare att hitta lägenheter på Malta och priserna gått upp drastiskt de senaste åren. De flesta lägenheterna på Malta är möblerade och det brukar finnas två stilar på inredning; gammaldags maltesisk stil eller lite mer modern inredning. I dagsläget kostar en lägenhet med modern inredning med ett sovrum cirka €700 i Sliema/St Julians. På Malta är elen dyrare än Sverige och den ingår väldigt sällan i hyran så räkna med lite extra kostnader för el och vatten.

De flesta hyresvärdarna är villiga att sänka hyran något så försök gärna pruta lite. Diskutera detta med din mäklare på Malta för att försöka få ett så bra pris så möjligt för din lägenhet. Ofta är det lättare att få ner priset om man binder sig längre.

Mäklare på Malta

Det finns många mäklarfirmor och mäklare på Malta. Systemet skiljer sig lite från Sverige eftersom alla mäklarfirmor har tillgång till alla lediga objekt. Det innebär att alla mäklare på Malta har samma utbud. Jag har blivit rekommenderad att försöka undvika att använda mig av flera mäklare på Malta utan hålla mig till en. Anledningen till det är:

Går man på visning med mäklare nr. 1 men inte känner sig helt nöjd med personens insats utan väljer att byta mäklare och mäklare nr. 2 visar samma lägenhet så får han inte sälja/hyra ut den till dig. Mäklare nr. 1 har alltid rätt till arvodet. Därför är det viktigt att hitta en mäklare på Malta du kan lita på och som du vet gör ett bra jobb!

När vi flyttade till Malta använde vi oss av en väldigt engagerad och pålitlig mäklare på Malta som heter Tony, view han är maltesisk och pratar liksom de flesta malteser väldigt bra engelska.  Är du i behov av mäklare på Malta kan du kontakta mig på info@alltommalta.com så skickar jag över hans mailadress!

Lägenhetskriterier som kan vara bra att nämna för din mäklare på Malta:

– Om man vill ha möblerad eller omöblerad lägenhet.

– Hur många sovrum man vill ha.

– Vad man kan tänka sig att betala i hyra.

– Var på Malta man vill bo. (De flesta skandinaver väljer att bosätta sig i Sliema-/St Julians-området)

– Om man vill bo nära havet, buss, matbutik, biograf, pool mm.

– Hur länge man vill skriva kontraktet på.

Tips när du letar lägenhet på Malta

 • På somrarna är det extremt varmt och om solen lyser in i lägenheten blir det givetvis väldigt mycket varmare under den långa, heta sommaren. Lägenheterna på Malta är sällan isolerade vilket innebär att det blir lika kallt inne som utomhus på vintern. Ju större lägenhet desto svårare och dyrare blir det att värma den.
 • Kolla vattentryck i kranen, i många fall blir vattentrycket markant sämre ju högre upp man bor.
 • Sök efter mögel på väggarna, det är dessvärre vanligt förekommande på Malta och upptäcks lättast under vintertid då lägenheterna på Malta ofta är lite kallare och fuktigare.

49 kommentarer

 1. Liza   •  

  Hej!

  Jag undrar om du har några tips om hur man kan göra med själva bohagsflytten. Vi har inte speciellt mycket möbler vi måste få med, men det är ju ändå mycket mer än vad som ryms i en resväska. Helst vill vi ta med några möbler, men att använda flyttfirma dit är otroligt dyrt så vi funderar på att skicka lite lösöre och magasinera resten. Har du några tips?

  Tack på förhand!

  • Johanna   •     Author

   Hej Liza,

   Jag har tyvärr aldrig skickat saker mellan Sverige-Malta men jag har hört att Malmgrens ska vara bra: http://www.malmgrens.com/ . Min svåger brukar checka in flyttlådor på flyget när han flyger ner, olika flygbolag har olika max-vikter så kika in vad det bolaget ni ska flyga med säger. Han checkade in flyttlådor upp till 93 kilo en gång, osäker på vilket bolag det var med dock.

   Lycka till!
   Johanna

 2. Oscar   •  

  Hej Johanna!

  Vet du har snabbt man får en räkning när man skriver på ett hyreskontrakt?
  Mina banker kräver alltid en räkning för att bevisa min adress osv…

  Tack på förhand!

  • Johanna   •     Author

   Hej Oscar,

   Det är dessvärre svårt att svara på hur lång tid det tar innan man får sin första räkning. Här på Malta kan hyreskontraktet ibland fungera som proof of address, ett annat sätt är att skaffa ID-kort (http://alltommalta.com/flytta-till-malta/maltesiskt-id-kort) som kan ta någon/några veckor att få klart.

   Hoppas det löser sig smidigt!
   Varma hälsningar,
   Johanna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *