Boende på Malta

Det börjar bli lite svårare att hitta lägenheter på Malta och priserna gått upp drastiskt de senaste åren. De flesta lägenheterna på Malta är möblerade och det brukar finnas två stilar på inredning; gammaldags maltesisk stil eller lite mer modern inredning. I dagsläget kostar en lägenhet med modern inredning med ett sovrum cirka €700 i Sliema/St Julians. På Malta är elen dyrare än Sverige och den ingår väldigt sällan i hyran så räkna med lite extra kostnader för el och vatten.

De flesta hyresvärdarna är villiga att sänka hyran något så försök gärna pruta lite. Diskutera detta med din mäklare på Malta för att försöka få ett så bra pris så möjligt för din lägenhet. Ofta är det lättare att få ner priset om man binder sig längre.

Mäklare på Malta

Det finns många mäklarfirmor och mäklare på Malta. Systemet skiljer sig lite från Sverige eftersom alla mäklarfirmor har tillgång till alla lediga objekt. Det innebär att alla mäklare på Malta har samma utbud. Jag har blivit rekommenderad att försöka undvika att använda mig av flera mäklare på Malta utan hålla mig till en. Anledningen till det är:

Går man på visning med mäklare nr. 1 men inte känner sig helt nöjd med personens insats utan väljer att byta mäklare och mäklare nr. 2 visar samma lägenhet så får han inte sälja/hyra ut den till dig. Mäklare nr. 1 har alltid rätt till arvodet. Därför är det viktigt att hitta en mäklare på Malta du kan lita på och som du vet gör ett bra jobb!

När vi flyttade till Malta använde vi oss av en väldigt engagerad och pålitlig mäklare på Malta som heter Tony, han är maltesisk och pratar liksom de flesta malteser väldigt bra engelska.  Är du i behov av mäklare på Malta kan du kontakta mig på info@alltommalta.com så skickar jag över hans mailadress!

Lägenhetskriterier som kan vara bra att nämna för din mäklare på Malta:

– Om man vill ha möblerad eller omöblerad lägenhet.

– Hur många sovrum man vill ha.

– Vad man kan tänka sig att betala i hyra.

– Var på Malta man vill bo. (De flesta skandinaver väljer att bosätta sig i Sliema-/St Julians-området)

– Om man vill bo nära havet, buss, matbutik, biograf, pool mm.

– Hur länge man vill skriva kontraktet på.

Tips när du letar lägenhet på Malta

 • På somrarna är det extremt varmt och om solen lyser in i lägenheten blir det givetvis väldigt mycket varmare under den långa, heta sommaren. Lägenheterna på Malta är sällan isolerade vilket innebär att det blir lika kallt inne som utomhus på vintern. Ju större lägenhet desto svårare och dyrare blir det att värma den.
 • Kolla vattentryck i kranen, i många fall blir vattentrycket markant sämre ju högre upp man bor.
 • Sök efter mögel på väggarna, det är dessvärre vanligt förekommande på Malta och upptäcks lättast under vintertid då lägenheterna på Malta ofta är lite kallare och fuktigare.

51 kommentarer

 1. Jessica   •  

  Bra sida du har fått ihop. Det mesta står.
  Vi är sugna på att köpa en lägenhet på Malta och ha som en semesterbostad. Du får gärna Maila mig mäklarens kontaktuppgifter. Åker ner den 4 juli i två veckor och längtar som en tok. Har varit där tidigare och älskar ön.

  • Johanna   •     Author

   Hej Jessica,

   Tack för dina fina ord om Allt om Malta, kul att hemsidan varit till hjälp nu när ni är sugna på att köpa lägenhet på Malta! Ni kan nå mäklaren på [kontakta Alltommalta.com för kontaktinfo]. Hälsa gärna från Johanna på Alltommalta.com så hjälper han er hitta ett bra objekt!

   Lycka till i lägenhetsjakten.
   Varma hälsningar,
   Johanna

 2. A.L   •  

  Hej Johanna,
  Bra sida! Jag har planer på att flytta till Malta och kommer då ev. jobba i Sliema. Jag är inte jättesugen på att bo i Sliema utan kan tänka mig att bo lite utanför och åka bil/buss/moppe till jobbet. Vilka andra byar/städer skulle du rekommendera?

  • Johanna   •     Author

   Hejsan,

   Vad kul att du är sugen på att flytta till Malta! Det finns flera områden omkring Sliema som ligger på gång/cykelavstånd. Några exempel är Ta’Xbiex, Gzira, Msida, Ta Giorni, Pembroke, Sweiqi, L-Brag mfl.

   Vill du bo ännu längre bort finns städer som Valletta, Bugibba, St Pauls Bay och Mellieha som är populära.

   Viktigt att veta är att trafiken på Malta är svår, det är köer i stort sett hela dagarna och in/ut från Sliema är ofta ett problem. Bussarna kan vara lite opålitliga, speciellt i rusningstrafik. Det är något som förbättrats markant de senaste åren men det är fortfarande inte helt 100. Moppe är ett bra alternativ så länge man kör försiktigt! Malteserna är inte supervana vid tvåhjulingar i trafiken men jag är övertygad om att det kommer bli vanligare och vanligare i takt med att trafiksituationen förvärras.

   Parkering med bil är supersvårt i stort sett överallt på ön och jag skulle inte rekommendera dig att ta bilen till jobbet om inte kontoret har eget garage. Vi hade anställda som letade parkering i närmare en timma innan de kom in till kontoret i Sliema. Inget superkul sätt att börja sin arbetsdag!

   Varma hälsningar,
   Johanna

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.