Flytta till Malta

Är man sugen på att flytta utomlands och prova på något nytt så är Malta helt rätt land! Det är många skandinaver som lockas att flytta till Malta tack vare det härliga klimatet, språket och att det inte är så fasligt långt bort. Det finns lite av allt här; fantastisk natur, spännande historia, pulserande nattliv och en sak vi svenskar uppskattar: många lediga lägenheter!

Att tänka på innan man flyttar till Malta

Planerar man att stanna på Malta en tid framöver bör man kontakta både skatteverket och försäkringskassan, samt sitt försäkringsbolag.

Läs mer omInnan man flyttar till Malta.

Jobba på Malta

Ta chansen att flytta till en medelhavsö och jobba med härliga människor i en exotisk arbetsmiljö. Att jobba på Malta gör dig en erfarenhet rikare och möjligheten att göra karriär är stor.

Läs mer om att Jobba på Malta.

Boende på Malta

På Malta finns det till skillnad mot Sverige ett stort utbud av lediga lägenheter. Hitta en bra mäklare på Malta så kommer du garanterat bli nöjd med ditt nya hem.

Läs mer om Boende på Malta.

Maltesiskt ID-kort

Planerar man att bo på Malta under en längre tid är det en fördel att ha maltesiskt ID-kort. Man får bland annat rabattpå bussen!

Läs mer om Maltesiskt ID-kort.

Bankkonto, telefoni och internet

När man bosätter sig utomlands kan det underlätta att skaffa utländskt bankkonto . Nytt land innebär även ett annat utbud av telefoni och internet som man inte är riktigt van vid.

Läs mer om Bankkonto, telefoni och internet.

Försäkring på Malta

Att flytta utomlands är ett stort steg och för att slippa känna sig orolig är det bra att ha en pålitlig försäkring redan innan man lämnar Sveriges gränser.

Läs mer om Försäkring på Malta.

24 kommentarer

 1. Emma   •  

  Hej Johanna!
  Gud vad bra din blogg är, precis vad man behöver när vi snart ska ta klivet till Malta.
  Jag och min sambo ska flytta dit i början av september då han fått jobb där nere. Väldigt spännande och kul men samtidigt väldigt skrämmande. Jag vill veta allt, ALLT, som jag behöver veta inför vår flytt. Känns som man missar att fixa både det ena och det andra här hemma innan flytten och eftersom ingen av oss varit på Malta förut så vet vi inte alls vad som väntar. Som jag förstår så är detta en BRA idé, att åka, men känner att jag vill ha ännu mer kött på benen.

  Mvh,
  Emma

  • Johanna   •     Author

   Hej Emma,
   Vad roligt att ni ska flytta till Malta! Känner igen den där känslan att man vill ha stenkoll innan man åker men jag måste ändå börja med att säga att allt kommer lösa :) jag kände mig frustrerad över att det fanns så dåligt med information 2010 när jag skulle flytta till Malta så då skapade jag alltommalta.com! Egentligen finns det mesta du behöver veta här på sidan under Flytta till Malta och resten löser sig under tiden du är här. Både maltasvenskar och malteser är väldigt hjälpsamma själar och du behöver inte oroa dig det minsta! Har du några konkreta frågor så får du gärna höra av dig så ska vi se om jag kan hjälpa till att lugna er.

   Varma hälsningar
   Johanna

   • Emma   •  

    Hej igen Johanna!
    Tusen tack för ditt svar, din hemsida hjälper mig verkligen i flyttstressen.
    Nu börjar det närma sig, snart en månad kvar, tills vi åker. Det känns som om vi börjar få koll på det mesta nu men några frågetecken har dykt upp;

    – Sociala avgifter (35 EUR) i veckan, vad innebär det?

    – Vad kan man räkna med för kostnad för el och vatten, ca 100 EUR i veckan?

    – Vad jag förstått så är näst intill alla lägenheter man hyr möblerade, vilket låter väldigt bra men vad ingår inte? Eller är det kanske olika? Jag tänker på sånt som damsugare, TV, täcken och kuddar?

    Tacksam för svar, på det du kan! :)
    Ha det så bra!

    Mvh,
    Emma

    • Johanna   •     Author

     Hej Emma,
     Härligt att det börjar närma sig!

     – Sociala avgifter har jag lite dålig koll på här på Malta eftersom jag driver svenskt bolag i nuläget. Sociala avgifter skulle jag översätta till Social Security eller National Insurance, jag vill minnas att social security/NI betalas av företaget du jobbar för, men dras på din lön. När man betalar sina sociala avgifter får du tillgång till fri sjukvård etc.

     – Vi brukar ha en el/vattenkostnad på cirka €100 i månaden men det beror så klart på hur mycket man ”slösar”. Jag skulle nog säga att vi är ganska sparsamma och använder exempelvis inte AC så ofta och inte heller så mycket värme på vintern.

     – Yes, de flesta lägenheter är möblerade och då ingår vanligtvis allting man behöver. Täcken, lakan, handdukar, bestick, vattenkokare och kastruller med mera finns i stort sett alltid. Ibland finns det dock inte så mycket av varje, tex fyra gafflar, fyra glas osv. men köket ska vara utrustat och man kan bo i lägenheten samma dag man får den. Dammsugare är väldigt ovanligt här på Malta och man kan få leta lite för att få tag på en (malteser skurar bara golven) men personligen tycker jag det är värt att köpa en, kostar från €90 och uppåt.

     Är det något som saknas er när ni kikar på lägenheter kan man ibland ställa det som krav när man flyttar in. Vi bad tex om en extra soffa i vår första lägenhet som de fixade på ett kick.

     Varma hälsningar
     Johanna

     • Emma   •  

      Hej igen Johanna!
      Vad hade vi gjort utan dig?! :-) tusen tack för all din hjälp!
      Nu har jag bara en sista fråga;

      Jag läste på din andra hemsida (maltaturist – superbra sida det också!) om arbetstillstånd och uppehållstillstånd för att få lov till att stanna i mer än tre månader. Min sambo har redan fått jobb så då tänker jag väl att de hjälper honom med det, men jag ska studera på distans. Jag tänkte ju antagligen försöka hitta nått deltidsjobb efterhand men om jag inte gör det de första tre månaderna, får man stanna ändå? :-)

      Är det enkelt att faktiskt få uppehållstillstånd eller är risken stor för att man faktiskt blir nekad?

      Åter igen, tusen tack för all din hjälp!!

      Mvh,
      Emma

     • Johanna   •     Author

      Hej Emma,

      Skickade ett mail till dig, hoppas det kom fram!

      Varma hälsningar
      Johanna

 2. Ashkan   •  

  Hejsan jag är väldigt intresserad av att flytta till Malta och jobba där. Har du några tips
  Med vänlig hälsning,
  Adam

  • Johanna   •     Author

   Hejsan,
   Jag skickade just ett mail till dig!

   Varma hälsningar
   Johanna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.