Maltesiskt ID kort

UPPDATERAT 5 februari 2016

Vi skänker ett stort tack till Stephanie Hak som skrivit nedanstående fakta om hur man ansöker om maltesiskt ID-kort/eResidence Card!

Ett maltesiskt ID-kort/eResidence Card är ett uppehållstillstånd som intygar att man vistas lagligt på Malta. Kortet går inte att använda som legitimation vid resor/flyg. Om man stannar på Malta längre än tre månader är man skyldig att anmäla detta till myndigheterna här, genom att ansöka om ett eResidence Card.

Saxat från www.eu-upplysningen.se:
”Reglerna om fri rörlighet för personer gäller alla EU-medborgare inom hela EU. Det innebär att alla EU-medborgare har rätt att resa till och vistas i ett annat medlemsland i tre månader. Under vissa förutsättningar har man möjlighet att stanna längre än tre månader.
………………..
EU-medborgare har rätt att stanna längre tid än tre månader i ett annat EU-land om hen är där för att:
– arbeta eller driva eget företag
– studera
– leva som pensionär
EU-medborgare har också rätt att stanna längre än tre månader om hen på annat sätt är självförsörjande.
…………………….
Om en EU-medborgare ska vistas längre tid än tre månader i ett annat EU-land kan värdlandet kräva att personen registrerar sig hos landets myndigheter. Personen kan också behöva styrka att hen har tillräckliga medel för att försörja sig. Om en person inte uppfyller kraven kan de nationella myndigheterna kräva att personen flyttar.”

The Department of Citizenship and Expatriate Affairs ligger i Evans Building vid St Elmo’s Square i Valletta. Kontoret är lätt att hitta och ligger ute på spetsen av Valletta. Tar du buss hoppar du av vid busstorget och promenerar därefter hela huvudgatan fram och följer skyltar till The Malta Experience. ID-kontoret ligger precis mittemot!

När du gått genom stora grinden ska du gå höger runt huset, det är skyltat “EU Section”. Ta en nummerlapp vid första dörren till höger och slå dig ned (eller stå om du nu föredrar det).

När det är din tur går du fram till disken, personen där kommer kontrollera din ansökan så att denär komplett och korrekt ifylld. Sedan får du vänta igen för att få ta bilden och lämna in ansökan.

Ny ansökan

Skriv ut och fyll i dessa tre formulär noga, ofullständiga ansökningar avslås.

– Election form (LÄNK)
– Form ID 1A (LÄNK)
– Form A (LÄNK)

Tidigare har man även behövt ett formulär som heter ID2 men detta är borttaget då foto och signatur numera tas på plats.

Dokument som behövs om du ansöker som Anställd/Employed:
– Kopia av pass (Internationellt ID funkar också)
– Kopia av anställningskontrakt
– Registration Certificate från ETC.

I ansökan/formuläret står det ”ETC engagement form issued by ETC or work contract”, detta har ändrats och båda behövs! ETC Job Centre i Valletta ligger pa? St. Zachary Street, mer info på deras hemsida www.etc.gov.mt. Det kostar inget, säg bara att du behöver det för att ansöka om ID kort, de vet vad det är.

Dokument som behövs om du ansöker som Egenföretagare/Self Employed:
(Information har jag fått från ETC, inget jag gjort själv):
– Kopia av pass (Internationellt ID funkar också)
– Copy of Trading Licence
– VAT Registration Certificate
– TAX Registration Certificate
– National Insurance Number
– Business document showing business address
– ETC Engagement Form
Om du har ett nytt eResidence Card och ska ändra adress behöver du följande:
– https://identitymalta.com/wp-content/uploads/2014/07/Form-ID-1A-Electronic-Identity- Registration-Form_F.pdf
– Kopia av pass/Internationellt ID och ditt gamla kort (som ska förnyas)
– Pass (för att visa upp pa? plats) och ditt gamla kort (för att visa upp på plats och sedan lämna
över när du hämtar ut det nya kortet)
– Dokument som styrker den nya adressen, t.ex. hyreskontrakt eller brev från myndighet
– ”If the applicant is living with a friend, a letter of declaration from the Landlord and a copy of
the Landlord´s ID”

Om du har ett gammalt ID-kort

De gamla korten slutade gälla den 31:a december 2015, har du ett sådant måste du ansöka på nytt, samma procedur som ovan. ”Permits issued in the old format will no longer be valid as from January 2016. Non-Maltese citizens residing in Malta who are holders of this card may apply for an eResidence card for free before that date.”

Övrig info

Kom ihåg att ta med samtliga original, framförallt passet, då de kan be dig uppvisa dem på plats. Värt att nämna  är även att kopiorna inte måste signeras av en notarie eller liknande, det har vart diskussioner om detta innan men så är alltså inte fallet.

När ditt eResidence Card är färdigt får du en bekräftelse hem per post, ta med den och ditt pass/ID för att hämta ut kortet. Det du gör du i samma byggnad som du ansökte, fast ta huvudingången i mitten och sen första vänster, ställ dig inte i kön till Front Desk. När du hämtar ut ditt nya ID-kort så är det viktigt att du har med dig brevet med bekräftelsen på att ditt ID-kort är klart för uthämtning samt ditt pass eller gamla maltesiska ID kort.

Öppettider

Måndag – fredag 07:30 – 12:30

Du kan hämta upp ditt färdiga ID kort måndag – fredag 07:30 – 14:00.

Kontakt

(+356) 2590 4800 / (+356) 2590 4871
Email: eresidence.ima@gov.mt

Mer info finns även på deras hemsida www.identitymalta.com.

18 kommentarer

 1. Victoria   •  

  Hej Johanna.

  Har öppnat dokumenten och konstaterat att det verkar svårt att fylla i (Första intrycket). Vet du om det finns någon som skulle kunna hjälpa till med ifyllningen av alla dessa dokument?

  MVH
  Victoria

  • Johanna   •     Author

   Hej Victoria,

   Jag förstår att det verkar lite krångligt att fylla i blanketterna men jag skulle rekommendera dig att fylla i så mycket som möjligt och ta med dig en penna så kommer de visa när du kommer fram om det är något du missat att fylla i. De går igenom alla ansökningar på plats och är det något papper eller dokument som saknas så får man komplettera eller återkomma.

   Stort lycka till!
   Varma hälsningar,
   Johanna

 2. Rasmus   •  

  Hej Johanna!

  Återigen tack för fantastiskt bra information, ovärderlig för en ny person som mig på Malta!

  Några frågor om ID-kort:
  1. Behöver jag bara ett enda passfoto? Har du något tips på var jag tar passfoton?
  2. De här två små kopiorna av mitt pass som du nämner: Kan det vara samma person som signerar båda kopiorna eller ska man ha två olika personer som gör det? Vad ska personen som signerar dem skriva ungefär? Behöver det vara någon Maltes som skriver under det eller kan jag i princip låta en svensk kompis göra det?

  • Johanna   •     Author

   Hej Rasmus,

   Det ser ut som du blandat ihop det lite, du behöver två passfoton som är signerade av en ”authority”, du skulle kunna be en kompis signa och skriva att det är VD’n. Passfoton kan du ta i kamerabutiken i The Point eller i en liten kiosk-liknande butik i närheten av Mint som heter Trading Post. Finns säkert fler ställen!

   Lycka till,
   Varma hälsningar Johanna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *