Nästa resa bokad

Vinter här även om jag börjar känna av att våren snart kommer till Sverige. För oss i södra Sverige har den sista vintermånaden börjat idag och jag har så smått börjat fundera över allt jag ska göra i trädgården. Nu ska det göras i ordning till nästa ägare, vi hoppas bli klara att sälja huset under våren.

Jag hoppas vi får en bra uteplats där jag kan sätta ner några av mina bärbuskar, speciellt krusbärsbusken som har krusbär som smakar precis likadant som mormors och morfars gjorde. Annars kan jag säkert sätta den och lite till i mina föräldrars trädgård och även på jobbet kan jag plantera en del. Kan ju ta på mig att vara trädgårdsansvarig som tack:)

Jag ska jobba hela sommaren och ska unna mig sem både innan och efter istället, chefen blir glad och även jag = perfekt. Min man vet att han kan vara ledig till våren men hösten är lite oviss för honom så trots att vi står mitt i en renovering och planerad flytt så ska vi unna oss att åka till Malta innan sommaren.

Vi har nyss bokat boende och det ska bli så skönt att komma iväg, helt underbart att ha lite sem på tu an hand att se framemot. Nu är det ”bara” att lösa frågan om vem som ska ha hand om yngste sonen och hunden. Men det tror jag att vårt kontaktnät ställer upp på utan problem. Båda är rumsrena och snälla även om hunden är bortskämd och bara äter mjuk hundmat och sonen är minst lika besvärlig han då det gäller maten;)

Så det dröjer lite till innan vi har ett permanent boende på Malta men vi kommer sakta men säkert närmre vårt mål och det känns som planerna och planeringen håller även om det är lite si och så med hantverkarna. Men då går vi vidare och gör annat så länge, jag har massor av energi!

Trivs dessutom så bra på mitt jobb så livet här är helt ok det också. Har världens bästa kolleger och min chef är också bra, väldigt bra. Gabriella Perssons foto.

När vi kommer ner nästa gång ska vi bo i Birzebbuga, vi ska känna oss för om det kan vara något för oss. Sedan har vi en handfull byar/städer vi också ska känna in som är möjliga kandidater, blir till att kuska runt. Dessutom ska jag simma, sola, handla kaninkrydda och en ny vigselring. Eller gifta i 20-års ring som det eg är. Oavsett vilket så är den puts väck och jag saknar den.

Så klart ska vi träffa våra goda vänner Mariella och Brian också.  Saknar dem så, även om vi håller kontakten via nätet är det inte alls samma sak. Förhoppningsvis ska deras döttrar uppträda någonstans på ön, båda är väldigt aktiva med att uppträda och det är kul att även Yasmine har fått ett riktigt bra sängröst. Kolla gärna upp dem på Youtube och framförallt i verkligheten; Gabrielle Portelli och Yasmine Portelli heter töserna:)

Kristian Perssons foto.

 

 

Dessa ställena väljer vi mellan

Hej

Mitt i hösten här i södra Sverige. Har inte behövt skrapa rutorna än men det är nära, luften är klar och krispig de flesta morgnar.

Vi planerar och gör så gott vi kan för att hålla vår tidsplan om att kunna sälja huset till våren. Ibland är det stressande, sjukdomar, oväntade utgifter och hantverkare gör att det inte alltid blir som jag tänkt mig. Men det går framåt och det är huvudsaken.

Malta försvinner inte och vardagen här är helt ok, jag trivs väldigt bra på mitt jobb och här hemma är det en ganska smidig vardag. Två av barnen är så gott som utflugna och den yngste mognar med stormsteg. Han är nu 15 och jag gillar verkligen den unge kloke, empatiska och lugna unga mannen han är på väg att bli.

Men åter till titeln på detta inlägget.

Vart vi planerat att köpa ett boende.

Att planera, diskutera och bolla tankar är något jag tycker är mysigt att göra med min man, vi har äntligen lärt oss förstå hur den andra tänker och kan enklare prata om framtiden utan att stressa varandra. Det har tagit tid och även om jag (tror) jag är rak och tydlig så är jag inte det så mycket och ofta som han hade velat. Men om jag säger att jag funderar, jag kanske vill, jag behöver läsa mer om, jag tänker så här idag men det är inte hugget i sten osv. Ni ser mönstret? Då fungerar det alldeles utmärkt och han behöver inte tro att han förväntas antingen lösa mina ev problem eller frågeställningar eller ha ett svar på vad han själv vet och vill. Äntligen!

Vi har några byar/städer som vi varit i som känns rätt och som då vi funderat lite till och kollat upp det praktiska kan fungera. Precis som vi har sållat ut en heldel som har sett bra ut på andra sidan skärmen men i verkligheten inte alls känts bra. Listen nedan innehåller både ställen vi VET vi tycker om och ställen som verkar bra då man läser om dem men som vi inte upplevt (upplevt tillräckligt) för att VETA att de är starka kandidater.

Stället ska kännas maltesiskt tryggt och genuint, nära till möjlighet att ta sig en rejäl simtur, fungerande bussystem med gärna flera linjer och som går ganska tätt och gärna sent, inte kännas instängt utan ha något luftigt område nära och gärna grönområde, ok att grilla, inte nära område som ska bebyggas och där jag känner mig välkommen.

Om du har synpunkter på något av ställena tar jag gärna emot dem, tänkte skriva mer i kommande inlägg om vart och ett och hur jag resonerar för att ha stället på denna lista.

Marsaxlokk

Ghaxaq

Birzebbuga

Mgarr

Mtarfa

Birgu (mest jag)

Kalkara

Zabbar

Zejtun

 

Sedan gillar jag många av byarna omkring flygplatsen men min man är inte lika intresserad av dem. Ska ändå besöka dem nästa gång och känna efter lite till så vi inte missar någon pärla!

Minnen <3 vi och våra underbara vänner. Saknar att inte träffa dem i år. Dessa fotona är då vi var i Sliema.

Malta 2015

Goa gubbar

Goa damer

 

En dag på stranden

Har en bekant som är på Malta just nu och jag har fått något rapport om hur han och hans dotter har det. Som tur är verkar de ha det bra och jag tycker det är riktigt jobbigt att sitta i Sverige och se på bilderna han snällt? sänder till mig.

Det känns inte kul alla att vara här i kalla Sverige även om jag har både semester och Kiviks marknad att se framemot. Ett arbetspass kvar sedan är det semester!

Men nu till min titel till detta inlägget – En dag på stranden.

Vad rekommenderar jag  att man tar med sig för en dag på stranden på Malta:

För det första rekommenderar jag inte att man tar en dag på stranden, det blir helt enkelt för mycket sol att vara på stranden i många timmar mitt i gassande sol. Leta gärna upp något ställe där du kan även söka dig till skuggan, att vara mitt i gassande sol kan ge en panikkänslor då kroppen skriker efter svalka. Ska man då gå från stranden och ställa sig och vänta på bussen i fortsatt sol…..ja då blir det lätt för mycket även för en solälskande person.

Solskyddskräm vet jag många alltid släpar med sig och kletar in sig i titt som tätt. Jag använder inte ofta solskyddskräm utan försöker bygga upp en bränna och vara försiktig i stället. Men visst har jag bränt mig och önskat att jag vore insmord och det händer att jag smörjer in mig för att kunna vistas ute då jag skiftar lite i rött.

Men att sola smart och att inte använda badkläder med olika skärning så man tror sig ha en bränna men har någon vit del som exponeras för första gången och blir ilsket röd är ett av de tips jag gärna delar med mig. Har lärt mig att tänka på det på det hårda sättet. Jag blev inte ens röd, lila beskriver nog färgen bättre jag fick:(

Ta med vatten, gott om vatten är ett annat tips. Samt vinäger att ta på om du har oturen att bli bränd av maneter, ofta bara delar av maneter som man knappt ser men känner av. Dutta på vinäger på området som gör ont och förhoppningsvis släpper smärtan snabbt. Det finns olika maneter och tips men vinäger är det jag fått till mig fungerar och som många malteser har med sig i strandpackningen.

Jag måste dessutom ha simglasögon med mig. Vissa har bättre ögon än jag och klarar allt salt som finns i Medelhavet men jag behöver då ha simglasögon eller cyklop på mig. Det är enkelt att packa ner något par och dumt att chansa. Dessutom finns det så mycket att se under ytan som man annars missar. Färgglada fiskar, stora stim, krabbor och så mycket mer<3

Något att sitta eller ligga på behövs också och se till så det skyler dig då du behöver byta om. Att visa lite mer av sin kropp än det man gör i badkläder är inte populärt. Dvs att bada naken eller topless är inte ok förutom på någon avskild strand där personer som känner sig mer bekväma med sin och andras kroppar samlas. Ok och ok….det är kotym men lagmässigt finns det inget stöd för att vara avklädd på allmänna stränder. Privata badplatser är en annan sak och där finns det ställen där det är ok (att vara topless).

Ha koll på båtleder så du inte simmar där det förekommer båttrafik, ofta är det avspärrat för båtar några meter från stranden och man kan simma tryggt innanför. Jag tycker ofta det är tråkigt att simma på sådana ställen, lite djur i bur känsla samt att det inte känns så fräscht. Men det är ett bättre alternativ än att ha båtarna alldeles tätt inpå.

Alltså sunt förnuft behövs också tas med på stranden, respektera även ev badvakters information och flaggor som visar upp om det kan vara farligt att bada. Undervattensströmmar och höga vågor kan ställa till det även för en van simmare.

Badskor kan behövas om man badar där det är klippor. Sjöborrar är ett gissel och kan förstöra mer än bara dagens bad. Knepen och råden för att bli av med deras taggar och jag vågar mig inte på att säga hur just du ska göra. Det finns även fiskar med giftig gadd som kan ligga nergrävda i bottensanden.

Vad jag brukar ha med mig?

Förutom badkläder, simglasögon, vatten, saronger och badskor brukar jag ha med mig tidning och penna till korsord. Någon plastpåse till blöta och sandiga/smutsiga badkläder och saronger samt någon extra till att samla upp skräp i. Ska ta med mig någon rulle med hundbajspåsar till skräpsamlande nästa gång! Jag har satt mig för att stranden ska vara renare efter att jag går än innan jag kom och det är enkelt att hålla den föresatsen. Tyvärr finns det ofta både det ena och andra på stränderna. Något att smaska på, gärna något salt och något läskande. Hårtofsar, olja att spruta på kroppen så den inte torkar ut helt och en klänning som jag lätt drar på mig eftersom jag gilla att ta ett sista dopp och gå iväg blöt och åtm lite avsvalkad. Dessutom småpengar om jag/när jag blir sugen på något extra gott. Finns ingen kiosk i närheten kommer det till vissa ställen mobila kiosker som säljer till exempel: glass, frukt och munkar.

Allt detta tar jag med mig i en väska som är bekväm att bära och inte skär in i axlarna. Ofta har jag en ryggsäck med mig, det är det jag tycker är smidigast.

Gissa om jag saknar Malta mindre nu…….

Nåja nu har vi köpt nytt kylskåp och mannen min letar efter plåtare så vi kämpar på för att komma vidare.

Alla steg tar oss närmare Malta även om de just i detta nu känns alldeles för små.

Men nu är semestern snart här och då ska det hända mer. Vi jobbar heltid både min man och jag och med hus, tre barn, hund och allt annat som ska ha sitt blir det inte väldigt mycket tid över till det där extra än hur gärna vi vill.

 

 

Vardag i Sverige.

Hej äntligen skriver jag i nutid och idag är det Söndag 9 Juli. Ska snart till jobbet och har sedan en fullspäckad vecka framför mig innan det är semester. Första semester veckan går det mesta av tiden åt av att gå på Kiviks Marknad och allt annat som hör marknaden till. Vi bor väldigt nära marknaden och brukar ha huset fullt,både av våra vänner och barnens.

Igår beställde vi nytt kylskåp och det ska hinna levereras innan marknaden så vi kan bunkra upp. Dagarna runt marknaden är vi invaderade här i Kivik och att köra bil är bara något vi gör i nödfall. Det är cykel eller apostlahästarna som gäller:)

Hur vi har kommit närmare Malta än sist jag skrev (ska försöka skriva lite var gång jag tittar in här, om inte annat så för att sätta press på mig själv)

Vi sorterar igenom rum för rum och packar ner det vi ska ha till Malta och inte behöver följa med till lägenheten vi planerar att sätta oss i. Saker som vi har dubbelt av eller som vi anser vi har bättre nytta av där exempelvis köttkvarn eftersom jag läst ett antal inlägg om jakten på bra köttfärs på Malta.

Dessutom kommer Matilda antagligen att flytta ut då sommaren är över så hon behöver en hel del till att starta upp sitt framtida boende. Inte för att jag har mycket hon vill ha inte, vi har väldigt olika tycke och smak. Så det får bli någon heldag då vi kör iväg och handlar det mesta när det närmar sig att hon lämnar boet.

Pengarna rullar med andra ord! Vi har en del praktiska saker att ordna med här hemma som kostar en hel del, plåtare och rörmokare ska hyras in för lite fixande. Sedan ska vi köpa ny spis, innerdörrar till ovanvåningen, golv till vardagsrum+kök, lister och så ny ytterdörr. Säkert lite mer saker som dyker upp då vi går igenom rum för rum men detta är det stora som jag vet vi tänkt lägga pengar på för att få ut så mycket som möjligt för huset. Där är i nuläget två hus till salu i vårt område och jag följer med spänning deras hus på hemnet. Det ena är på vår gata och det andra på gatan nedanför, de är i olika skick och prisklasser och jag antar att vårt kommer att hamna mittemellan.

Vi planerat att prata med någon bankkontakt på Malta (ska kolla med Mariella och Brian för att få tips) och sätta in vinsten från husförsäljning på ett Maltesiskt bankkonto samt starta ett sparande där som täcker det vi planerat att låna samt andra utgifter och buffert för att visa att vi har god ekonomi. För att vi ska göra detta vill vi få ett lönelöfte så att då vi hittar det rätta boendet så smidigt som möjligt slå till. Om banken kräver att vi ska spara först ett visst antal månader kan vi tänka oss det men under en väldigt begränsad tid, ett halvår kanske?

Idag gick min vattenkokare sönder så det ska jag också köpa ny, ingen stor utgift utan bara irriterande eftersom jag dricker många koppar om dagen och inte har tid att komma iväg på många dagar. Vill dessutom ha en snygg modell i den stil och färg som jag tänk ha i nästa boende så jag behöver lägga lite tid på att hitta rätt kokare. Det får bli till att koka vatten på det gamla hederliga sättet så länge, är ju verkligen ett i-landsproblem att inte ha en vattenkokare!

The Retarded Swedes foto.

På Malta just nu har de en underbart varm sommar och vattnet är ovanligt varmt, jag är så sugen på att resa dit men det går bara inte. Har endast två veckors semester och behöver stanna hemma och ta itu med vardagen. Även de två yngsta barnen verkar sugna på att resa dit och de satt och pratade om Malta igår då vi umgicks efter kvällsmaten. De känner sig trygga och bekväma med att vara på Malta och ta sig runt på egenhand. Engelska är verkligen ett språk de behärskar bra, internet har gjort att nästa generation är bekväma med andra språk på ett helt annat sätt än vad jag är. Ett språk jag är bekväm med är danskan eftersom det var många från Bornholm som vistades i Simrishamn då jag växte upp. Fisket och kärleken gjorde att det fanns gott om dansktalande barn i skolan och jag såg mycket på danska barnprogram på tv´n. Det är bara räknesättet jag inte kan flytande, men de brukar säga summan på engelska så det är inget problem då jag är i Danmark.

 

Gabriella Perssons foto.

Mina fina barn och deras (små) kusiner då Matilda tog studenten.

 

Gabriella Perssons foto.

Bertha och en kattunge som vi inte har kvar längre. Bertha älskar alla djur även igelkottar…..

Sista dagen

Sista dagen under Sept – 16 semestern började med det obligatoriska… väga och packa om och väga igen….innan utcheckning och sedan åka buss till en stad i närheten, ta ut lite pengar och köpa Kinnie med oss hem. Efter blev det stranden och mat innan taxin tog oss till flygplasten. Vi åkte vid 18 från Kalkara och flög vid 21 tiden. Landa vid midnatt i Köpenhamn och sedan tog vi oss till Malmö där Harald och Matilda hämtade upp oss<3

Solen stekte oss rejält och vi blev både mer bruna och lite röda och tillsist kände vi att vi nog behövde bryta upp. Med sorg i hjärtat satt jag i vattnet och tog farväl av stranden och vattnet. Sorgligt:(

Kristian Perssons foto.

Skugga fanns i parken vid hamnen, där är dessutom bra internet uppkoppling så vi satt där en bra stund. Köpte maltesisk snabbmat att mumsa på och drack upp vattnet vi hade med oss samt bunkrade upp med Kinnie att ta med till Sverige. Killen i butiken var väldigt förvånad över att det inte fanns Kinnie att köpa i Sverige då jag förklarade varför vi köpte så många flaskor:)

Tillsist var det dags att gå till hotellet och packa ner Kinnie samt byta om till varmare kläder. Vårt bagage hade de förvarat så länge och där var badrum att byta om i så allt gick smidigt. Jag drog bara en klänning över den jag hade på mig samt en poncho men K bytte om til jeans, t-shirt och huvtröja samt skor. Jag behöll sandalerna på.

Skjutsen kom i tid och direkt då vi kom till flygplatsen kunde vi checka in vårt bagage och gå vidare till taxfree avdelningen. Det mesta där var väldigt dyrt och jag hittade inget kul att köpa till mig eller nära och kära. Inte ens mat till mig utan det fick bli ett choklad och en dricka fast jag ville ha rejäl mat eg. Blev lite sur att vara hungrig,stressad och trött är ingen bra kombination…..

Efter en del väntan kunde vi sedan gå för en sista incheckning och åka bussen till planet gå ombord och trycka in kabinväskan. Svensk personal på flyget och det kändes ovanligt att prata svenska igen med någon annan är Kristian.

Sedan blev det strul, personal kom och informerade personalen att en passagerare svimmat och skulle han få följa med? Mannen som ”svimmat” kom till sist – han var onykter det var det som var hans problem….Efter många diskussioner mellan olika personal, de drog för skynket men jag såg genom fönstret en av flygvärdinnornas kroppsspråk. Hon var då inte nöjd. Mannen fick inte följa med kom de fram till och sedan skulle ju hans bagage letas upp och lämnas tillbaka från flyget. Så vi kom iväg ca trekvart försenat! Men landade ca tio minuter försent bara som tur var.

Flygresan i sig gick bra, fast det var luftgropar här och där och jag HATAR verkligen dem. Struntar i statistik och förklaringar om att det inte är farligt, jag tycker de är väldigt obehagliga och skulle gärna slippa dem. Det var en heldel barn på flyget och då vi lyfte var där en liten tjej som var hur glad som helst hon satt och tjoade som om det var en kul karusell. Så gott att hon tilläts vara bara glad och förväntansfull och inte var det minsta flygrädd!

Efter vi landat i ett halvkyligt Köpenhamn, 13 C, så tog vi tåget till Hyllie och där hämtade Harald och Matilda upp oss. Gott att se dem och de var glada att se oss också som tur var.

Familjen, en del av släkten och vännerna har varit saknade och gott kranvatten. Men annars ger Malta mig allt jag behöver och så mycket mer

<3 ser framemot nästa resa dit.

 

Kristian Perssons foto.

Så mycket känslor……

 

Nu är mina upplevelser under Sept – 16 nerskrivna och jag hoppas ni har fått känna åtm lite av det jag upplevt.

Jag kommer nu att skriva om tankar och info om vårt planerade inköp av boende på Malta men även om nya minnen som dyker upp och tankar kring vardagen och händelser på Malta och här i Sverige.

Är det något speciellt du vill veta mer om eller vill ha förtydligat så skriv en kommentar här på bloggen så återkommer jag.

 

 

Sista heldagen för denna gången, Paola, Birzebbuga, Valletta.

Sista dagen på Malta under vår tre veckors semester i Sept – 16 blev återigen en dag full av bussresor.

Tog oss först till Paola där vi bytte buss mot Birzebbuga. Paola är en större stad och där går många bussar därifrån så det är rätt smidigt att ta sig dit och sedan byta därifrån istället för att alltid ha Valletta som knutpunkt.

I Paola bor ca 8000 personer och Tarxien ligger alldeles intill. Där finns det mesta man behöver handla till bra priser och det går gott om bussar dit. Inga städer jag vill bo i men tillbringar gärna några timmar där. Många affärer har stängt mitt på dagen så ta med vatten och tålamod om du inte anpassat dig till den maltesiska lunken.

Birzebbuga ligger precis bredvid Marsaxlokk, till höger. (Marsascala ligger till vänster där vi var för någon dag sedan.)

I Birzebbuga bor där ca 10000 personer året om och säkert några tusen till under sommaren.

Tyvärr är Birzebbuga en freeport där container fartyg lastar av och på och kranarna förstör hela utsikten och dessutom slamrar de dagen och natten lång ibland. Någonstans måste den ju ligga men stranden är lång och strandpromenaden fräsch, bred och med lekplatser och grönt här och där. Så jag tycker det är synd att freeporten ligger just där!

Vi simmade lite, promenerade runt i staden lite och sedan åkte vi till Valletta.

Inga byten utan bussen gick direkt, tyvärr för bussen borde inte köra utan vara på verkstad – det vinglade och skumpade rejält!

Vi passade på att äta på en restaurang vi verkligen gillar i Valletta och drack gott vin och vatten till. Det var inte lika mycket folk i Valletta idag som i Tisdags men många turistsällskap som blir guidade av någon med flagga. Ser så kul ut:) Lika kul är det inte då det kommer försäljare när man äter, jag blir tvärarg och sa till HÖGT! Det är att gå inpå mitt område, äter jag vill jag inte bli störd det är så jävla respektlöst.

Men rena tiggare slipper man och de som är försäljare som går omkring är oftast inte påträngande och tjatiga utan säger sitt och går då de får ett nej. En som var oförskämd har jag råkat ut för bara då han undrade vad jag tyckte om och ville titta på och jag sa Nothing så svarade han mig Nice titts! Berättade det inte för K förrän vi var borta därifrån…..

Nåja åter till Valletta, vi tog bussen tillbaka sedan och efter att ha slappat lite gick vi o köpte mums och satte oss på takterassen och drack Sangria och spelade kort. Kvällen var underbart ljummen och vi satt och njöt och summerade resan.

Birzebugga:

 

Gabriella Perssons foto.

Gabriella Perssons foto.

Gabriella Perssons foto.

Gabriella Perssons foto.

Gabriella Perssons foto.

Gabriella Perssons foto.

Gabriella Perssons foto.

Gott vin i Valletta:

Gabriella Perssons foto.

Fortsatt vinkväll på takterrassen, blandade känslor då det närmar sig hemfärd.

Gabriella Perssons foto.

Gabriella Perssons foto.

 

Independence day

Independendence day firas alltid den 21 September för att fira att Malta blev helt självständigt efter att ha tillhört Storbritannien. En anledning så god som någon att fira och festa på och vi var inte sämre vi:)

 

Independence Day är en helgdag och de flesta affärerna hade stängt,bussarna går som på en Söndag. Alltså ingen bra dag att ge sig ut på en spontan busstur på.

Mariella och Brian hade frågat om vi ville fira denna högtids dag tillsammans med dem. De skulle till Gozo med Marsas band club och det tackade vi ja till. Mariellas föräldrar skulle också med och de är precis som deras dotter väldigt trevliga att umgås med.

Vi tog bussen tidigt på morgonen mot Marsa. Så tidigt så att det fortfarande var mörkt ute och brödet som levererats till affären inte var intagit utan låt snällt och väntade utanför.

Bussen kom ca tio minuter för sent men vi var i god tid i Marsa, kom av en hållplats för sent men de ligger så tätt så det är inga problem. Över någon väg, genom en park och så framme vid gatan där Brian och Mariella bor. Vi var lite väl tidiga för att gå hem till dem så vi satte oss i en park och väntade så länge. Sedan hörde jag av mig till Mariella att vi var i Marsa och hon kom och öppnade för oss. Sedan väntade vi lite till, i deras kök på att alla i fam Portelli skulle bli klara.

I samlad trupp gick vi sedan till bussen och så for vi iväg. En person tog micken och istället för att säga något i stil med ”godmorgon alla redo för en heldag på Gozo” så bad han en bön. Antog att han välsignade resan och oss men jag förstod inte ett jota.

På vägen stannande bussen några gånger och tog upp fler, blandad kompott gamla och unga. Med och utan barn men de allra flesta var nog 30-35 år?

Bussen körde oss till färjeterminalen på Malta och sedan hoppade vi av och tog färjan över till Gozo.Vi satt ute på långa bänkar och njöt av solen och sällskapet. Det var jag och Kristian, Brian och Mariella och deras döttrar samt Mariellas föräldrar.

Ganska snart stannade bussen och folk gick till ett kapell för att hålla en mässa! Våra maltesiska vänner verkade inte helt nöjda med detta, om det var för att vara artiga mot oss eller de verkligen tyckte det vet jag inte…Men vi tog en tur i byn istället och männen hittade ett ställe som var öppet så de kunde köra öl;)

Sedan var det dags att hoppa på bussen igen och vi körde till Gozoz huvudstad, Victoria. Där gick vi till en fin park och sedan lite i staden och tittade innan vi tog bussen igen. Denna gången skulle vi till en kyrka som var väldigt fin och stor med ingenting runt omkring, väldigt märkligt. Den var stängd visade det sig. Inget jag blev ledsen för….Därefter var det dags för mat, vår grupp fyllde hela restaurangen! Som tur var hade vi beställt i förväg så det gick ganska smidigt att få ut rätterna. Inte smidigt med Svenska mått men med maltesiska. Huvudrätten var god men förrätten fick K snällt äta upp. Vin ingick och även något annat samt glass efteråt. 21 Euro betalade vi vars för allt, bussresa + mat! Billigt och absolut värt det.

Då alla ätit upp körde vi till en strand som ungefär heter granatäppleviken. Där var helt ok, lite grus och lite halvstora stenar. Vattnet var klart och upplevdes ljusblått och det blev snabbt djupt och där var fiskar:) Där var även hopptorn och kiosk så alla åldrar kan få sitt. Samt dusch med vanligt vatten och toaletter.

K satt med herrarna och hinkade öl och vi andra badade, sedan satte jag mig i solen och mös och tankade energi. Ljudvolymen var emellanåt jobbig på bussen och jag behövde få lite ro i mina öron och i huvudet.

Bussen kom och hämtade upp oss och vi blev körda till färjeterminalen där vi hann fika innan det var dags att gå ombord. Vi kunde sitta ute på vägen tillbaka igen och det var jätteskönt. Yasmine satt med mig så Mariella också kunde vila sina öron lite:)

Väl framme på Malta tog en annan buss vid och körde oss tillbaka, vi hoppade av i Marsa och Brian var snäll och körde oss tillbaka till Kalkara. Mariella skulle börja jobba dagen därpå och dessutom få upp Yasmine som skulle passas av hennes föräldrar. Förhoppningsvis kunde Gabrielle få en sovmorgon, hon var rätt trött under resan. Eller så saknade hon bara sin pojkvän vilket hon fick höra många gånger….

Sammanfattningsvis var det en bra dag, vi såg nya saker på Gozo och det är en väldigt mysig ö. Som Malta men grönare, mer genuin och luftigare – lugnet lägger sig när man är där. Malteserna är oftast trevliga men att sitta många timmar med ett språk omkring sig man inte fattar ett jota av och dessutom på en volym jag inte är van vid eller bekväm med tar på krafterna.

mde

Tidig morgon i Kalkara

Mariella Portellis foto.

På väg i bussen, Brian som fotograferat.

Mariella Portellis foto.

Färjeterminalen.

Mariella Portellis foto.

Mariella och vi <3

sdr

På väg till Gozo, Mariellas pappa, Brian och Kristian.

Mariella Portellis foto.

sdr

Mariella, Kristian och jag.

Mariella Portellis foto.

Mariella och hennes mamma.

Mariella Portellis foto.

Gabrielle ser tankfull ut.

sdr

Framme på Gozo.

dav

I parken i Victoria, Gozos huvudstad. Mariellas mamma, Mariella och jag.

Mariella Portellis foto.

Mariella Portellis foto.

mde

Mariellas pappa och hennes yngsta dotter Yasmine.

dav

Kristian och Brian.

Mariella Portellis foto.

Mat paus.

Mariella Portellis foto.

Vi fyllde hela restaurangen.

Mariella Portellis foto.

Hela gänget 🙂

 

dav

På väg till stranden på Gozo.

Mariella Portellis foto.

sdr

Vi är minsann rätt bruna efter knappt tre veckor på Malta <3

 

 

 

Maltesisk snabbmat i Kalkara

mde

Paj med kyckling och svampVatten till maten och Kinnie till SverigeSämre utsikt kan man ha

Så smidigt, gott och billigt med dessa små försäljningsställena som har det vi behöver för att snabbt få oss mätta och belåtna. Jag föredrar pajerna och har kyckling och svamp som min favorit, gubben äter pastizzi och gillar de flesta fyllningarna. Han är inte alls kräsen utan äter nästan allt, bara där inte är ananas i maten.

I Kalkara kunde man handla precis vid hamnen och lekplatsen, perfekt att handla något gott och gå och sätta sig och njuta av utsikten samt ha tillgång till Wifi.

Ringjakt i Valletta

Vi hade tidigare under året (-16) varit gifta i 20 år och tänkte skaffa en ring vars för att fira det. Så vi gick till några av de många juvelerarna som finns i Valletta och hamnade till sist hos den som Mariella tipsat om. Kunde ju ha lyssnat på henne och gått direkt dit;) för där hittade vi ringar som passade det vi tänkt oss. Vi beställde ringarna med inskriptionen XX dvs 20 med romerska siffror.

dav

På väg in till Vallettas shopping gator.

dav

Vid bussterminalen, fullknökat där.

Kristian Perssons foto.

Ringarna <3 Det är jag som bara har en ring på handen och gubben som har två.

Mysigt att fira att vi varit gifta i 20 år och vi åt och drack gott på min favoritrestaurang i Valletta efter att vi hämtat dem.

Marsascala

Dagen vi var i Birgu fortsatte att vara molnigt så vi beslöt att ta bussen till Masascala. Bussen kom som vanligt inte i tid från Kalkara så vi gick till Birgu igen och tog en annan buss därifrån!

Bussen från Birgu gick direkt till Marsascala o vi hoppade av nere vid hamnen. Där är en lång fin promenadsträcka kantad med restauranger o vi passade på att äta där. God välkryddad mat och framförallt ett väldigt gott vin serverades vi av en pratig restaurang ägare.

Sedan gick vi en sväng, solen sken men det blåste o svalkade lite så de det  var perfekt utforskar väder.

Att besöka Marsascala gör jag gärna om men det är nog inget ställe jag vill bo i.Ska man bo precis vid kusten vill jag kunna bada o där är i och för sig en strand men den är minimal. Den hade inte det mysiga, genuina som vi gillar.

Bussen från Marsascala gick till Valletta där vi gick en sväng o tog ut pengar samt hittade lite kul att se på. Flera grupper av asiater som gick i trupp efter en guide med en färgad flagga högt upp. Tänk gäss som präglas på en pinne så ser ni synen. Att dessutom flera i gruppen hade stora vita munskydd gjorde de inte mindre ögonfallande…

Vi tog sedan bussen mot Kalkara men hoppade av i Birgu o gick istället, annars hade vi fått åka buss ca en halvtimme till.

dav

Vid hamnpromenaden

sdr

dav

På restaurangen, ett väldigt gott vin.

dav

Mysigt med bänkar, dessutom rent och fräscht.

I Marsascala bor där ca 10 000 året om men sommartid fördubblas antalet invånare.