Väder Malta

Vädret på Malta är underbart! På ön råder det typiska medelhavsklimatet med torra, varma somrar och svala vintrar. Eftersom Malta ligger så långt söderut så kommer det många afrikanska vindar som värmer upp den lilla medelhavsön. Under sommaren är klimatet varmt och solsäkert, man behöver aldrig oroa sig för att det ska regna om man bokar sin solsemester på Malta. Man ska dock ha i åtanke att Maltas väder kan vara väldigt växlande men det är främst under vintern. Det kan vara kallt, regnigt och ruggigt ena dagen för att plötsligt vända om till att bli soligt, varmt och skönt likt en svensk sommardag nästa dag.

Sol på MaltaVäder Malta sol

För den som dyrkar solen så kan vi med glädje avslöja att Maltas väder erbjuder cirka 300 soldagar om året vilket gör ön till ett attraktivt resmål året runt. Under sommarmånaderna är det väldigt sällan man ens ser några moln på himlen, under 2010 var det till exempel hela 120 soldagar i sträck under högsäsong. Inte illa för ett litet land mitt i Medelhavet! Söker man sol, bad och värme så är Malta definitivt rätt ställe att åka till. Det finns många stränder på Malta, både klippstränder och sandstränder och dessutom har i stort sett alla hotell på Malta en egen pool där man kan avnjuta den underbara solen.

Regn på MaltaVäder Malta regn

Maltas årliga nederbörd ligger på ca 600 millimeter och nästan tre fjärdedelar faller mellan oktober och mars. Även vintern är ganska solsäkert dock, även om temperaturerna är långt under de som råder under sommaren på Malta så motsvarar de en normal svensk sommardag. Det väder Malta har att erbjuda är väldigt växlande och under vintern gäller det att vara beredd på både solsken och störtskurar. Trots att det inte regnar så mycket under sommaren på Malta uppfattas den sällan som torr tack vare den höga luftfuktigheten. Luftfuktigheten på Malta är hög året runt och faller sällan under 40%.

Aktuellt väder på Malta

Vill du ha en aktuell väderprognos för med väder på Malta kan du besöka maltaweather.com som brukar ge tillförlitliga femdagarsprognoser. På deras hemsida finns även rolig statistik med väder under tidigare år vilket kan vara intressant om man är nyfiken på hur ens inbokade semestervecka såg ut på Malta åren innan.

 

Väder Malta månad för månad

Vill du veta mer om de olika årstiderna och vilket väder det vanligtvis är på Malta vid de tidpunkterna så kan du besöka de här sidorna:

Vår på Malta – Sommar på Malta – Höst på Malta – Vinter på Malta

30 kommentarer

 1. Cecilia   •  

  Hej Johanna,
  Vå åker till Malta i morgon och stannar 5 nätter i valetta på Palazzo Consiglia. Det ser ut som vädret kommer bli riktigt dåligt med regn, åska och inte så varmt. Jättetråkigt känns det :-(
  Har du tips på vad vi kan göra när vädret blur dåligt? Något bra spa? Mysigt café att sitta länge på? Bra shopping? Sevärdheter?
  Resan vi så sett fram emot känns nu lite avslagen. Tacksam för alla tips! Bästa hälsningar, Cecilia

  • Johanna   •     Author

   Hej Cecilia,

   Som du kan se så är det strålande sol idag och +22 grader. Inte så pjåkigt! :) Om hösten så brukar väderprognoserna vara svåra att följa, ofta om de visar regn om dagen så stormar det om nätterna. Jag hoppas solen håller i sig och att ni slipper se höststormarna!

   Jag ser att ni ska bo i Valletta men de flesta av mina inomhus-tips är här i Sliema/St Julians eftersom det är här vi bor. Skulle stormarna rulla in trots allt så kan jag rekommendera spat på Le Meridien i St Julians, fika på Mint café i Sliema, shoppa i The Point i Sliema samt testa Escape room (googla Escape room Malta) – ett mysterie-äventyr där det går ut på att hitta ledtrådar och lösa ett mysterium! Riktigt kul :)

   Trevlig resa!
   Varma hälsningar,
   Johanna

 2. Besjana   •  

  Hej! Ska till Malta 13- 20oktober. Hur är vädret då? *hoppas på sol* :):):):):)

  • Johanna   •     Author

   Hej Besjana,

   Det är såklart omöjligt att förutspå vad det kommer vara för väder, speciellt så här under början på hösten. Vädret kan växla snabbt, denna vecka har vi haft +28 grader, sol och vindstilla men förra veckan var det mulet, regnigt och blåsigt.

   Jag håller tummarna för att solen håller i sig och att ni får många härliga stranddagar.

   Varma hälsningar,
   Johanna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *