Vår på Malta

Malta väder mars | Malta väder april | Malta väder maj

Malta är tyvärr inte riktigt lika grönskande som Sverige vilket gör att det inte märks lika tydligt i naturen att våren är kommen. Däremot känner man det tydligt i luften då temperaturen börjar stiga igen och nederbörden halveras i jämförelse med vintermånaderna. Sakta men säkert värms medelhavsön upp av solen och antalet soltimmar blir fler ju längre tiden går. En vår på Malta är i regel betydligt varmare än i Sverige och redan i april börjar turisterna strömma till ön för att njuta av den varma försommaren.

Maltas väder i marsVår på Malta

Maltas väder i mars är väldigt blåsigt. Har man tur är det varma vindar från Afrika som kommer in över ön men ofta är det kyliga nordanvindar. Den varmaste temperaturen som uppmätts på Malta i mars var strax över 33º C. Tyvärr är det inte alltid så varmt utan snittemperaturen ligger på knappa 18º C om dagarna och på nätterna är det fortfarande kallt med omkring 11º C. Havstemperaturen ligger på uppfriskande 15º C och det drar ofta kyliga vindar utmed kusten. I mars månad regnar det ungefär 37 mm och tillsammans med cirka 7 soltimmar om dagen bildas det ofta vackra regnbågar över Malta.

Maltas väder i aprilVår på Malta

I april har våren vanligtvis kommit med sin fulla prakt och Maltas väder i april bjuder på mycket sol, närmare bestämt 8, 5 timmar om dagen i snitt och temperaturen ligger mellan 13-20º C. April är den sista månaden innan torrperioden sakta börjar ta över. Under april brukar det bara komma ca 26 mm regn på Malta vilket bara är hälften så mycket som i Sverige. Havets temperatur har stigit någon grad men det är fortfarande lite kyligt, omkring 16º C.

Maltas väder i majVår på Malta

I maj drar försommaren igång på Malta och med den även torrperioden. Under hela maj månad regnar det normalt bara omkring 9 mm. Temperaturen i maj ligger vanligtvis mellan 17º C och 24º C på Malta vilket ger ön en medeltemperatur på cirka 20º C. Samtidigt är Sverige fortfarande mitt uppe i våren med en medeltemperatur som ligger på omkring 10º C. Solen skiner här cirka 10 timmar om dagen på Malta i maj men man bör känna efter först innan man låter sig luras ner i havet. Även om Maltas väder i maj är varmt och soligt så är vattnet fortfarande bara 17-20º C!

Läs även om:

Sommar på Malta  –  Höst på Malta  –  Vinter på Malta

16 kommentarer

 1. Jenny   •  

  Hej!
  Vi åker till Malta, Mellieha den 14 maj, kan man bada i pool då? Är det mycket blåsigt?
  Mvh Jenny

  • Johanna   •     Author

   Hej Jenny,

   Vad härligt att ni ska åka till Malta i vår! I maj brukar sommaren ha kickat igång lite smått men det kan fortfarande vara lite kallt att bada, speciellt om man är en badkruka som jag! Vinden kommer du troligtvis inte behöva oroa dig för, när solen är framme kan man uppskatta en liten bris eftersom det snabbt blir väldigt hett.

   trevlig resa!

   Varma hälsningar,
   Johanna

 2. Johan   •  

  Hej!
  Jag och min familj funderar på att åka till Malta i månadsskiftet Mars/April.
  Vi har en son på 2 år som också ska med.
  Är Malta att rekommendera? Vi vill ha sol och värme.

  • Johanna   •     Author

   Hej Johan,

   Ber om ursäkt för sent svar. Om ni åkte till Malta i månadsskiftet mars/april så möttes ni av strålande sol, det har varit en extremt solig vinter här på Malta! Idag regnar det så det var bra timeing.

   Varma hälsningar,
   Johanna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *