Vår på Malta

Malta väder mars | Malta väder april | Malta väder maj

Malta är tyvärr inte riktigt lika grönskande som Sverige vilket gör att det inte märks lika tydligt i naturen att våren är kommen. Däremot känner man det tydligt i luften då temperaturen börjar stiga igen och nederbörden halveras i jämförelse med vintermånaderna. Sakta men säkert värms medelhavsön upp av solen och antalet soltimmar blir fler ju längre tiden går. En vår på Malta är i regel betydligt varmare än i Sverige och redan i april börjar turisterna strömma till ön för att njuta av den varma försommaren.

Maltas väder i marsVår på Malta

Maltas väder i mars är väldigt blåsigt. Har man tur är det varma vindar från Afrika som kommer in över ön men ofta är det kyliga nordanvindar. Den varmaste temperaturen som uppmätts på Malta i mars var strax över 33º C. Tyvärr är det inte alltid så varmt utan snittemperaturen ligger på knappa 18º C om dagarna och på nätterna är det fortfarande kallt med omkring 11º C. Havstemperaturen ligger på uppfriskande 15º C och det drar ofta kyliga vindar utmed kusten. I mars månad regnar det ungefär 37 mm och tillsammans med cirka 7 soltimmar om dagen bildas det ofta vackra regnbågar över Malta.

Maltas väder i aprilVår på Malta

I april har våren vanligtvis kommit med sin fulla prakt och Maltas väder i april bjuder på mycket sol, närmare bestämt 8, 5 timmar om dagen i snitt och temperaturen ligger mellan 13-20º C. April är den sista månaden innan torrperioden sakta börjar ta över. Under april brukar det bara komma ca 26 mm regn på Malta vilket bara är hälften så mycket som i Sverige. Havets temperatur har stigit någon grad men det är fortfarande lite kyligt, omkring 16º C.

Maltas väder i majVår på Malta

I maj drar försommaren igång på Malta och med den även torrperioden. Under hela maj månad regnar det normalt bara omkring 9 mm. Temperaturen i maj ligger vanligtvis mellan 17º C och 24º C på Malta vilket ger ön en medeltemperatur på cirka 20º C. Samtidigt är Sverige fortfarande mitt uppe i våren med en medeltemperatur som ligger på omkring 10º C. Solen skiner här cirka 10 timmar om dagen på Malta i maj men man bör känna efter först innan man låter sig luras ner i havet. Även om Maltas väder i maj är varmt och soligt så är vattnet fortfarande bara 17-20º C!

Läs även om:

Sommar på Malta  –  Höst på Malta  –  Vinter på Malta

16 kommentarer

 1. Bessie   •  

  Hej funderar på att åka till Malta 18 mars! Är det kallt då? Hoppas på sol 🙏🏽🙏🏽🙏🏽🙏🏽

  • Johanna   •     Author

   Hej Bessie,

   Idag bjuder Malta på strålande sol och +18 grader (minst +22 i solen!), jag hoppas det håller i sig tills ni kommer hit! Mars är lite klurigt, det kan vända snabbt och bli lite stormigt. Vi håller tummarna!

   Varma hälsningar,
   Johanna

 2. ini   •  

  Hei! skal på venninnetur Malta i april. Kan vi regne med å få solgt og varme?

  • Johanna   •     Author

   Hejsan,

   Vad härligt att ni ska till Malta i april! Det är såklart omöjligt att svara på om solen skiner just den veckan ni är här men april brukar över lag bjuda på ganska härligt väder som nämnt i texten ovan. Jag hoppas ni får en härlig resa med massor av sol och skratt!

   Varma hälsningar,
   Johanna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *