En dag på jobbet….

EmbroideryNu har jag bott här nere i 1.5 år, har fått vara med om väldigt mycket. Har jobbat nu med  MTM måttbeställningar och fått möta många intressanta kunder. Även några svenskar finns med på listan samt många andra Malteser i från olika samhällsklasser. Jepp från den högste här på ön och neråt.

Har precis leverat en omgång till Madame som senast igår på San Anton Palace, nöjd som vanligt. Denna gången hade jag visat lite mera av mina framfötter, gjorde ett broderi som vart uppskattat. Så, vad kan jag hitta på mer? Alltid kul att tänja sina gränser på vad man kan göra.

 

Pakerat i fel riktning

DSC_0581 Fick en parkering bot härom dagen, hade parkerat bilen i fel riktning, det gäller att vara uppmärksammad hur körriktningen är samt om det är streck i mitten för även den gatan kan vara enkelriktad. Det roliga är att man får ett brev hem, men det är på maltesiska, så man fattar nada.

DSC_0582

Bara att fråga närmsta maltes om hjälp att läsa, jo 23,29 euro fick jag betala. Ja men hur gör man. Man får gå en förmiddag till Local counsil för att betala, finns en i varje by här på Malta. Tur och väl kan man gå till en som är nära jobbet.

DSC_0583När man får brevet är man redan kallad till domstol om man vill överklaga, men om man inte vinner där så får man betala det dubbla, chansen att jag skulle ha klarat mig är liten så bara betala och hoppas att de använder de pengarna för att rusta upp vägarna här på ön.

 

 

 

 

Valletta Firework festival 2014

valletta 3 Malta ett av fyrverkeriernas land, här finns ett antal fyrverkerifabriker, jo det har hänt en del olyckor genom åren. Men Malteserna vet hur man gör föreställning med fyrverkerier. Nästan alla Festa har sitt eget fyrverkeri. Men den 30 april varje år så är finalen av Valletta Firework festival. I år var det lite  annorlunda, istället för 3 timmar och man börjar vid 9 tiden så började man vid midnatt och körde en kortare. Ackompanjerat till musik och laser show i ett. Ja alla åskådare var häpnat överraskade. I Valletta i Grand habour hölls showen.

valletta 5Jo, i år har Malta varit eget land sedan 1964 och självständiga sedan 1979, jo det märks hur stolta Malteserna är för att ha blivit fria och eget land. Man får heller inte glömma att det är 10 år sedan de blev med i EU. Här är det ett land som det händer mycket i, en utveckling som är på frammarsch. När jag kom hit för 3 år sedan var jag med i omröstning för att få igenom skilsmässa i lagen. För några veckor sedan så röstade parlamentet igenom samkönat äktenskap, och detta i ett ultrakatolskt land. valletta 4

Tyvärr så blev inte mina bild så lyckade, men har fått låna några från Malta Weather istället 🙂

Detta var i alla fall den mest fantastiska Fyrverkeri show jag någonsin har sett. Var min tredje men det var den bästa. Sak bli intressant och se vad som kommer att hittas på till 2018 då Valletta är kulturhuvudstad. Jo man har redan börjat att putsa upp Valletta 🙂

 

 

 

Festa Frawli in I’mgarr 2014

jordJa, för ett par veckor sedan så började de berömda ”Festa” och en av de första var Festa Frawli I’mgarr. Ja med andra ord, jordgubbsfestivalen i Mgarr. Jo man kunde hitta allt som hade med jordgubbar att göra. Vad sägs om jordgubbspasta, eller pizza med jordgubbar på. Jag höll mig till de mera traditionella varianterna.

Jo Malteser vet hur man firar med hela familjen, under sommaren så är det någon form av Festa i någon by på Malta, det är folkfest, oftast anordnad av del lokala församlingen. Det dekoreras och smyckas ute på gatorna, på kvällarna är det folk i ett myller, unga som gamla, och det är rätt kul att alla åldrar möts.

jord 2Framöver så kommer det nästan att vara något event varje helg, så det gäller att hänga med, det anordnas privata BBQ, jo det gäller att känna lite Malteser för att uppleva det verkliga livet ute i byarna. annars svårt att hitta och veta vart man ska ta vägen. Jo de bästa partyna är inte i Paceville, de bästa hitta man bland lokalbefolkningen och de som anordnas ute på landsbyggden här. Gianpula har det bästa utbudet över sommaren.

Jo mycket kan man hitta här nere, kommer att återkomma med några guldkorn från de sista veckorna.

 

 

Christmas Panto

1461749_10151899802626775_1488560344_nJa, då var julen och nyår passerat, blev både svensk jul med vänner och Maltesisk jul för mig. Så jag har fått båda delarna.

Något som jag såg framemot var Christmas Panton, detta år med Sagan Rapunzelstillskin som grund. En Panto eller Pantomine är en engelsk tradition som engelsmännen tog hit. Det är en julsaga med influenser vad som har hänt här under det gångna året, samt mycket spex, och man tar upp både barn och vuxna på scen för att liva upp stämningen. Det som är kul är att hela publiken är faktiskt med och de se till att man är med. Så mycket musik och sång och så sagan förståss. Allt leds utav en så kallad Dame, en man som är utklädd till kvinna och då kanske inte den vackraste då.

1512467_10151899800746775_613622108_nJo mycket skratt, en hel del skämt förstås, var inte så svårt att förstå att Arriva bussbolaget spelade en roll för under det gångna året så var det ju ett 10 tal bussar som brann och allt annat som inte har funkat med detta bussbolag, jepp de får lämna ön här för en ny entreprenör. Förstås alla ministrar får sig en släng också så för att förstå så får man vara lite engagerad i politiken här med.

En del av skämten var ju på Maltesiska men jag tycke ändå att det är sevärt, detta är den tredje som jag har sett, tidigare år har varit Prinsessan på ärten och Trollkarln från Oz.

Kan varmt rekommendera även om man kommer till England att gå och se något sådant här för det är ju lite annorlunda.

Jag får passa på att önska alla en riktigt god fortsättning på det nya året.

Julen nalkas även på Malta

brevJa, många tror att vi har det varmt och skönt här nere, nä inte precis, men även vi får mysa med levande ljust och myspys den här årstiden.

Idag kom ett brev i lådan här på ”The Winter Street” här i Mosta. Oh vad tror ni det innehöll, en vänlig skäl som skickade glöggkryddor och skumtomtar. Jo jag säger bara mums, det blir hemgjord glögg till helgen, ett härligt gott vin som spetsas med lite brandy, så har man den bästa glöggen.

Jo, det är en fin högtid med mycket ljus, det är ett katolskt land, det märks. För mig som Spiritualist så förstärks den fast den inte finns någon kyrka jag kan gå till så nöjer jag mig med den fantsikta Domen här i Mosta. Att bara få sitta ner och bar få vara. ”Julefrid det önskar jag alla”

Tack till den själv som skickade brevet, det var absolut välkommet.

1526193_766106600070545_2006565281_nJa helgen som var blev det faktiskt lite pepparkaksbak, vilken härlig doft det spred sig här i huset. Bara det skapar julkänsla här. Tyvärr så hade brödkaveln försvunnet någonstans på vägen, jo det går utmärkt med en vinflaska också 🙂

Om jag ska var riktigt ärlig så får jag faktiskt mer kulkänsla här nere än i Sverige, men jag upplever det mer avslappnat och mindre hysteriskt samt att även varför vi firar jul kommer fram i högtiden.

 

Nu får vi ta och värma upp oss lite!

DSC_0268Ja nu är vintern här, ja kanske inte så kallt ute men det blir rått och fuktigt inne, så man känner sig kall ända in på benen.

Just nu har jag gasolkaminen på, för att torka upp luften, tvätten hänger på tork framför. Man är glad det de dagar då man kan hänga ut tvätten i solen. Men de senaste veckorna har det regnat rätt mycket, och då menar jag rätt mycket också. Vattnet flyter oftast på gatorna så att det är som att köra båt istället för bil.

DSC_0284Jo, jag värmer upp min bostad på lite olika sätt, mitt vardagsrum står gasol kaminen, i matsalen har jag en krukvärmare, 5 värmeljust i och det blir faktiskt lite värme från den. Och i sovrummet så har jag ett oljefyllt element för att värma upp lite innan jag ska gå och lägga mig. Central värme ja vad är det? Jo jag har faktiskt också en kamin i vardagsrummet, men ved får man köpa i säckar, ger inte så mycket genom att den mesta värmen går ut, skorstenen är bara ett metalrör och den lagrar ingen värme alls. och ved är inte det billigaste!

DSC_0286Tyvärr så är det inte vanligt med två glas fönster här, jag har gamla järnramar till fönstren, ser mysigt ut men det drar in kall luft i springorna.

Något som inte är så dumt det är att använda ugnen och laga mat i, då får man lite värme i köket också 🙂

Ja så här vid jul så tänder man lite värme ljus för att få myspys. Tyvärr hittar man ju inga riktiga stearinljus här nere. Men jag hittade några långa ljus till adventsljusstaken i alla fall, så de får man bränna med andakt.

 

Att köra bil på Malta

DSC_0206Att köra bil, och att ha bil på Malta är lite annorlunda än i Sverige, här har vi vänstertrafik, och det är inte det värsta med att köra bil här. Det är nog tempot och trafiktätheten som gör en lite galen ibland. Men som jag brukar säga, det är mer sport att köra bil här än i Sverige. Sen fungerar inte trafikreglerna som i Sverige. Varför vänta på att någon ska köra ut när man kan köra om och komma före, ja först fram gäller! Vad är blinkers?!?! Går ju bra att räcka ut handen genom fönstret! Sen finns det en annan variant, sträck ut handen och vifta runt = du bakom kan passera!

Vägarna är ju inte alltid de bästa här heller!

DSC_0207Sen har jag haft turen att hitta Karos bilmekaniker i San Gwann, han säger till när det är något jag måste fixa på bilen. Inget onödigt, men till nästa service säger han. Denna gången var det att byta däck, tyvärr är det inte ovanligt att du kan hitta 4 olika däck typer på en begagnad bil, jag tänker på min och andras säkerhet. Oftast så sliter man inte ut däck här, de blir torra istället och skriker på det blanka och varma vägarna under sommaren.

Sen är det ju halkan, jo vi har halka här på Malta, jo efter ett regn, med sand i från luften, blanka vägar, olja och partiklar från bilarna och lite salt från havet så är vägarna superhala här. Jo folk kör som vanligt, samma vanliga avstånd till framförvarande bil, jo, så det blir en hel del trafikolyckor.

Ja det var lite om att ha och köra bil här! 🙂

 

Mäster Skräddare

068Jo, utbildad skräddare är jag, med både gesäll och mästar brev i herrskrädderi. Visst lite udda för att vara svensk som hamnar på denna ön där det är mest gambling och telecom etc som ger de flesta jobben för svenskarna. Att jobba som designer och pattern maker är lite annorlunda här, än vad det är i sverige, ett mycket kreativt jobb och intressanta kunder som man får träffa och jobba med.

Men jag har även fått ett annat projekt att jobba med, och det är MTM Made to measure. Jag åker runt till våra butiker och träffar utvalda kunder, ibland möter jag även upp kunden på deras hotel. Mäter av dem, konstruerar mönster och skickar till produktionen och sen får jag ett plagg tillbaka som jag provar av på kunden, ja nästan lite skrädderi. Det var så jag en gång började med Oscar Jacobssons måttillverkning i Borås, endast ett blott minne av den produktionen.

För den svensk i Sverige som vill handla plagg jag jobbar med så öppnade vi härom helgen en Gagliardi shop på Hansa Galleria Marty i Malmö, den första utanför Malta, så jag kan vara stolt att det blev Sverige av alla länder.

I promised Isabel that I will be wriitng in English too 🙂

I work for a Maltese textile company and I’m the only Swede, meaning that most of my friends are Maltese foremost is Isabel Bezzina, her butcher shop is located in Haz Zebbug and is called ”T’Imelda” (literally translated as, Of Imelda)

Isabel, always serves with a smile and her usual welcome note: ”Hello Anders how are you”.  The service is excellent and value for money with the best cuts ever that you can find all over the island.  She is always curious about other countries’ cuisines, soon we will be trying our hands on salted pork our own Kroppkakor even here in Malta.

At T’Imelda you will find the best Maltese sausages, with a perfect blend of spices and salt, excellent for your BBQ.

Isabel and T’Emelda Butcher Shop can be found by taking the first turn when you’re leaving Qormi towards Zebbug and take the first turn after the Toyota showroom.

Butcher Isabell

Jag jobbar ju på ett Maltesiskt företag och är enda Svensk där.DSC_0189[1] Vilket gör att jag har mina flesta vänner bland Malteser bl a Isabell Bezzina som är slaktare här på ön med sin egen butik T’Emelda i Zebbug.

När man kommer in till Isabell, alltid ett härligt leende, ”Hello Anders how are you” och alltid en utmärkt service, man får verkligen det man behöver för att göra en god middag. Till och med hon är nyfiken på andra länders matkulturer, DSC_0190[1]så snart ska vi pröva på att göra rimmat fläsk, så jag kan göra Kroppkakor här även här på Malta.

Hos Isabell hittar man även de bästa Maltesiska korvarna, lagom avvägt utav kryddor och salt, så de på grillen så är BBQ räddad.

Isabell och T’Emelda Butcher shop hittar ni bakom Toyota i Zebbug, lätt att svänga av till vänster efter Toyota när ni kommer från Qormi.

I promised Isabell to write in English too 🙂

I work for a Maltese company and I’m only the Swedish one. What means, that I have most of my friends among Maltese including Isabell Bezzina who is a butcher on the island with his own shop T’Emelda in Zebbug.

Isabell, always have a beautiful smile ”Hello Anders how are you” and always an excellent service, you get what you really need to make a good dinner. Until she is curious about other countries’ cuisines, soon, we will try to make salted pork, so I can do Kroppkakor even here in Malta.

At Isabell you will find the best Maltese sausages, good balanced of spices and salt, so those on the grill your BBQ been excellent.

Isabell and T’Emelda Butcher shop you will find behind Toyota in Zebbug, easy to find when you coming from Qromi, left after Toyota.