Matbutiker på Malta

På Malta finns ett gäng bra matbutiker och utbudet är riktigt bra. Ibland kan man sakna Sveriges gigantiska matbutiker när man kan hitta precis allt man behöver på ett och samma ställe men det är spännande att strosa i matbutikerna på Malta och i stort sett alltid hittar man det man söker. De flesta matbutiker på Malta har stängt på söndagar och public holidays men det finns ett par stycken som alltid är öppna, bland annat Arkadia i St Julians och en del små mini markets runt om.

Är du intresserad av ekologiska produkter kan du läsa mitt inlägg om Ekologiska grönsaker på Malta.

Home delivery

Jag brukar alltid beställa tunga grejer som vatten, tvättmedel osv på home delivery så man slipper bära hem det i värmen. Det finns flera hemsidor som fungerar bra bland annat; www.greens.com.mt och  www.maltasupermarket.com, Man betalar med kort på hemsidan, väljer leveransdag samt tid och sedan sitter man lugnt i soffan och väntar på sina varor. Jag brukar beställa 10 6-pack vatten åt gången så behöver man inte oroa sig för det på några månader (förutsatt att man har plats för det). Obs, ingen leverans på söndagar eller public holidays!

 Little Sweden svensk butik Malta

Little Sweden

Little Sweden är som namnet avslöjar Maltas svenska oas. Här kan du köpa både torrvaror samt kyl- och frysvaror för att stilla alla tänkbara cravings som kan dyka upp som Maltasvensk. Butiken ligger i gränslandet mellan Sliema och Gzira och har i dagsläget öppet alla dagar utom måndagar.

Besök deras facebooksida HÄR.

 Tower Supermarket Malta

Tower Supermarket

Tower Supermarket finns i både Sliema och St Julians och har ett stort utbud. De dagsfärskt bröd, köttchark och delikatessdisk. Tower Supermarket I Sliema är tre våningar högt och ligger i närheten av bland annat HSBC och klädbutiken NEXT. I St Julians hittar du ett sprillans nytt Towers i Spinola Bay, på vägen upp mot motorvägen med breda gångar och stort utbud.

Besök deras hemsida HÄR.

Scotts Matbutik Malta

Scotts Supermarket

Scotts Supermarket ligger i både Sliema och St Julians och har i stort sett samma utbud som Towers. Butiken i Sliema har (enligt mig) den bästa köttcharken med störst utbud av lokalproducerat, ekologiskt och free range. De har även färdigmarinerat som är kalasgott!

Besök deras hemsida HÄR.

Arkadia Malta

Arkadia Foodstore

Arkadia ligger i St Julians, precis vid foten av Maltas enda skyskrapa Portomaso Tower. Arkadia är något dyrare men är en av få matbutiker på Malta som har öppet sju dagar i veckan. Är man precis som jag en bakfantast så kan man här hitta Canadian Strong Bread Flour som liknar svenska Vetemjöl Special.

Besök deras hemsida HÄR.

Lidl Malta

Lidl

I San Gwann (icke att förväxlas med San Giljan som är maltesiska namnet på St Julians) ligger Lidl som har mängder av unika erbjudanden varje vecka. När jag var där var jag på jakt efter kvarg (som saknas i maltesiska matutbudet) men fick dessvärre gå därifrån tomhänt. Har hört att det ska finnas där dock!

Besök deras hemsida HÄR.

Pavi Malta

Pavi

Pavi är Maltas största matbutik på 5,340 m2 och ligger en liten bit bort, nämligen i Qormi (uttalas Ormi). Pavi är den butik som mest påminner om vårt Ica MAXI och du kan hitta alltifrån utemöbler till tandpetare.

Besök deras hemsida HÄR.

Hälsokost på Malta

Föredrar du att handla ekologiskt så kan du bli lite besviken i mataffären då utbudet inte är ens i närheten lika stort på Malta som i Sverige men letar man så kan man hitta bra produkter. Håll ögonen öppna efter organic som är det engelska ordet för ekologiskt. Söker man sig till hälsokostbutiker så finns där större utbud på ekologiska samt fullkornsprodukter. Där brukar även finnas olika sorters mjöl, exempelvis bovetemjöl, teffmjöl, glutenfritt, majsmjöl osv. Här är några av de hälsokostbutiker som finns i Sliema-området:

Casa Natura hälsokost Malta

Casa Natura, Sliema

Casa Natura ligger på samma gata som Towers Supermarket i Sliema och har varit verksam på ön i över 20 år. Butiken erbjuder en mängd olika produkter inom balen annat hälsa & skönhet, livsmedel, kosttillskott, kroppsbyggnad, teer och drycker samt gluten- och mjölkfria produkter.

Besök deras hemsida HÄR.

 Good Earth Hälsokost Malta

Good Earth, Ballutta Bay

Good Earth skriver så här på sin hemsida: ”Vårt sortiment av produkter består av olika typer av ekologiskt ris, ekologisk spannmål, deras mjöl och flingor samt nötter, torkad frukt och frön, för att inte tala om örter och kryddor. Alla Good Earth produkter är naturliga och hälsosamma utan några konstgjorda färgämnen, smakämnen och sötningsmedel, inga obehagliga E-nummer eller förstärkare. Vi försöker att köpa våra råvaror från sitt hemland där det är möjligt med tanke på deras säsongs tillgänglighet och fräschör.”

Besök deras hemsida HÄR.

Hollad and Barrett hälsokost Malta

Holland & Barrett, Sliema/St Julians

Holland & Barrett är Storbritanniens ledande återförsäljare av vitaminer, mineraler och naturmedel och finns beläget i dels i Sliema samt i Paceville, St Julians. De har även fler butiker på Malta i Attard, Valletta och Fgura. Butiken i Sliema är stor och har ett stort utbud på ekologiska varor, läs mer i mitt blogginlägg om Holland & Barrett.

Läs mer på deras Facebook-sida.

Allergier

Det kan vara bra att veta att allergi-utbudet på Malta är något begränsat jämfört med Sverige, speciellt laktosfria produkter. De flesta matbutiker har en hylla med glutenfria produkter såsom pasta, bröd, frukostflingor etc. och de flesta butiker har även exempelvis havre-/soya-/mandelmjölk. Det lokala mejeribolaget har lanserat en laktosfri mjölk som finns i de flesta butiker med creme fraiche, yoghurtar osv är lite lurigare. Leta efter de veganska alternativen snarare än laktosfria!

1 kommentar

  1. Pingback: DET EKOLOGISKA GRÖNSAKSUTBUDET

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.