Sjukhus/vård på Malta

Sjukvården på Malta är förvånansvärt bra och jag hör sällan historier från människor som varit missnöjda. Man bör dock ha i åtanke att saker och ting kan gå väääldigt långsamt här och om ditt fall inte är akut kan du få räkna med en hel del väntetid på de allmänna sjukhusen. En av fördelarna med privatsjukhus är att du oftast inte behöver vänta lika länge på din tur men du får även betala mer.

Sjukvård på MaltaHar du jobb på Malta och betalar skatt via ett registrerat social security number så är den allmänna sjukvården gratis på Malta. Det största sjukhuset är Mater Dei Hospital och är beläget cirka 10 minuter bilfärd från Sliema. Sjukhuset är stort, välutvecklat och modernt. Du kan läsa mer om sjukhuset på deras hemsida www.materdeihospital.org.mt.

Privatsjukhus

Det finns som sagt en hel del privatsjukhus på Malta där du får betala en lite högre summa per läkarbesök. Det mest populära privatsjukhuset är St James Hospital i Sliema dit många vänner och bekanta sökt sig för alltifrån öroninfektioner till förlossningar. Notera att ett besök på St James inte ingår i din social security utan du måste betala för dina besök, jag fick bland annat betala €55 för ett blodprov och en kollega betalade €50 för ett kort besök hos öronläkaren.  Läs mer på www.stjameshospital.com.

Jag har även besökt Da Vinci Hospital i Birkirkara för att ta röntgenbilder. Lång väntetid trots tidsbokning (cirka 2h) men trevlig personal när det väl blev min tur. Läs mer på www.davincihospital.com.

Bosatt på Malta

Sjukvården på Malta är som sagt gratis på de allmänna sjukhusen för den som betalar maltesisk skatt. Behöver du uppsöka sjukhus är det viktigt att ha med sig sitt maltesiska ID-kort eller pass samt en liten gnutta tålamod.

Är du bosatt på Malta och har anmält din flytt till Skatteverket, det vill säga skrivit ut dig från den svenska folkbokföringen, så påverkar detta när du besöker sjukvården i Sverige. När du skriver ut dig från svenska folkbokföringen tappar du nämligen kopplingen till ditt svenska personnummer (du får givetvis tillbaka ditt personnummer när du flyttar tillbaka till Sverige) och du kan behöva ett så kallat A-nummer för att boka läkar-tid. Din läkare kan hjälpa dig med registrering av A-nummer. Detta nummer har du kvar och använder som personnummer om du behöver sjukvård i Sverige igen under din utlandsvistelse.

Värt att veta är även att svenskar med A-nummer inte alltid får lämna blod som blodgivare i Sverige.

Europeiskt sjukförsäkringskort

Om du är skriven i Sverige och har ditt blå Europeiska Sjukförsäkringskort så fungerar det fint att visa upp på Mater Dei Hospital (läs mer under Försäkring på Malta). Har du däremot skrivit ut dig från den svenska folkbokföringen och registrerat dig på en maltesisk adress hos Skatteverket så gäller inte längre ditt sjukförsäkringskort från Sverige utan du behöver ett nytt från Malta.

För att få ett sjukförsäkringskort måste du ha social security number samt betalat in pengar till national insurance (detta gör din arbetsgivare). När jag ansökte om Sjukförsäkringskort laddade jag ner en blankett (klicka här för att ladda ner blanketten) och skickade in den tillsammans med en kopia på en payslip (lönespecifikation). Läs mer om sjukförsäkringskort från Malta HÄR.

14 kommentarer

 1. scwg   •  

  Hej,
  Ville höra med dig om det kan bli för varmt på somrarna i Malta?
  Alltså som svensk så vill man att det skall åtminstone fläkta lite. Finns det Air condition i hemmen?
  Vi tänkte hyra en bostad, möblerat gärna med Air Condition, balkong eller terrass.

  Men det som bekymrar oss är värmen, om man kan tröttna och inte orka gå ut ifall det blir för varmt?
  Tacksam om du vill dela med dig dina tankar.

  • Johanna   •     Author

   Hejsan,

   Malta kan absolut bli för varmt om sommaren. Vi försöker undvika att vara här i augusti eftersom jag personligen tycker Sverige är bättre under aug än Malta. Air Condition finns i alla nya lägenheten och på de flesta hotellen.

   Personligen tycker jag det är för varmt att vara utomhus mitt på dagen under sommaren, då är det skönast (och säkrast för huden) att vara i skugga. Kvällarna är ljuvliga!

   Varma hälsningar,
   Johanna

 2. Sara   •  

  Hej Johanna! Vet du hur det ser ut med möjlighet till samtalsterapi på Malta? Vet du någon bra psykolog/samtalsterapeut? Vet du hur priserna ligger samt om det finns gratis terapi att få på ex mater dei?

  • Johanna   •     Author

   Hej Sara,

   Ber om ursäkt för sent svar! Det finns samtalsterapi på Malta också. Det finns bland annat en kvinnlig svensk psykolog som man kan boka tid hos, vet dessvärre inte vad det kostar men du kan kontakta henne på hennes facebooksida: https://www.facebook.com/Lindaaklundhtherapy/. Gratis terapi kan nog finnas att tillgå på Mater Dei men det är dessvärre inget jag har information om.

   Stort lycka till!
   Varma hälsningar,
   Johanna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.