Bli blodgivare på Malta

Standardbehovet av blodpåsar på Malta är i snitt 50-60 stycken påsar om dagen. Det antalet täcket det normala dagsbehovet men ökar drastiskt vid till exempel bilolyckor och plötsliga operationer. Det innebär att blodcentralerna helst tar emot mer än 60 personer om dagen vilket är lättare sagt än gjort på en så pass begränsad befolkning. Fler anledningar till varför just du borde bli blodgivare på Malta kan du läsa här!

Vem kan bli blodgivare?Blodgivare Malta

Reglerna för att bli blodgivare på Malta är på många sätt identiska med de som finns i Sverige:

  • Man behöver ett maltesiskt ID-kort
  • Man måste vara över 18 år
  • Man måste väga minst 50 kg
  • Kvinnor kan ge blod var 4 månad och män kan ge blod var 3 månad

Därtill finns restriktioner om man tex rest utomlands, tatuerat/piercat sig, fött barn etc den närmaste tiden, samt att man måste fylla i ett frågeformulär (i stort sett identiskt med frågeformulär man går igenom inför blodgivning i Sverige). Frågeformuläret fylls i av representanter på blodcentralen när du är på plats, det enda du behöver ha med dig till ditt första besök är ditt maltesiska ID-kort.

Blodcentralen – The National Blood Transfusion Service

Blodgivare MaltaI Pietá ligger ”The National Blood Transfusion Service” där man kan registrera sig som blodgivare samt regelbundet komma och ge blod. Centralen har öppet måndag till fredag, inklusive public holidays, 08:00-18:00. Lokalen är liten men relativt lätt att hitta med hjälp av Google. Lokalen är, liksom många myndigheter och liknande på Malta, inte av toppkvalitet. Bland annat sitter den här lappen på damtoaletten vilket kan kännas lite oseriöst.

Den maltesiska sjukvården kan ibland uppfattas som nästan lite burdus i jämförelse med vår omhändertagande sjukvård i Sverige. Jag uppfattade mitt besök på blodcentralen som väldigt effektivt och professionellt, inte så mycket småprat som man är van vid. Jag var klar på under en timma!

Så här går det till

När du kommer in till blodcentralen så anmäler du dig i receptionen med ditt ID-kort. Är det din första gång så kommer du få sitta ned och lämna lite uppgifter. Alla besökare måste dricka två glas vatten innan blodtagning. När du blivit registrerad får du slå dig ned i väntrummet tills ditt namn ropas upp. Först får man träffa en person som tar tempen (i din armhåla!) samt kollar dina blodvärden genom ett stick i fingret. Ser allt bra ut får du återigen slå dig ned i väntrummet tills ditt namn åter ropas upp.

Är det ditt första besök kommer du då få träffa ytterligare en person som kollar ditt blodtryck samt går igenom ovan nämnda frågeformulär. Ser allt bra ut får du ännu en gång slå dig ned i väntrummet tills ditt namn ropas upp för tredje gången.

Nu är det dags att lämna blod! Till skillnad från Sverige får man lämna blod redan vid första besöket. Vid varje blodgivning tas följande tester på blodet; HIV 1 & 2, Hepatit B, C samt syfilis. Blodet kommer ligga kvar i labbet tills testerna är klara och skickas vidare först när alla provsvaren kommit tillbaka. Skulle dina provsvar vara avvikande kommer de givetvis ta kontakt.

När blodgivningen är klar (tar vanligtvis mellan 5-15 minuter) får du slå dig ned i fikarummet och vila. Där bjuds det på vatten, ”juice” (ingen höjdare) samt kaffe. Det finns även en varuautomat med gratis kakor och mackor. Utbudet där är inte toppen och äter man inte kakor/vitt bröd så skulle jag rekommendera att ta med sig något eget. Frukt erbjuds inte heller tyvärr.

Att tänka på

Ta gärna med ett fräscht snack om du inte är så mycket för kakor och vitt bröd.

Det kan vara lite obehagligt att komma ut från centralen efter man har lämnat blod om det är så där hett som det kan bli på Malta. Var rädd om dig och ha gärna med dig en kompis!

För mig tog det cirka en timma under mitt första besök men addera gärna en timma till i beräkningarna så du inte stressar därifrån.

Lördagar och söndagar från cirka klockan 10 är rush hour så kom gärna dit när de öppnar.

Har du några frågor om att bli blodgivare så får du gärna fråga i kommentarsfältet nedan! Du kan även besöka deras hemsida www.blood.gov.mt eller ringa på 21234767/79307307.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.