Sjukhus/vård på Malta

Sjukvården på Malta är förvånansvärt bra och jag hör sällan historier från människor som varit missnöjda. Man bör dock ha i åtanke att saker och ting kan gå väääldigt långsamt här och om ditt fall inte är akut kan du få räkna med en hel del väntetid på de allmänna sjukhusen. En av fördelarna med privatsjukhus är att du oftast inte behöver vänta lika länge på din tur men du får även betala mer.

Sjukvård på MaltaHar du jobb på Malta och betalar skatt via ett registrerat social security number så är den allmänna sjukvården gratis på Malta. Det största sjukhuset är Mater Dei Hospital och är beläget cirka 10 minuter bilfärd från Sliema. Sjukhuset är stort, välutvecklat och modernt. Du kan läsa mer om sjukhuset på deras hemsida www.materdeihospital.org.mt.

Privatsjukhus

Det finns som sagt en hel del privatsjukhus på Malta där du får betala en lite högre summa per läkarbesök. Det mest populära privatsjukhuset är St James Hospital i Sliema dit många vänner och bekanta sökt sig för alltifrån öroninfektioner till förlossningar. Notera att ett besök på St James inte ingår i din social security utan du måste betala för dina besök, jag fick bland annat betala €55 för ett blodprov och en kollega betalade €50 för ett kort besök hos öronläkaren.  Läs mer på www.stjameshospital.com.

Jag har även besökt Da Vinci Hospital i Birkirkara för att ta röntgenbilder. Lång väntetid trots tidsbokning (cirka 2h) men trevlig personal när det väl blev min tur. Läs mer på www.davincihospital.com.

Bosatt på Malta

Sjukvården på Malta är som sagt gratis på de allmänna sjukhusen för den som betalar maltesisk skatt. Behöver du uppsöka sjukhus är det viktigt att ha med sig sitt maltesiska ID-kort eller pass samt en liten gnutta tålamod.

Är du bosatt på Malta och har anmält din flytt till Skatteverket, det vill säga skrivit ut dig från den svenska folkbokföringen, så påverkar detta när du besöker sjukvården i Sverige. När du skriver ut dig från svenska folkbokföringen tappar du nämligen kopplingen till ditt svenska personnummer (du får givetvis tillbaka ditt personnummer när du flyttar tillbaka till Sverige) och du kan behöva ett så kallat A-nummer för att boka läkar-tid. Din läkare kan hjälpa dig med registrering av A-nummer. Detta nummer har du kvar och använder som personnummer om du behöver sjukvård i Sverige igen under din utlandsvistelse.

Värt att veta är även att svenskar med A-nummer inte alltid får lämna blod som blodgivare i Sverige.

Europeiskt sjukförsäkringskort

Om du är skriven i Sverige och har ditt blå Europeiska Sjukförsäkringskort så fungerar det fint att visa upp på Mater Dei Hospital (läs mer under Försäkring på Malta). Har du däremot skrivit ut dig från den svenska folkbokföringen och registrerat dig på en maltesisk adress hos Skatteverket så gäller inte längre ditt sjukförsäkringskort från Sverige utan du behöver ett nytt från Malta.

För att få ett sjukförsäkringskort måste du ha social security number samt betalat in pengar till national insurance (detta gör din arbetsgivare). När jag ansökte om Sjukförsäkringskort laddade jag ner en blankett (klicka här för att ladda ner blanketten) och skickade in den tillsammans med en kopia på en payslip (lönespecifikation). Läs mer om sjukförsäkringskort från Malta HÄR.

14 kommentarer

 1. Karin Blomqvist   •  

  Jag är typ 1 diabetiker samt sjukpensionär (vilket betyder att jag inte kommer jobba på Malta), vet du hur det ser ut med vad jag får för hjälpmedel? Idag har jag insulinpump, men kan givetvis använda insulinpenna om det skulle vara det som ”ingår”

  • Johanna   •     Author

   Hej Karin,

   Dessvärre vet jag inte hur situationen ser ut i sjukvården för diabetiker på Malta. Om du kommer vara fortsatt skriven i Sverige och bara bo på Malta periodvis så ska det blå sjukförsäkringskortet ge dig samma sjukvård som i Sverige utan kostnad. Dessvärre vet jag inte hur det ser ut om du skulle bli resident här på ön.

   Hoppas inte detta hindrar dig från en vardag i Medelhavet. Lycka till!
   Varma hälsningar,
   Johanna

 2. Stina Orsenmark   •  

  Hej!
  Jag undrar dock hur maltesisk sjukvård fungerar om man får en svårare sjukdom som exempelvis cancer. Måste man då ha en kompletterande sjukförsäkring för att få cancerbehandling eller annan mer avancerad behandling som man kan få i Sverige utan kompletterande sjukförsäkring.

  • Johanna   •     Author

   Hej Stina,

   Jag har försökt läsa mig till svaret på din fråga och jag känner mig relativt säker på att cancer-behandling ingår i den allmänna sjukvården som därmed inte behöver någon kompletterande försäkring. För att få tillgång till den allmänna sjukvården måste man jobba på ett lokalt företag och vara registrerad för Social Security, något som ens arbetsgivare ofta hjälper till att skaffa vid anställning.

   Jag vågar dock inte lova något och skulle rekommendera dig att kontakta exempelvis Sir Anthony Mamo Oncology Center som är onkologavdelningen som ligger vid Mater Dei Hospital.

   De försäkringar som finns för sjukhusvistelse är ofta kopplade till den privata sjukvården.

   Varma hälsningar,
   Johanna

   • Stina Orsenmark   •  

    Tack för ditt svar! 👍

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.