Gyn, p-piller & cellprover

Att besöka gynekologen är väl aldrig en dans på rosor och inte blir det bättre när man ska besöka en gynekolog i ett främmande land. Nedan följer därför lite info som kan vara användbar för den som är ny (eller veteran!) på Malta.

På Malta finns ingen direkt ungdomsmottagning och man besöker sällan en barnmorska utan bokar tid hos gynekolog på sjukhuset.

Jag personligen har besökt en kvinnlig medelålders gynekolog som heter Mrs.Therese Galea Testa och finns tillgänglig på St James privatsjukhus i Sliema 2 dagar i veckan och kan hjälpa dig med allt man vanligtvis gör hos barnmorskor och gynekologer i Sverige.

Ring till St James på +356 2329 3700 och be om att få boka en tid hos Dr. Mrs.Therese Galea Testa (eller annan gynekolog). När du bokar din tid kan de fråga om besöket gäller ett vanligt gynekolog-besök eller graviditet. Ska du ta cellprov bokar du ett vanligt gynekolog-besök.

En annan gynekolog jag fått rekommenderad ärAstrid Camilleri på St Anne Clinic i Birkirkara. Du kan boka tid via email info@stannesclinic.com.

Ett besök hos gynekolog på Malta kostar på St James privatsjukhus i Sliema €50 + €9 sjukhusavgift, alltså €59, som betalas efter besöket ute i entrén. Om man gör ultraljud eller övriga undersökningar kostar det extra.

P-piller och andra preventivmedel

Här på Malta finns såväl p-piller som spiral och p-ring och det fungerar på samma sätt som i Sverige då man får ett recept utskrivet av sin gynekolog (även allmänläkare kan skriva ut recept för p-piller) och hämtar därefter ut sitt preventivmedel på apoteket. Angående p-piller så verkar de flesta sorter som används i Sverige även finnas här så be din gynekolog om ett recept för de piller du redan tar. Detsamma gäller spiral, det är samma märken som i Sverige.

2016 beslutades att dagen-efter-piller ska bli lagligt och det finns nu att köpa receptfritt på de flesta apotek. Det är fortfarande en stor diskussion och alla apotekare har rätt att vägra sälja dagen-efter-piller. Det är också en utfrågning innan de ger ut tabletterna på många apotek på Malta.

Här finns en lista på apotek som säljer dagen-efter-piller: www.pharmacy.com.mt/morning-after-pill

Här finns även några artiklar på detta omtalade ämne:

Abort på Malta

Malta är det enda landet i EU där abort forfarande är helt olagligt. Det skulle krävas mycket speciella omständigheter för att en abort skulle genomföras i Malta. Därför har dagen-efter-piller blivit en så stor debatt då motståndare påstår att det är samma sak.

Skulle du hamna i en oönskad graviditet kan du sorgligt nog inte förvänta dig något stöd från sjukhuset utan jag skulle rekommendera dig att söka hjälp i Sverige.

Ta cellprover på Malta

Cellprov på engelska heter smear test och bokas genom att boka tid hos gynekolog på önskat sjukhus.

Jag har inte tagit cellprover i Sverige så jag har ingenting att jämföra med därifrån men de gånger jag gjort cellprov på Malta hr det gått väldigt snabbt och smidigt.

När man besökt gynekologen får man ta med sig sitt prov + ett papper upp till labbet där man lämnar fram papper och prov och betalar €30. Du får själv bestämma hur du vill få dina provsvar, antingen via post eller via email.

Provsvaret kan vara lite förvirrande och det har sett olika ut varenda efter varenda besök. Din gynekolog på Malta får ditt provsvar också och ringer dig om det är något som inte stämmer. Om du inte hör något så kan du andas ut. Känner du dig orolig så kan du alltid ringa eller maila din gynekolog och diskutera provsvaret.

Utöver de €30 du betalar för provet uppe i labbet så måste du även betala de €59 för gyn-undersökningen och sjukhusavgiften. Detta betalas nere i entrén.

Ett cellprov på Malta kostar alltså €89 (på St James i Sliema) och det är värt varenda krona!

Om du gått till St James och gjort ditt cellprov kommer du få en kallelse på posten en gång om året för återbesök. På Malta tar man alltså rutinmässigt cellprov varje år.

Har du också erfarenhet av gynekolog på Malta så skulle jag verkligen uppskatta om du ville dela med dig till andra tjejer genom kommentarsfältet här nedan! Du kan givetvis vara anonym.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.