Vanliga frågor

Vi får mail dagligen av svenskar som är på väg till Malta, både semesterfirare och de som ska flytta dit. Här hittar ni svaren på många av de frågor som dyker upp.

Hur kommer man lättast från flygplatsen?

Vi rekommenderar alla att boka taxi i förväg. Vi använder oss av eCabs och när du ringer/mailar/smsar och bokar bör du uppge; namn, tid, antal personer, var ni flyger i från samt flight number.

Man kan även åka buss från flygplatsen, läs mer på www.publictransport.com.mt angående tider och priser.

Har du några tips om taxi på Malta?

Använd Uber-varianten BOLT för att enkelt boka taxiresa på Malta och betala med kort direkt i appen. Läs mer här: www.alltommalta.com/johanna/uber-pa-malta-bolt.

Det kryllar av vitfärgade taxibilar på Malta och dessa ska man göra sitt bästa för att undvika. Vita taxibilar är ofta slitna med otrevliga chaufförer som inte bryr sig ett smack om sina resenärer utan lurar de mer än gärna på både säkerhet och pengar.

Tipset är att alltid kontakta privat taxi när du ska ta dig från flygplatsen eller ta dig runt på ön. De privata bilarna måste man alltid ringa och boka först.Pålitliga taxibolag är bland annat: eCABS (storfavorit!), Yellow CabsWembleys och Sellberg Taxi.

Är det samma eluttag på Malta som i Sverige?

På Malta är det tyvärr inte samma eluttag som i Sverige så det är bra att ha med sig en adapter på semestern. Skulle det vara så att man har glömt det så finns det att köpa i de flesta supermarkets och små alltiallo-butiker. På Malta kostar en el-adapter mellan €2-3 styck.

Kan man dricka kranvatten på Malta?

Det är inga problem att borsta tänderna i kranvattnet men jag skulle rekommendera att köpa flaskor att dricka. Om du har en lägenhet på Malta så är kranvattnet i köket helt ofarligt att använda i matlagning, diskning, te/kaffe osv eftersom det kommer (åtminstone ska komma ifrån!) huvudledningen. Varje lägenhet har en egen vattentank i plast uppe på taket som förser badrummet med vatten. Det är inte helt ovanligt att dessa tankar saknar lock, eller att de är väldigt smutsiga. Be din hyresvärd att visa dig din vattentank så du kan se att den är ok.

Finns det någon maltesisk motsvarighet till Blocket.se?

Den maltesiska motsvarigheten heter www.maltapark.com och det finns en hel del bra saker även om hemsidan inte är ens i närheten lika stor som Blocket.se är i Sverige.

Hur är sjukvården på Malta?

Malta är ett av Europas främsta länder inom sjukvård. Ett Europeiskt sjukförsäkringskort ger gratis sjukvård i alla länder inom Europa, vilket så klart inkluderar Malta. Ett EU sjukförsäkringskort är gratis och väldigt smidigt att skaffa. Klicka HÄR för att skaffa ett Europeiskt sjukförsäkringskort.

Jag ska till Malta, behöver jag visum?

Som EU-medborgare krävs inget visum för att besöka Malta.

Vad är det för tidszon på Malta?

Malta har samma tidszon som Sverige, det vill säga GMT +2 under sommartid och GMT +1 under vintertid.

Finns det bra mataffären på Malta?

Mataffärer på Malta finns det relativt gott om i de lite större städerna, men det finns endast ett fåtal större matbutiker De vanligaste matbutiker på Malta är bland annat Lidl, Tower och Scotts. Läs mer om matbutiker på Malta på vår undersida Matbutiker på Malta. En del butiker kan vara slarviga med utgångsdatum så man ska vara extra noga med att kolla det innan man köper något. Snittet på priserna i mataffärer på Malta landar på ungefär detsamma som i Sverige.

Alltommalta.com har bra information när man ska flytta till Malta, vet du några sidor som har mer information för oss som ska dit på semester?

Det finns många sidor om Malta men det är ofta svårt att hitta information om just det man söker.
Maltaturist.se är en svensk sida för öns besökare som har bra tips på var man kan äta och bo samt vad man inte får missa under sin solsemester på Malta!
Tjejer på Malta är en facebook-grupp för tjejer som flyttar till Malta där man kan ställa frågor och lära känna nya vänner.
Malta.com är en bra sida på engelska som uppdateras ofta där man kan hitta information om alla spännande evenemang som äger rum på Malta.
Maltasvenskar.se är en annan bra site för de som är sugna på att flytta till Malta!
Föräldrar på Malta är en facebook-grupp för föräldrar med barn i dagis-/skolåldern där man kan utbyta tips och tankar om livet på Malta med barn.
Upplevmalta.se är en hemsida med lite information om Malta.
Barnresebloggen är en blogg skriven av en svensk familj som valt att flytta till Malta.

Ni skriver ofta om public holidays, hur ofta inträffar de och vad innebär det?

På Malta är det ofta helgdagar, så kallade Public Holidays och då är i stort sett allt är på ön är stängt, precis som våra svenska röda dagar.

Public Holidays (röda dagar) på Malta 2017:

1 januari – New Year
10 februari – Saint Paul´s Shipwreck
19 mars – 15 Saint Joseph
31 mars – Freedom Day Malta
14 april – Good Friday
1 maj – Labour Day
7 juni – National Holiday Malta
29 juni – Saint Peter & Saint Paul
15 augusti – Assumption of Mary
8 september – Victory Day Malta
21 september – Independence Day Malta
8 december – Immaculate Conception
13 december – Republic Day Malta
25 december – Christmas Day

235 kommentarer

 1. Michael Lundin   •  

  Hej Johanna !
  Vi ska till Malta i slutet på september och ska
  bo på Radisson Blue Golden Sands.
  Ligger det bortom all civilisation eller ?
  Finns det några affärer i närheten ?

  Mvh/Micke

  • Johanna   •     Author

   Hej Michael,

   Vad härligt att ni ska bo på Golden Sands, det är otroligt vackert! Utöver hotellet finns det endast något cafe och en kiosk vid Golden Bay. Grannstranden Ghajn Tuffieha (min personliga favorit!) har en strandrestaurang som är okej. Förutom detta finns där mest natur och hav!

   Ca 15 minuter bilväg därifrån ligger St Pauls Bay och Bugibba där ni hittar lite restauranger och butiker. Dit går även bussar och jag skulle avråda er från att promenera, vägen är utan trottoar och många kör som tokar på den sträckan. I Bugibba ligger ett riktigt bra glasställe som heter Sottozero som jag varmt kan rekommendera!

   Önskar er en riktigt trevlig Malta-vistelse.
   Varma hälsningar,
   Johanna

   • Michael Lundin   •  

    Får man ta med sig snus ? I ryggsäcken ?
    Micke

    • Johanna   •     Author

     Hej Micke,

     Det råder väldigt blandade uppfattning om hur mycket snus man får ta med sig in i landet, det verkar helt bero på tullkänstemännen som jobbar den dagen. Att ha snus för eget bruk bör inte vara något problem men det är några som blivit stoppade vid ankomst till ön och då blivit ifråntagna allt sitt snus. Jag skulle gissa att risken är liten och att du får ta med dig snus för eget bruk, i så väl ryggsäck som incheckat baggage.

     Varma hälsningar,
     Johanna

 2. Ulf vesterlund   •  

  Hej
  Har du några förslag på svenska guider under tex september -18?

  • Johanna   •     Author

   Hej Ulf,

   Dessvärre känner jag inte några svenska guider på Malta för tillfället, de kontakter jag har haft tidigare har dessvärre flyttat från ön. Kanske kan de hjälpa dig på Svenskklubben Malta: http://www.svenskklubbenmalta.com/sajt/ .

   Lycka till!
   Varma hälsningar,
   Johanna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.