Vanliga frågor

Vi får mail dagligen av svenskar som är på väg till Malta, både semesterfirare och de som ska flytta dit. Här hittar ni svaren på många av de frågor som dyker upp.

Hur kommer man lättast från flygplatsen?

Vi rekommenderar alla att boka taxi i förväg. Vi använder oss av eCabs och när du ringer/mailar/smsar och bokar bör du uppge; namn, tid, antal personer, var ni flyger i från samt flight number.

Man kan även åka buss från flygplatsen, läs mer på www.publictransport.com.mt angående tider och priser.

Har du några tips om taxi på Malta?

Använd Uber-varianten BOLT för att enkelt boka taxiresa på Malta och betala med kort direkt i appen. Läs mer här: www.alltommalta.com/johanna/uber-pa-malta-bolt.

Det kryllar av vitfärgade taxibilar på Malta och dessa ska man göra sitt bästa för att undvika. Vita taxibilar är ofta slitna med otrevliga chaufförer som inte bryr sig ett smack om sina resenärer utan lurar de mer än gärna på både säkerhet och pengar.

Tipset är att alltid kontakta privat taxi när du ska ta dig från flygplatsen eller ta dig runt på ön. De privata bilarna måste man alltid ringa och boka först.Pålitliga taxibolag är bland annat: eCABS (storfavorit!), Yellow CabsWembleys och Sellberg Taxi.

Är det samma eluttag på Malta som i Sverige?

På Malta är det tyvärr inte samma eluttag som i Sverige så det är bra att ha med sig en adapter på semestern. Skulle det vara så att man har glömt det så finns det att köpa i de flesta supermarkets och små alltiallo-butiker. På Malta kostar en el-adapter mellan €2-3 styck.

Kan man dricka kranvatten på Malta?

Det är inga problem att borsta tänderna i kranvattnet men jag skulle rekommendera att köpa flaskor att dricka. Om du har en lägenhet på Malta så är kranvattnet i köket helt ofarligt att använda i matlagning, diskning, te/kaffe osv eftersom det kommer (åtminstone ska komma ifrån!) huvudledningen. Varje lägenhet har en egen vattentank i plast uppe på taket som förser badrummet med vatten. Det är inte helt ovanligt att dessa tankar saknar lock, eller att de är väldigt smutsiga. Be din hyresvärd att visa dig din vattentank så du kan se att den är ok.

Finns det någon maltesisk motsvarighet till Blocket.se?

Den maltesiska motsvarigheten heter www.maltapark.com och det finns en hel del bra saker även om hemsidan inte är ens i närheten lika stor som Blocket.se är i Sverige.

Hur är sjukvården på Malta?

Malta är ett av Europas främsta länder inom sjukvård. Ett Europeiskt sjukförsäkringskort ger gratis sjukvård i alla länder inom Europa, vilket så klart inkluderar Malta. Ett EU sjukförsäkringskort är gratis och väldigt smidigt att skaffa. Klicka HÄR för att skaffa ett Europeiskt sjukförsäkringskort.

Jag ska till Malta, behöver jag visum?

Som EU-medborgare krävs inget visum för att besöka Malta.

Vad är det för tidszon på Malta?

Malta har samma tidszon som Sverige, det vill säga GMT +2 under sommartid och GMT +1 under vintertid.

Finns det bra mataffären på Malta?

Mataffärer på Malta finns det relativt gott om i de lite större städerna, men det finns endast ett fåtal större matbutiker De vanligaste matbutiker på Malta är bland annat Lidl, Tower och Scotts. Läs mer om matbutiker på Malta på vår undersida Matbutiker på Malta. En del butiker kan vara slarviga med utgångsdatum så man ska vara extra noga med att kolla det innan man köper något. Snittet på priserna i mataffärer på Malta landar på ungefär detsamma som i Sverige.

Alltommalta.com har bra information när man ska flytta till Malta, vet du några sidor som har mer information för oss som ska dit på semester?

Det finns många sidor om Malta men det är ofta svårt att hitta information om just det man söker.
Maltaturist.se är en svensk sida för öns besökare som har bra tips på var man kan äta och bo samt vad man inte får missa under sin solsemester på Malta!
Tjejer på Malta är en facebook-grupp för tjejer som flyttar till Malta där man kan ställa frågor och lära känna nya vänner.
Malta.com är en bra sida på engelska som uppdateras ofta där man kan hitta information om alla spännande evenemang som äger rum på Malta.
Maltasvenskar.se är en annan bra site för de som är sugna på att flytta till Malta!
Föräldrar på Malta är en facebook-grupp för föräldrar med barn i dagis-/skolåldern där man kan utbyta tips och tankar om livet på Malta med barn.
Upplevmalta.se är en hemsida med lite information om Malta.
Barnresebloggen är en blogg skriven av en svensk familj som valt att flytta till Malta.

Ni skriver ofta om public holidays, hur ofta inträffar de och vad innebär det?

På Malta är det ofta helgdagar, så kallade Public Holidays och då är i stort sett allt är på ön är stängt, precis som våra svenska röda dagar.

Public Holidays (röda dagar) på Malta 2017:

1 januari – New Year
10 februari – Saint Paul´s Shipwreck
19 mars – 15 Saint Joseph
31 mars – Freedom Day Malta
14 april – Good Friday
1 maj – Labour Day
7 juni – National Holiday Malta
29 juni – Saint Peter & Saint Paul
15 augusti – Assumption of Mary
8 september – Victory Day Malta
21 september – Independence Day Malta
8 december – Immaculate Conception
13 december – Republic Day Malta
25 december – Christmas Day

235 kommentarer

 1. Maya   •  

  Hej Johanna!

  Jag och en vän funderar på att åka ned till Malta i sommar och vi har lite funderingar!
  Vi har sett många fina bilder på olika stränder, men vi vet inte riktigt vilken stad vi vill till. Vi är ute efter en stad med fina stränder, god mat och ett roligt nattliv. Vilken stad skulle du då rekommendera?
  Vi har även läst på olika sidor om åldersgränsen för konsumtion och köp av alkohol, men det står olika på olika sidor. Vet du vilket det är som gäller, och om det skiljer sig mellan servering och i butik?

  Är jättetacksam för svar, varma hälsningar Maya

  • Johanna   •     Author

   Hej Maya,

   Vad kul att ni ska åka till Malta! Det finns flera fina ständer på Malta men de flesta av dem ligger avskilt och inte nära en stad. Mellieha Bay är den strand som ligger närmast en större stad men det är ändå en liten promenad från centrum till stranden. Bäst nattliv hittar ni i St Julians, där finns en konstgjord strand som heter St Georges Bay som är populär om sommaren. Ingen personlig favorit men den duger gott. Jag tycker mest om att bada från klipporna och då lämpar sig Sliema allra bäst! Även St Julians har klippbad. I St Julians (området Paceville) är det fest och hög musik alla dagar i veckan så om ni vill få en god natt sömn skulle jag rekommendera Sliema, då är det ändå gångavstånd eller €8 taxi till nattklubbarna.

   Åldersgränsen för alkohol på Malta är 17 år, både i butik och på nattklubbarna. En del nattklubbar har högre åldersgräns. Tänk på att inte ta emot drinkar från främlingar och håll god uppsikt över era värdesaker. Ladda ner appen Taxify och ta er hem säkert om kvällarna (läs mer här: https://alltommalta.com/johanna/uber-pa-malta-bolt/).

   Ta hand om er och ha en trevlig resa!
   Varma hälsningar,
   Johanna

 2. Anna   •  

  Hej Johanna!

  Bra blogg du har!

  Jag går i tankarna på att flytta ner till Malta i slutet av oktober, men jag funderar lite på priser för lägenheter att hyra. Jag har förstått att man ska titta på lägenheter först när man landar på ön, men också att lägenheter är dyrare under den varmare delen av året.

  Skulle du tro att lägenhetspriserna är lägre under säg december eller januari eller februari, och att det således lönar sig att hyra något provisoriskt fram till dess, och sedan få ett bättre pris på en mer permanent lägenhet då. Eller är det lika bra att hyra något permanent så fort man landar? Har du någon erfarenhet eller tips vad gäller detta?

  Tack på förhand!

  Anna

  • Johanna   •     Author

   Hej Anna,

   Ber om ursäkt för sent svar!

   Priserna på att hyra lägenhet på Malta är som högst maj-september och jag tror inte du kommer billigare undan i ex januari än vad du gör nu. Lycka till i lägenhetsjakten och välkommen till Malta!

   Varma hälsningar,
   Johanna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.