Jag stannade inne utan att känna mig skyldig

Okej, så det har varit sol mer eller mindre varje dag sedan vi kom till Malta. Det har varit varmt och badväder alla dagar. Mina val av kläder har till 99% bestått av shorts och linne. Ibland en klänning eller en kjol. Lite solkräm, solglasögon och en keps. Sandaler på fötterna. Jag tror alla förstår mitt upplägg för dagen. Dessutom kan jag ju tillägga att jag aldrig har haft samma kläder mer än en dag pga värmen. Man blir alltid lite småklibbig under dagarna och därför åker alla kläder direkt i tvätten när dagen är över. Helt underbart eller hur?

Iallafall…igår hade jag och Christian hade planerat för en hel dag med sol och bad. Vi skulle gå tidigt på förmiddagen till en beach club, hyra en stolstol och sedan ligga där hela dagen för att bara njuta av värmen och solen. Båda två såg framemot det och var helt överens om att planen var vattentät. Ha-ha. Vattentät. När vi vaknar upp och kollar ut så här himlen grå och det regnar. Solsäkra Malta bjuder på regn för första gången. Men ingen av oss är besvikna. För första gången sedan jag har kommit hit känner jag att jag med gott samvete kan ligga i soffan hela dagen och kolla på TV.

” Vara inne med gott samvete” måste vara en svensk grej. Vi är så ivriga att jaga solen att nu när jag har flyttat till ett land som har bjudit på mer sol de senaste veckorna än vad Sverige erbjuder på ett helt år kan jag inte slappna av inomhus. Inte bara har de resulterat i att jag solar några timmar varannan dag, jag är alltid ute och går. Jag snittar ungefär en och en halv mil per dag. Bara för att kunna vara ute när det är bra väder.

Dagen igår var helt perfekt. Vi kollade på serier precis som vilket annat par som helst. Kunde städa av lägenheten och ”skylla” på att det regnade ute. Trots att jag borde slappna av och inte känna en skyldighet att vara ute när det är bra väder, så vet jag. När solen tittar fram igen kommer jag sola och vara utomhus. Därför, var det heller ingen besvikelse när dagen bjöd på moln. Ännu en dag där jag kan stanna inne med gott samvete.

Morgonpromenader

Godmorgon!

Jag kan inte direkt klaga på utsikten man får under en morgonpromenad. Solen skiner nästintill alla dagar och det blåser lite lätt. Jag tror jag kan vänja mig vid detta.

promenad

Lättlurade svenskar?

Efter att ha gestaltat ”Real Housewife of Malta” i ungefär två veckor har jag kommit till insikt att det är dags att skaffa mig ett jobb. Den här föreställningen över att min lediga tid skulle vara välbehövd och underbar försvann redan under dag tre. Arbetslös på Malta utan sitt sociala liv och internet har verkligen fått mig ur min bekvämlighetzon. Så, CV:t är översatt och iväg skickat. Arbetsgivare har hört av sig för intervjuer och jag har även gått på min första arbetsintervju här på Malta. En nyttig upplevelse.

Nervös och välklädd gick jag in i rummet där intervjun skulle hållas. Ett bord och ett par stolar stod i rummet och jag hänvisade till att sitta ner och vänta. Och jag fick vänta. Hon kom ungefär femton minuter försent utan att be om ursäkt. Vi hade ju sagt klockan fyra och tydligen enligt maltesisk tid är det allt i närheten av fyra. Intervjun börjar och hon följer slavisk mitt CV. Jag går uppifrån och ner och förklara om allt som står där- mina utbildningar och alla sommarjobb. Hon är trevlig, nickar när det behövs och antecknar allt som hon finner av intresse. När vi når botten av mitt CV tystar jag och hon säger

” Ja, vi söker ju efter någon med mer erfarenhet än vad du har ”

” Okej, jag förstår ” svarar jag och känner mig lite lurad över att sitta på en intervju där personen mitt emot mig redan bestämt sig för att inte ge mig jobbet.

” Men, jag har ett annat förslag till dig. Vi har många gamingföretag som behöver folk till sin kundtjänst. Vad säger du om det? ”

” Jag vill jobba inom något där jag har en utbildning, med ekonomi eller statistik. Jag tror inte att kundtjänst på ett gamingbolag är något för mig ” säger jag och innerst inne förstår jag inte hur hon kan föreslå något sådant.

” Du har ju ingen erfarenhet så om jag vore dig skulle jag försöka jobba mig upp för att sedan kunna jobba med något du har studerat. ”

Här slutade jag lyssna. Jag sitter på min första arbetsintervju efter universitetet och kvinnan mitt emot mig förklarar för mig att på grund av min brist av erfarenhet är det lika bra att jag tar ett annat jobb. Ett jobb som är långt borta från det jag har studerat bara för att ha chansen att om några år få möjligheten att (kanske) jobba med ekonomi eller statistik. Jag sitter där och hinner tänka att jag kanske är naiv som tror att jag kommer få jobba med det jag önskar direkt. Jag trycker snabbt bort tankarna och säger att jag vill avvakta och hon får höra av sig om något annat kommer upp. Jag är inte redo att ge upp mina planer om vad jag vill jobba med.

Dagen efter fick jag förklarat att allt hon såg var snabba pengar. En svensk med bra engelska är bra pengar för alla spelbolag och för de som rekryterar. Bra för dem. För mig väntar fler dagar som arbetslös och jag är riktigt nöjd att hon inte lyckades lura ” the Real Housewife of Malta ” .