Bankkonto, telefoni, TV och internet

Skaffa bankkonto på Malta

NYHET! Revolut är ett strålande bank-alternativ för att slippa den krångliga maltesiska byrokration. Läs mer om Revolut på Malta här: Revolut – Revolutionerande bank!.

De största bankerna på Malta är Bank of Valletta och HSBC. Öppettider på kontoren brukar vara 09:00-14:00 och på public holidays är banken stängd. För att öppna ett bankkonto behöver du pass/ID-kort samt en bankreferens på engelska från din bank i Sverige. Var beredd på att det är en långsam process att öppna bankkonto på Malta då deras system inte är i närheten lika utvecklat som i Sverige (här skickas det brev mellan de olika kontoren istället för mail…).

Nu för tiden brukar bankerna vara ganska kinkiga med att öppna bankkonto för de som inte har maltesiskt ID-kort vilket är lite problematiskt eftersom ett maltesiskt ID kan ta upp till 4 veckor att få klart. Man kan öppna bankkonto utan maltesiskt ID-kort men processen är något mer omständlig. Några vänner till mig behövde blanketter ifyllda från sitt maltesiska jobb som ”bevis” för att få öppna bankkonto. Gå till banken och be dem skriva ner precis allt du behöver fixa. Och räkna med att det inte blir rätt första gången så blir du förhoppningsvis glatt överraskad om det löser sig snabbt.

Personligen använder jag BOV och har varit nöjd kund sedan 2010 men jag har flera vänner som varit missnöjda med deras service. Det enda problemet jag har haft är att de av någon anledning alltid spärrar mitt kort när jag är ute och reser vilket såklart är lite frustrerande. Ett snabbt telefonsamtal till deras kundtjänst, uppge mitt maltesiska ID-nummer och sedan är kortet klart att användas igen.

Det kan vara bra att veta att det bankkontoret där man öppnar sitt bankkonto blir ens egna bank och man kan inte fixa sina bankärenden på ett annat kontor än just det. Det går att byta kontor om man skriver ett personligt brev till bankchefen.

De största bankerna på Malta är Bank of Valletta (BOV), HSBC, Banif och Lombard Bank.

Mobiltelefon

De största mobilnäten på Malta är GO MobileVodafone och Melita. Det ligger telefonbutiker lite överallt på ön och att skaffa ett telefonkort gå ofta snabbt och smidigt. Hos GO kostar ett vanligt kontantkort €10 att köpa och därefter kan man tanka mobilen med lite olika valörer (€5, €10, €20 och €50). Man kan köpa top up till sin mobil i ett fåtal små butiker och har man maltesisk bank så kan man även ladda telefonen online eller via bankomat. I stort sett alla kontantkort har inkluderat en viss mängd data som man kan surfa för, ju högre valör du toppar upp med, desto mer data får man.

Ska man skaffa ett abonnemang så ligger bindningstiden oftast på 24 månader och du måste ha ett maltesisk ID-kort för att kunna köpa abonnemang. Det finns olika nivåer och prisklasser som innefattar olika mängder av data och fria minuter både inrikes och utrikes.

Notera att maltesisk telefon ofta är ganska dyrt när man reser så personligen brukar jag använda mitt svenska nummer när jag är i Sverige och mitt maltesiska när jag är på Malta.

Svensk TV på Malta

En sak som kan vara frustrerande när man flyttar utomlands är att det inte längre går att titta på svenska TV-kanaler och se sina favoritprogram på svenska. Som tur är finns det bra tjänster för oss utlandssvenskar som löser detta problem och en av de smidigaste lösningarna hittar man hos My Expat Network som hjälper dig att se svensk TV även på Malta. Läs mer på deras hemsida www.my-expat-network.se (de har kundtjänst på svenska!).

Internet

För att skaffa trådlöst internet på Malta så behöver man en hemadress med telefonlinje. De största internetleverantörerna är samma som mobiltelefonerna nämligen GO, Vodafone och Melita. Man kan skaffa paket där man får både internet-, mobil- och tv-abonnemang. Hyr man en lägenhet på Malta så kan det hända att hyresvärden redan har internet. Om inte är det viktigt att man frågar hyresvärden efter hemnumret till lägenheten då man behöver den för att skaffa internet. Har man inget hemnummer så kan man skaffa ett mobilt nätverk.

13 kommentarer

 1. Peter   •  

  Hej jag bor i Sverige men ett Malta företag vill att jag ska jobba för dem och bo .SVERIGE.

  Kan de sätta in pengarna på mitt Svenska konto i svenska kronor ?

  Eller måste det vara ett EURO konto SK valuta konto ?

  Skatten ska jag betala var Malta eller Sverige ?

  Hur är det med Akassa kan man tillgodo räkna sig akassa dagar om man skulle bli arbetslös eller ?

  Vänliga Hälsningar Peter Sjunesson

  • Johanna   •     Author

   Hej Peter,

   Du kan välja att få din lön insatt på svenskt bankkonto men du kommer förlora en del pengar på växlingskurs. Prata med din bank om hur mycket det rör sig om. Du kan även spana in om Revolut kan vara något alternativ för dig, det är en online banktjänst som blivit otroligt populär här på Malta. Läs mer här: https://alltommalta.com/johanna/revolut-revolutionerande-bank/.

   Om du bor i Sverige ska du i stort sett alltid betala skatt i Sverige, även om lönen kommer från utlandet. Kontakta Skatteverket för att dubbelkolla din specifika situation.

   Angående A-kassa så utgår jag från att du kan tillgodoräkna dig dina A-kassa dagar eftersom du kommer fortsätta vara bosatt i Sverige och jobba där. Jag rekommenderar dig att ta kontakt med Arbetsförmedlingen för säker källa.

   Varma hälsningar,
   Johanna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.