Boende på Malta

Det börjar bli lite svårare att hitta lägenheter på Malta och priserna gått upp drastiskt de senaste åren. De flesta lägenheterna på Malta är möblerade och det brukar finnas två stilar på inredning; gammaldags maltesisk stil eller lite mer modern inredning. I dagsläget kostar en lägenhet med modern inredning med ett sovrum cirka €700 i Sliema/St Julians. På Malta är elen dyrare än Sverige och den ingår väldigt sällan i hyran så räkna med lite extra kostnader för el och vatten.

De flesta hyresvärdarna är villiga att sänka hyran något så försök gärna pruta lite. Diskutera detta med din mäklare på Malta för att försöka få ett så bra pris så möjligt för din lägenhet. Ofta är det lättare att få ner priset om man binder sig längre.

Mäklare på Malta

Det finns många mäklarfirmor och mäklare på Malta. Systemet skiljer sig lite från Sverige eftersom alla mäklarfirmor har tillgång till alla lediga objekt. Det innebär att alla mäklare på Malta har samma utbud. Jag har blivit rekommenderad att försöka undvika att använda mig av flera mäklare på Malta utan hålla mig till en. Anledningen till det är:

Går man på visning med mäklare nr. 1 men inte känner sig helt nöjd med personens insats utan väljer att byta mäklare och mäklare nr. 2 visar samma lägenhet så får han inte sälja/hyra ut den till dig. Mäklare nr. 1 har alltid rätt till arvodet. Därför är det viktigt att hitta en mäklare på Malta du kan lita på och som du vet gör ett bra jobb!

När vi flyttade till Malta använde vi oss av en väldigt engagerad och pålitlig mäklare på Malta som heter Tony, han är maltesisk och pratar liksom de flesta malteser väldigt bra engelska.  Är du i behov av mäklare på Malta kan du kontakta mig på info@alltommalta.com så skickar jag över hans mailadress!

Lägenhetskriterier som kan vara bra att nämna för din mäklare på Malta:

– Om man vill ha möblerad eller omöblerad lägenhet.

– Hur många sovrum man vill ha.

– Vad man kan tänka sig att betala i hyra.

– Var på Malta man vill bo. (De flesta skandinaver väljer att bosätta sig i Sliema-/St Julians-området)

– Om man vill bo nära havet, buss, matbutik, biograf, pool mm.

– Hur länge man vill skriva kontraktet på.

Tips när du letar lägenhet på Malta

 • På somrarna är det extremt varmt och om solen lyser in i lägenheten blir det givetvis väldigt mycket varmare under den långa, heta sommaren. Lägenheterna på Malta är sällan isolerade vilket innebär att det blir lika kallt inne som utomhus på vintern. Ju större lägenhet desto svårare och dyrare blir det att värma den.
 • Kolla vattentryck i kranen, i många fall blir vattentrycket markant sämre ju högre upp man bor.
 • Sök efter mögel på väggarna, det är dessvärre vanligt förekommande på Malta och upptäcks lättast under vintertid då lägenheterna på Malta ofta är lite kallare och fuktigare.

53 kommentarer

 1. peter   •  

  Hej!
  Jag har funderat på att flytta ner till malta o testa på igaming industrin.
  o tänkte höra om ett par saker.

  Vad tycker du om man ska söka jobb är det lättare o söka jobb när man är där nere eller bättre att söka från sverige?

  Hur är lönen för någon som inte har erfarenhet av kundtjänst.
  o var tycker du man ska bo?

  • Johanna   •     Author

   Hej,

   Sök från Sverige. En del rekryteringsprocesser kan gå väldigt snabbt och bosatta på Malta kan få förtur eftersom de inte behöver någon relocation men jag skulle säga att det är ändå bättre att söka innan och sen söka igen när du väl är på plats. Lägenhet ska du dock alltid fixa på plats, skriv inga kontrakt på distans innan du sett lägenheten själv!

   Här hittar du svar på snittlön på Malta samt andra frågor du kan tänkas ha kring jobb på Malta: https://alltommalta.com/vanliga-fragor-om-jobb-pa-malta.

   Jag skulle rekommendera dig att skaffa boende i närheten av ditt jobb, eftersom kollektivtrafiken inte är toppen på ön. Många företag finns i närheten av Sliema/St Julians och det är också här de flesta skandinaver väljer att bosätta sig. Områden i närheten av Sliema/St Julians är; Gzira, Msida, San Gwann, Ta’Giorni, Sweiqi, Tal-Ibrag.

   Varma hälsningar,
   Johanna

 2. Mia   •  

  Hej :) Jag är sjuksköterska och jag läser att det är dåligt betalt, men vad kostar det att bo och leva på Malta? Hur många sjukhus/vårdcentraler finns det?

  • Johanna   •     Author

   Hej Mia,

   Jag har en svensk vän som är sjuksköterska som gick igenom den omständiga processen att konvertera sin licens (tog ca ett halvår). När hon väl började söka jobb var de väldigt dåligt betalt, hon skulle få €800 i månaden efter skatt. Om man bor i Sliema/St Julians med omnejd, där de flesta skandinaver bosätter sig så är det fascinerande dyrt med hyra. Bor man längre ut så kommer man undan billigare men får istället problem med transporten. Jag skulle säga att Malta kostar ungefär detsamma som i Sverige, beroende på ens livsstil och vanor såklart.

   Det finns två allmänna sjukhus, ett på Malta och ett på Gozo; Mater Dei heter det på Malta. Sen finns det flera privata sjukhus, bland annat St James Hospital. Vårdcentraler finns det fler än jag kan räkna.

   Varma hälsningar,
   Johanna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.