Boende på Malta

Det börjar bli lite svårare att hitta lägenheter på Malta och priserna gått upp drastiskt de senaste åren. De flesta lägenheterna på Malta är möblerade och det brukar finnas två stilar på inredning; gammaldags maltesisk stil eller lite mer modern inredning. I dagsläget kostar en lägenhet med modern inredning med ett sovrum cirka €700 i Sliema/St Julians. På Malta är elen dyrare än Sverige och den ingår väldigt sällan i hyran så räkna med lite extra kostnader för el och vatten.

De flesta hyresvärdarna är villiga att sänka hyran något så försök gärna pruta lite. Diskutera detta med din mäklare på Malta för att försöka få ett så bra pris så möjligt för din lägenhet. Ofta är det lättare att få ner priset om man binder sig längre.

Mäklare på Malta

Det finns många mäklarfirmor och mäklare på Malta. Systemet skiljer sig lite från Sverige eftersom alla mäklarfirmor har tillgång till alla lediga objekt. Det innebär att alla mäklare på Malta har samma utbud. Jag har blivit rekommenderad att försöka undvika att använda mig av flera mäklare på Malta utan hålla mig till en. Anledningen till det är:

Går man på visning med mäklare nr. 1 men inte känner sig helt nöjd med personens insats utan väljer att byta mäklare och mäklare nr. 2 visar samma lägenhet så får han inte sälja/hyra ut den till dig. Mäklare nr. 1 har alltid rätt till arvodet. Därför är det viktigt att hitta en mäklare på Malta du kan lita på och som du vet gör ett bra jobb!

När vi flyttade till Malta använde vi oss av en väldigt engagerad och pålitlig mäklare på Malta som heter Tony, han är maltesisk och pratar liksom de flesta malteser väldigt bra engelska.  Är du i behov av mäklare på Malta kan du kontakta mig på info@alltommalta.com så skickar jag över hans mailadress!

Lägenhetskriterier som kan vara bra att nämna för din mäklare på Malta:

– Om man vill ha möblerad eller omöblerad lägenhet.

– Hur många sovrum man vill ha.

– Vad man kan tänka sig att betala i hyra.

– Var på Malta man vill bo. (De flesta skandinaver väljer att bosätta sig i Sliema-/St Julians-området)

– Om man vill bo nära havet, buss, matbutik, biograf, pool mm.

– Hur länge man vill skriva kontraktet på.

Tips när du letar lägenhet på Malta

 • På somrarna är det extremt varmt och om solen lyser in i lägenheten blir det givetvis väldigt mycket varmare under den långa, heta sommaren. Lägenheterna på Malta är sällan isolerade vilket innebär att det blir lika kallt inne som utomhus på vintern. Ju större lägenhet desto svårare och dyrare blir det att värma den.
 • Kolla vattentryck i kranen, i många fall blir vattentrycket markant sämre ju högre upp man bor.
 • Sök efter mögel på väggarna, det är dessvärre vanligt förekommande på Malta och upptäcks lättast under vintertid då lägenheterna på Malta ofta är lite kallare och fuktigare.

53 kommentarer

 1. Paulina   •  

  Hej Johanna, hur väl passar det att bo på Malta om man har ett litet barn? Tillgång till sjukvård, förskola, utbud på hälsosam mat, möjlighet att ta sig fram med barnvagn både i kollektivtrafik och till fots (eller på cykel)?

  • Johanna   •     Author

   Hej Paulina,

   Jag har flera vänner med småbarn på Malta som alla trivs bra! Livet på Malta skiljer sig på många sätt från Sverige men livet här verkar ändå enklare (inga overaller på vintern, yay!).

   Jag känner flera som fött barn på Malta och haft alla läkarbesök såväl innan som efter förlossning här på Malta och jag har inte hört något ont om det. Förskolan är väldigt annorlunda mot Sverige; inte lika mycket ute-tid, ingen lunch, inte lika könsneutralt som Sverige osv. Barnen börjar skolan redan när de är 4.

   Utbudet på hälsosam mat finns utspritt på ön. Om man (som jag) är väldigt intresserad kan man se det lite som en skattjakt att leta ekologiskt/glutenfritt/sockerfritt/vegansk på hyllorna i mataffären. Det gäller att veta vart man ska leta men det finns absolut utbud på ön, om än utspritt som jag nämnde innan. Jag vet inte hur stora dina barn är men kika in de här två hemsidorna som är två stora matkedjor på ön så kan du spana in utbudet på barnmat: https://www.greens.com.mt/products/GRCRIES/baby/ och http://www.myparktowers.com/category.php?categoryid=C492.

   Angående att ta sig fram till fots så fungerar det fint att gå utmed den härliga strandpromenaden som är bred och fin. Där kan barn upp till 12 år cykla också om de vill och det finns flera lekparker utmed strandpromenaden. Kollektivtrafiken borde inte vara några problem heller med barnvagn men det har jag själv inte testat så kan inte riktigt uttala mig. Det kan bli problematiskt under högsäsong och under rush hour då bussarna lätt fylls. Att cykla med barnstol är något jag personligen skulle undvika. Även om cyklar blir allt vanligare så har bilister ännu inte helt vant sig vid tvåhjulingar i trafiken. Detta är något som jag hoppas och tror kommer förändras inom den närmsta framtiden!

Sist men inte minst skulle jag rekommendera dig att gå med i facebookgruppen Föräldrar på Malta, där kan du hitta svar på alla dina frågor från folk med mer erfarenhet än mig :)

Jag hoppas ni tar chansen att testa på livet på Malta, jag kan varmt rekommendera det!

   Stort lycka till!
Varma hälsningar, Johanna

 2. Rolle   •  

  Hej Johanna
  Vi är ett par som inom kanske 1-2 år har en idé om att flytta till denna vackra ö då vi var nere på en weekend och vart lite förälskade.

  Camilla min sambo tittar på jobb inom sjöfarten typ Sicilien färgan.
  Hon har kaptensutbildning bl.a.

  jag jobbar som ambulanssjukv men har även arbetatinom flygplats som räddningsledare och AirPort security och tullcontrollant på flygplats.

  Frågan är om du har någon aning om det är möjligt att söka och få jobb inom sådana tjänster.

  Annars verkar det bara vara beting och spel som gäller på ön.

  Bästa hälsning R o C

  • Johanna   •     Author

   Hej Rolle,

   Dessvärre har jag inte någon koll på jobb inom sjöfarten mellan Malta och Sicilien. Det enklaste skulle vara att kontakta Virtu Ferries direkt: http://www.virtuferries.com. Det går även en färja mellan Malta-Gozo som kanske kan vara intressant: http://www.gozochannel.com.

   Angående sjukvården på Malta så har jag en vän som jobbat som sjuksköterska i Sverige. När hon flyttade till Malta var hon tvungen att ansöka om en maltesisk licens vilket inte innebar någon form av prov eller utbildning men däremot en hejdundrans massa pappersarbete och väntande. Det tog flea månader, närmare ett halvår vill jag minnas, innan hon fick sin maltesiska licens. När den väl var på plats och hon började provjobba på diverse sjukhus beslöt hon sig snabbt för att det inte var något alternativ då det centret hon hamnade på hade bristande rutiner och extremt låg lön (vill minnas att hon skulle få ut under €1000 i månaden efter skatt för en heltidstjänst).

   Malta Airport har en jobbsida där du kan se vilja jobb som ligger ute just nu samt uppgifter för att skicka in en öppen anmälan; http://www.maltairport.com/corporate/careers.

   Stort lycka till!
   Mvh Johanna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.