Hyra lägenhet på Malta

Att hyra lägenhet på Malta kan ses som en djungel för den som är ny på ön men det är faktiskt lättare än man tror. Jag får väldigt många frågor om just hyra lägenhet på Malta och tänkte därför skriva en genomförlig guide med mina personliga upplevelser om att hyra lägenhet på Malta, vad man bör tänka på och vad det uppstår för kostnader. Har du några frågor eller kan bidra med egna erfarenheter och upplysningar så får du gärna lämna en kommentar längst ner på sidan!

Lägenheterna

Jag vill nämna ett par praktiska saker i lägenhetsjakten som kan vara bra att hålla koll på. Här på Malta mäter man inte lägenheter i kvadratmeter. Mäklarna har ingen aning om hur stora de är och knappt hyresvärdarna heller. När man säger ”en tvåa” på Malta så syftar man på en lägenhet med två sovrum. En maltesisk etta har alltså ett sovrum och i en studiolägenhet står sängen i allmänrummet.

Med det sagt vill jag också dela med mig av två saker som är vanligt i lägenheter här på Malta men som man sällan är van vid från Sverige.

1. Många lägenheter på Malta har problem med mögel på grund av den höga luftfuktigheten. Det spelar ingen roll om man väljer en dyr och fin lägenhet eller en liten, billig lägenhet. Alla har precis lika stor risk för mögel. Många hyresvärdar löser detta problem genom att måla över möglet om ni ber dem att fixa det. Det är inte någon vidare bra lösning. Allra helst ska man nämna något i kontraktet om att i fall mögel hittas i lägenheten så ska hyresvärden lösa det på ett grundligt sätt.

2. Många lägenheter är svinkalla på vintern, och då menar jag verkligen svinkalla. I och med den höga luftfuktigheten så blir kylan rå som attan och tränger igenom de flesta textilier såsom lakan, kläder och vissa möbler. Fleece, avfuktare och värmefiltar är mina bästa tips!

Hyra lägenhet på Malta genom mäklare

Bra att veta

Att hyra lägenhet på Malta via en mäklare är förmodligen den mest populära metoden som, i teorin, borde göra sökningen snabbare och enklare. Mäklarna känner till ön, de vet hur marknaden ser ut och har massor av fastigheter att erbjuda. Men liksom det mesta på Malta så finns det några små brister.

De flesta mäklarhemsidor är inte uppdaterade – de objekt som visas finns troligtvis inte på marknaden längre. Det går snabbt i vändningarna och objekt kan komma upp under morgonen och sedan vara uthyrda två timmar senare, vilket gör det svårt för mäklarna att hänga med i svängarna. Jag minns att vi kunde se vår första lägenhet på flertalet mäklarsidor, trots att vi hade bott i den drygt ett år.

Många mäklare kommer ignorera dina önskemål. Ge dem en budget, ett område och önskad finish och för det mesta de kommer ignorera allt du säger. De kan att uppmuntra dig att gå över budget genom att visa dig skröpliga gamla objekt för din prislapp och därefter visa något du verkligen vill ha som kostar några hundralappar extra. Om detta händer kan du enkelt säga ”Tyvärr, inte vad vi bad om”, lämna och inte använda dem igen. Det finns flera riktigt bra mäklare där ute så du behöver inte slösa tid och pengar på dessa mindre hjälpsamma säljare.

Vi har som sagt alltid använt oss av en maltesisk mäklare som heter Tony som jobbar för Remax som är den största mäklarbyrån på Malta. Han har hjälpt oss (och många av våra vänner) med såväl lägenheter som kontor på Malta och alla gånger vi har haft kontakt så har han följt mina direktiv och önskemål för såväl budget som standard. Maila mig på info@alltommalta.com om du önskar få hans mailadress.

Hur det fungerar att hitta en lägenhet på Malta

1. Ni kontaktar en mäklare på Malta och ger dem era önskemål om boende såsom hur många sovrum, läge, budget samt eventuella övriga krav.

2. Mäklaren kollar igenom sina listor över lediga lägenheter (kom ihåg att det finns oändligt mycket mer än det som visas på deras hemsidor!) och arrangerar därefter visningar på objekt som matchar era önskemål. Vanligtvis skickar mäklaren lite bilder/länkar/beskrivningar på de lägenheter han hittar

3. Mäklaren följer med er på ett rad privata visningar, vanligtvis blir ni upphämtade på ert hotell och får åka runt och se olika objekt. Ser ni inget ni gillar så får mäklaren återigen sätta sig och spana in utbudet (det kan ha hunnit komma in nya intressanta objekt under tiden!).

4. Hittar ni en lägenhet ni gillar så var noga med att kolla in detaljer som vattentryck, fukt/mögel, om det finns aircondition osv. Besökte ni lägenheten på kvällen så kan det vara en bra idé att komma tillbaka nästa dag och se den i dagsljus.

5. Kom överrens om ett pris (yes, det går nästan alltid att diskutera månadshyran) och signera kontrakt. Mäklaren är vanligtvis med även vid signering.

Vad kostar det att hyra lägenhet på Malta?

De absolut vanligaste frågor jag får handlar just om pengar och budget vilket är otroligt svårt för mig att svara på. Det handlar givetvis om vad man söker för standard, om det är extremt viktigt att det är ett fint område eller om man kan tänka sig att bo lite längre bort med lite lägre standard. Med det sagt kan jag säga att min personliga erfarenhet (rätta mig gärna om jag har fel!) så kostar en fräsch, central etta (ett sovrum) i Sliema/St Julians minst €700. Man kan komma billigare undan om man bor i Gzira, Ta’Xbiex eller Swieqi varav alla ligger på gångavstånd (om än lite längre promenader) från centrum.

Mäklaravgift
När du hyr lägenhet på Malta kommer mäklaren att ta en avgift som vanligtvis är 50% av en månaders hyra (det är därför de försöker övertyga dig att gå högre på budgeten). Du betalar 50% och hyresvärden betalar 50% så mäklarbyrån får en hel månads hyra samanlagt i betalning. I vissa fall tillkommer även moms på 18%.

Deposition
Depositionen kan variera beroende på hyresvärden men de flesta hyresvärdar kommer att be om en månad hyra som en deposition (detta är vad de ska ge tillbaka när du flyttar ut – minus det du behöver betala för sådant som eventuellt gått sönder eller behövt fixas). Vissa kommer att försöka och be om mer, kanske på mer dyra lägenheter men försök alltid förhandla ner depositionen till endast en månadshyra.

Förskottsbetalning
Det är vanligt att man betalar sin månadshyra i förskott så när du flyttar in brukar man vanligtvis få lägga en hel månadshyra i förskottsbetalning.

Räkna med
Detta innebär att när man flyttar till Malta så måste man vanligtvis betala 2,5 månadshyror den första månaden, varav man ska få tillbaka en månadshyra (depositionen) när man flyttar ut, förutsatt att inget gått sönder i lägenheten eller övriga kostnaden uppstått.

16 kommentarer

 1. Jurek   •  

  1. Kan man få ner hyran om man hyr på sk. long terms?
  2. Är det bättre att gå via en mäklare eller är det lika vanligt att kontakta ägare direkt?
  3. Är det bättre att kolla efter en bostad först när man kommer ner eller funkar det att leta innan man flyger ner?

  • Johanna   •     Author

   Hej Jurek!

   1. Ja, ibland kan man förhandla hyran ju längre man är villig att skriva kontrakt på.
   2. Det beror på, har du fått en hyresvärd rekommenderad från någon du känner kan det funka lika bra att hoppa över mäklaren.
   3. Du ska absolut kolla på lägenhet först när du är här, signera aldrig kontrakt utan att ha varit på visning först! Många av de lägenheter som finns på mäklarnas hemsidor är redan uthyrda.

   Varma hälsningar,
   Johanna

 2. Bosse Andersson   •  

  Hej Johanna!

  Om man hyr en lägenhet under 1 eller 2 månader är den då möblerad och klar??

  • Johanna   •     Author

   Hej Bosse,

   I stort sett alla lägenheter på Malta är möblerade och klara! Du kan hyra en lägenhet på airbnb.com då är den garanterat möblerad.

   Varma hälsningar,
   Johanna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.