Försäkring på Malta

Är man försäkrad i Sverige så bör man ta kontakt med sitt svenska försäkringsbolag för att få reda på exakt vad för försäkring man kan tänkas behöva i utlandet. Många svenska försäkringsbolag har extra reseförsäkringar som täcker eventuella olyckor när du befinner dig i utlandet en längre tid. Flyttar man till Malta genom jobbet så är det vanligast att företaget står för ens försäkring och detsamma gäller om man skaffar sig ett jobb på Malta under tiden man är där. Kolla med din arbetsgivare vad de har för regler på just din arbetsplats.

Europeiskt sjukförsäkringskort

Om du inte redan har gjort det så rekommenderar vi dig varmt att så snart som möjligt skaffa ett EU Sjukförsäkringskort hos Försäkringskassan. Kortet är gratis och gäller i alla länder inom EU, däribland Malta. EU-kortet ger dig rätt till nödvändig vård på samma ekonomiska villkor som invånarna i landet. På Malta får du fri tillgång till allmän sjukvård på Mater Dei Hospital som är ett stort och välutvecklat sjukhus. Om du behöver uppsöka vård när du är utomlands kan du göra på två sätt:

– Betala fullt pris för vården i utlandet och spara alla kvitton. Då kan du begära ersättning från Försäkringskassan i efterhand.

– Ring Försäkringskassan på +46 771 524 524, så kan de faxa alla uppgifter om ditt EU-kort till sjukhuset eller hotellet där du bor. Då får du betala samma vårdkostnad som landets egna invånare.

Ett EU Sjukförsäkringskort kan du beställa HÄR. Beställningen går på några minuter genom ditt personnummer och leveranstiden är cirka tio dagar.

Att vara skriven på Malta

Planerar man att stanna i Malta i ett år eller mer ska detta även anmälas till Skatteverket så de kan skriva ut en från folkbokföringen, detta enligt 20 § Folkbokföringslagen. Skriver man ut sig från folkbokföringen kan det dock innebära att ens svenska försäkringar inte gäller, kolla upp det i god tid. Besök Skattverkets utlandssida HÄR och kontakta ditt försäkringsbolag. Skriver man ut sig från svenska folkbokföringen så kan man dessvärre inte längre använda sitt svenska sjukförsäkringskort utan måste skaffa ett maltesiskt sådan (läs mer på Sjukhus/sjukvård på Malta).

Europeiskt sjukförsäkringskort för Maltasvenskar

Är du inte längre skriven i Sverige så har du inte heller rätt till ett svenskt sjukförsäkringskort. Då är det dags att skaffa ett maltesiskt! För att få skaffa ett maltesiskt sjukförsäkringskort krävs det att du registrerat dig för Social Security (det krävs med andra ord att du har ett jobb och betalar skatt).

Skriv ut formuläret EHIC Application och skicka in ifyllt dokument tillsammas med en kopia på en payslip och gärna kopia på jobbkontrakt. Läs mer info om ansökan på Health.gov.mt/ehic. Om du har e-ID kan du göra ansökan online.

Det finns självklart flera maltesiska försäkringsbolag man kan använda sig av, bland annat Atlas och Elmo.

112 är numret som gäller om olyckan skulle vara framme på Malta.

Direktnummer till polis är 191, ambulans 196 och brandkår 199.

5 kommentarer

 1. Leif   •  

  Om man flyttar som pensionär till Malta – vad gäller för Social Security då? Jag kommer vara pensionär när jag flyttar till Malta tillsammans med mina tre omyndiga barn. Nåt annat speciellt jag bör tänka på i mitt fall som inte tas upp här?

 2. Lucas Nilsson   •  

  Först vill jag bara ta tillfället att tacka för underbar information.

  Försäkra en Motorcykel på Malta. Hur ser det ut, dyrt/billigt? Jag menar, det är ganska vanligt med två hjul på Malta, jag personligen är 22 och har haft MC-kortet i över 5 år.

  • Johanna   •     Author

   Hej Lucas,

   Vad spännande med motorcykel på Malta! Motorcyklar är inte supervanliga på Malta, personligen tycker jag tvåhjulingar bör vara vanligare på ön med tanke på trafiken och problemen med parkering. Försäkring för sådana är jag dock lite dålig på eftersom jag inte har någon erfarenhet av motorcykel på Malta. Min kompis Tore har däremot både motorcykel och stenkoll! Lämna en kommentar på hans blogg så lovar jag att du får svar.

   Lycka till!
   Varma hälsningar,
   Johanna

   • Lucas   •  

    Tack :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.