Maltesiskt ID kort

UPPDATERAT 11 januari 2018

Vi skänker ett stort tack till Stephanie Hak som skrivit nedanstående fakta om hur man ansöker om maltesiskt ID-kort/eResidence Card!

Ett maltesiskt ID-kort/eResidence Card är ett uppehållstillstånd som intygar att man vistas lagligt på Malta. Kortet går inte att använda som legitimation vid resor/flyg. Om man stannar på Malta längre än tre månader är man skyldig att anmäla detta till myndigheterna här, genom att ansöka om ett eResidence Card.

Saxat från www.eu-upplysningen.se:
”Reglerna om fri rörlighet för personer gäller alla EU-medborgare inom hela EU. Det innebär att alla EU-medborgare har rätt att resa till och vistas i ett annat medlemsland i tre månader. Under vissa förutsättningar har man möjlighet att stanna längre än tre månader.
………………..
EU-medborgare har rätt att stanna längre tid än tre månader i ett annat EU-land om hen är där för att:
– arbeta eller driva eget företag
– studera
– leva som pensionär
EU-medborgare har också rätt att stanna längre än tre månader om hen på annat sätt är självförsörjande.
…………………….
Om en EU-medborgare ska vistas längre tid än tre månader i ett annat EU-land kan värdlandet kräva att personen registrerar sig hos landets myndigheter. Personen kan också behöva styrka att hen har tillräckliga medel för att försörja sig. Om en person inte uppfyller kraven kan de nationella myndigheterna kräva att personen flyttar.”

The Department of Citizenship and Expatriate Affairs ligger i Evans Building vid St Elmo’s Square i Valletta. Kontoret är lätt att hitta och ligger ute på spetsen av Valletta. Tar du buss hoppar du av vid busstorget och promenerar därefter hela huvudgatan fram och följer skyltar till The Malta Experience. ID-kontoret ligger precis mittemot!

När du gått genom stora grinden ska du gå höger runt huset, det är skyltat “EU Section”. Ibland tillämpas kö-system, ta då en nummerlapp vid första dörren till höger och slå dig ned (eller stå om du nu föredrar det). I annat fall, invänta din tur.

När det är din tur går du fram till disken, personen där kommer kontrollera din ansökan så att den är komplett och korrekt ifylld. Sedan får du vänta igen för att få ta bilden och lämna in ansökan.

Ny ansökan

Skriv ut och fyll i dessa tre formulär noga, ofullständiga ansökningar avslås.

– Election form (LÄNK)
– Form ID 1A (LÄNK)
– Form A (LÄNK)

(Tidigare har man även behövt ett formulär som heter ID2 men detta är borttaget då foto och signatur numera tas på plats.)

Dokument som behövs om du ansöker som Anställd/Employed:

– Kopia samt original av pass (Internationellt ID funkar också)*
– Kopia samt original av anställningskontrakt*
– Kopia samt original av Registration Certificate från Jobsplus.*

* Missa inte att ta med BÅDE kopia samt original av ovanstående dokument. Notera även att anställningsavtalet måste vara signerat av både företag och den anställde.

Viktig info:

Notera att din arbetsgivare måste registrera dig hos Jobsplus innan ansökan om ID kort är möjlig. Registeringen måste godkännas från Jobsplus vilket kan ta allt från två dagar till en månad. Prata med din arbetsgivare om hur deras process ser ut, om de registerar dig online kommer de få en bekräftelse via email när din registering är godkänd. Om de ansöker manuellt måste man själv ringa/maila Jobsplus för att kolla hur det går med ens ansökan, eller vänta på bekräftelsen via post som kan ta en smärre evighet i detta land.

I ansökan/formuläret står det ”ETC engagement form issued by ETC or work contract”, detta har ändrats och båda behövs! ETC har numer bytt namn till Jobsplus men formulären är inte uppdaterade. Jobsplus är fortfarande beläget i Valletta ligger på St. Zachary Street, mer info på deras hemsida www.jobsplus.gov.mt. Det kostar några euro att hämta ut dokumentet på plats, säg bara att du behöver det för att ansöka om ID kort, de vet vad det är.

Dokument som behövs om du ansöker som Egenföretagare/Self Employed:

(Information har jag fått från Jobsplus, inget jag gjort själv):
– Kopia av pass (Internationellt ID funkar också)
– Copy of Trading Licence
– VAT Registration Certificate
– TAX Registration Certificate
– National Insurance Number
– Business document showing business address
– ETC Engagement Form

Uppdatera adress vid flytt

Om du flyttar på Malta är det viktigt att uppdatera ditt ID-kort med din nya adress. Banker och andra myndigheter accepterar endast adressbyte först när du visar upp ditt nya ID-kort.

Dokument
– Form ID 1A (LÄNK)
– Kopia samt original av pass/Internationellt ID och ditt gamla ID-kort (som ska förnyas)
– Kopia samt original som styrker den nya adressen (t.ex. hyreskontrakt eller brev från myndighet)
– ”If the applicant is living with a friend, a letter of declaration from the Landlord and a copy of
the Landlord´s ID”

Ditt gamla ID-kort lämnas över när du hämta ut ditt nya.

Stulet/förlorat ID-kort

Om du på ett eller annat vis förlorar ditt ID-kort så måste du först anmäla detta hos polisen och därefter tillbaka till Evan’s Building och ansöka om ett nytt ID-kort. En polisanmälan görs på närmsta polisstation, varje stad har en egen polisstation. En avgift på €22 tar ut för förlorat ID-kort. Följande dokument krävs:

– Kopia samt original av Form ID 1A
– Kopia samt original av polisanmälan

Om du har ett gammalt ID-kort

De gamla korten slutade gälla den 31:a december 2015, har du ett sådant måste du ansöka på nytt, samma procedur som ovan. ”Permits issued in the old format will no longer be valid as from January 2016. Non-Maltese citizens residing in Malta who are holders of this card may apply for an eResidence card for free before that date.”

Övrig info

Kom ihåg att ta med samtliga original, framförallt passet, då de kan be dig uppvisa dem på plats. Värt att nämna  är även att kopiorna inte måste signeras av en notarie eller liknande, det har vart diskussioner om detta innan men så är alltså inte fallet.

När ditt eResidence Card är färdigt får du en bekräftelse hem per post, ta med den och ditt pass/ID för att hämta ut kortet. Det du gör du i samma byggnad som du ansökte, fast ta huvudingången i mitten och sen första vänster, ställ dig inte i kön till Front Desk. När du hämtar ut ditt nya ID-kort så är det viktigt att du har med dig brevet med bekräftelsen på att ditt ID-kort är klart för uthämtning samt ditt pass eller gamla maltesiska ID kort.

Öppettider

Department of Citizenship and Expatriate Affairs, Evan’s Building

Måndag – fredag: 07:30 – 12:30

Kontakt

(+356) 2590 4800
Email: eresidence.ima@gov.mt

Mer info finns även på deras hemsida www.identitymalta.com.

22 kommentarer

 1. Chris   •  

  Nyfiken på att veta ifall det är några kostnader som tillkommer vid ansökan av ID-kortet?

  Tack ;D

  • Johanna   •     Author

   Hej Chris,

   Det ska inte vara några kostnader när man ansöker om ID kort första gången. Om ditt ID kort blir stulet eller borttappad har de en straffavgift på €22 när du förnyar.

   Varma hälsningar,
   Johanna

 2. Joella   •  

  Kul, bra och passande då jag flyttar till Malta den 9:e feb för jobb på spelbolag :D

  • Johanna   •     Author

   Hej Joella,

   Kul, välkommen till Malta och lycka till på dina nya äventyr!

   Varma hälsningar,
   Johanna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.