Social Security- / NI-nummer

När man hittat ett jobb på Malta och man börjar betala skatt så är det även dags att betala in till National Insurance som ser till att man bland annat får fri tillgång till allmänsjukvården på exempelvis Mater Dei Hospital. Så vitt jag vet så är Social Security och National Insurance samma sak och det är en summa som betalas in av din arbetsgivare. Du bör se en inbetalning till Social Security / National Insurance på din maltesiska Payslip under N.I.

Så här står det på Malta Social Security Department’s hemsida:

”Ditt Social Security Number är ett registreringsnummer enligt Social Security Act (Cap. 318) genom vilken du betalar sociala avgifter. De sociala avgifter som ger dig rätt till de sociala trygghetsförmåner som utges enligt Social Security Act (Cap. 318), med förbehåll för de rättighets förhållanden som finns för varje typ av nytta.

Att ansöka om ett Social Security Number behöver inte betyda att du kommer att registreras automatiskt. Din försäkringsbarhetställning måste fastställas av institutionen för social trygghet.”

Läs mer om alla förmåner som erbjuds på deras hemsida www.socialsecurity.gov.mt. Notera att det finns minimikrav på antal inbetalningar innan du kan få exempelvis sjuklön, kontakta Department of Social Security i Valletta för mer www.socialsecurity.gov.mt/Contact.

Processen för att ansöka om Social Security på Malta ser lite olika ut på olika arbetsplatser. En del företag hjälper sina anställda med processen och i andra fall så får den anställde ordna med ansökan själv.

Ansöka om Social Security / NI-nummer online

Äntligen har Malta förstått grejen med online-ansökningar så du behöver inte längre gå till ett Social Security-kontor och vänta i kö. Skulle du mot all förmodan traska till kontoret med din papper i handen så kommer du med största sannolikhet bli nekad att ansöka och istället hänvisad till online-formuläret.

För att ansöka om Social Security så behöver du tre saker:
– En kopia på ditt pass / maltesiska ID-kort
– En maltesisk adress
– Kopia på anställningsavtal eller ETC Engagement Form eller Promise of Employment Letter

Du hittar formuläret för att ansöka om Social Security på den här sidan www.gov.mt/en/Services-And-Information/eforms och själva ansökningsprocessen är ganska smidig.

Du får ett mail när du lämnat in din ansökan där du hittar ett referensnummer som du kan använda dig av om du kan uppge om du önskar kontakta Social Security Department med frågor angående din ansökan. När vi gjorde ansökan om Social Security online så tog det en timma och sedan fick vi numret i en PDF på mailen. Fascinerande smidigt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.