Inget Malta i år?

Semester och dessutom pengar på banken….Men det hjälper inte Corona, eller Covid-19 som det numera heter sätter käppar i hjulet för många personer, inklusive oss.

Huset är sålt och de som köpt det har bara hört av sig en gång med en liten fråga, så det verkar som vi kan lägga det kapitlet bakom oss och se framemot nästa. När det nu blir…

Det går då ingen nöd på oss här i Sverige men det känns och framförallt kändes sorgligt att inte komma iväg, jag har arbetat hela sommaren med Malta som en morot dinglande framför mig. Särskilt de veckorna jag var själv på kontoret då chefen hade semester och min kollega var sjuk. 

Som det nu verkar prickade jag ändå in de bästa veckorna att ha semester på, det har varit många ljuvliga dagar med sol och bad. Havet är en bit över 20 grader så jag har fått simma en heldel även om jag fortfarande saknar det ljumma vattnet i Medelhavet med fiskar runtomkring mig<3. 

Dessutom saknar jag landet Malta, att höra maltesiskan omkring mig, träffa Mariella och Brian samt att äta maltesisk mat, dricka Kinnie och känna hur jag är närvarande i nuet fullt ut. Att som nu ha ”hemmester” är inte så rofyllt utan det blir mycket vardag i semestern. Arve ska upp och till skolan, vardagssysslor och en nödig hund. Även om jag njuter så är jag inte så bra på att vara i nuet utan har huvudet fullt av måsten och sedan ska jag…Är nöjd med att jag kunde ta tillbaka sista sem v och nu bara har drygt 2 v istället. Att ha sem i Sverige i Sept är inget jag planerat att göra!

Stranden i Simrishamn, den bästa på Österlen.

Så vad händer nu, ja vardagen rullar på här i Sverige och vi tar oss ner till Malta när Covid-19 smittan lugnat ner sig och man enkelt kan resa mellan länderna utan restriktioner och risk för karantän när man är framme eller tillbaka. 

Jag ska jobba Mån-Fredag ett tag framöver och kommer ändå att kunna ta ledigt nån v då och då bara jag fått undan det som är enbart mina åtagande på jobbet. Jag har varit öppen med våra planer från dag 1, ja redan innan tog det på anställningsintervjun så det är inga problem. Så inga röda dagar, helger eller kvällar för mig på ett bra tag.

Hoppas kunna resa ner i slutet av året eller till påsken nästa år. Skriver mer när jag vet när vi ska resa till Malta. Framtills dess ska jag jobba på, spara pengar och kämpa med att lära mig maltesiska. Har köpt en språkkurs via minute language och det går sakta framåt, med betoning på sakta.

Trevlig sommar 🙂

 

Hoppas kunna resa till Malta under året.

Hej på er, får prova mig fram för layouten här har ändrats och jag har inte full koll på hur allt fungerar än.

Idag är det Söndag i början av Maj och vi har underbara varma dagar i Sverige. På Malta är det givetvis ännu varmare men de senaste dagarna har jag kunnat sitta i bikini och blivit rejält brun ute på altanen. Vi bor i marklägenheten och har börjat boa in oss rejält, speciellt i trädgården. 

Vårt hus är till salu och det känns som budgivningen kommer att ta fart snart, än har det varit några skambud men intressenterna är fortfarande med i leken samt några nya som känns seriösa. 

Förhoppningsvis får vi det vi begär och allra helst så klart ännu mer:). Hamnar vi på de summorna så är nästa steg nära, men just nu utom räckhåll, att köpa ett boende på Malta.

Där har dykt upp några intressanta på nätet och jag vet att där finns mer väl på plats, men just nu är att komma på plats inte så enkelt. Malta har varit effektiva i sin kamp mot Corona och vi får se när flygen börjar gå för oss utan några måsten utan bara en längtan. 

Min och mannens sommarsemestrar är planerade på våra jobb och vi ska göra som vi brukar, jobba på under sem perioden och ta ledigt senare. Nästa v ska vi också vara lediga för att vi kan:) har inget särskilt planerat utan bara njuta av dagarna och förhoppningsvis vädret. 

Förhoppningsvis har jag mer att berätta snart om våra planer och även om det praktiska ang bankkontakter, mäklare och andra vi kanske blandar in i våra planer på Malta.

Har du tips och hur man ska göra och inte göra så hör gärna av dig,tack.

 

13 Sept, resa tillbaka till Sverige

Sista dagen bjöd på strålande sol och ljuvligt varmt vatten. Malta levererade och det kändes inte som den bästa dagen att bege sig tillbaka till vardagen i Sverige.

Men annars kändes det bra, nästan 3 v på sem var mer än nog och jag ville hem till barnen. Till vardagen med Arve och för att hinna umgås lite med Matilda innan hon flyttar iväg.

Vi packade våra saker och sedan gick vi till stranden, städerskan skulle inte komma förrän dagen efter så vi kunde ha våra väskor i lägenheten ända tills vi skulle iväg till flygplatsen smidigt nog.

Det fick bli stranden i Birzebbuga idag. Sola och bättra på brännan. Jag har inte smort mig med solskyddskräm en enda gång och har bara varit lite små röd-rosa över dagen men inget som känts. Smörjer mig rejält på kvällen med något återfuktande och så peeling i duschen så håller brännan sig kvar. Funkar för mig åtm, hade gärna fått brunare ben annars är jag nöjd med  min bränna.    Bilden kan innehÃ¥lla: Gabriella Persson, som ler, himmel och utomhus

Efter några h i solen fixade vi till oss och gick ut och åt. Gubben tog återigen lampuki, precis som mycket annat han äter så tycker jag inte det ser så aptitligt ut.

Bilden kan innehålla: personer som sitter, tabell, mat och inomhusBilden kan innehålla: 3 personer, inklusive Kristian Persson och Veronica Lundbeck, personer som ler, personer som sitter, glasögon och inomhus

Redo eller ej, nu är det dags att resa. Sitter här och väntar på bussen som ska ta oss från Birzebbuga och mot flygplasten. Hatten hade jag då inte stor glädje av den blåste lätt av och var för stor. Tillsist fick jag nog och knölade ner den i min handväska….

Nåt pokerface har jag då inte och det syns rätt tydligt hur jag känner mig. En och annan tår blev det och jag var stressad i kropp o knopp.

Bilden kan innehålla: Gabriella Persson, som ler, hatt och utomhus

På flygplatsen, här vill jag bara vidare. Att sitta här och vänta är inget kul alls, men de hade åtm god kall dricka. Fick äntligen använda mina långbyxor och min fleece som jag släpat med mig ner. Det var shorts och linne väder så gott som alla dagar och annars räckte det med en bolero för att bli varm igen.Bilden kan innehÃ¥lla: Gabriella Persson och Kristian Persson, personer som sitter, skägg, hatt och inomhus

Flygresan tillbaka gick bra men jag var helt slut och det var jobbigt att flyga när hela kroppen ville sova men det gick inte att hitta en någotsånär bekväm sovställning.

Det lät som en god idé att flyga tillbaka sent men det var riktigt stressande att bli så trött. Jag har varit rejält kvällstrött hela sem och det är inte många kvällar jag varit vaken efter kl 22. Så att börja flyga vid 21 och så alla känslor som virvlar runt på det däckade mig rejält.

Efter att vi landat i Köpenhamn tog vi tåget till Hyllie där Matilda hämtade upp oss. Så mysigt att träffa henne och att få komma hem till en renbäddad säng.

Jag har saknat vår säng, den är bredare än sängen vi delade på Malta och dessutom har vi varsitt täcke. Att ha det lite kyligare i sovrummet och krypa in under ett varmt täcke, det var riktigt skönt och jag somnade nästan direkt vi kom hem. Var bara inne om på Arves rum och kramade om honom först.

På Lö när jag vakande hamnade jag direkt i vardagen i Sverige känslan och Malta kändes fort avlägset. Skönt att kunna växla så mellan plasterna och känslorna, nästan som att jobba och komma hem. Var sak har sin tid och sin plats i hjärtat.

Men att sitta här och skriva gör att vissa känslor och tankar virvlar upp och snurrar ett varv till. Känslor av glädje, längtan, stress och beslutsamhet är väl de som är starkast just nu.

Tack för att ni följt oss på resan och vi har beslutat att inte resa till Malta igen förrän huset är sålt.

 

 

12 Sept, Popeyes Village och Gnej Bay

To 12 September

Efter att ha haft en lite lugnare gårdag så var det dags att ge det Maltesiska bussnätet och logistiken en ny chans. Vi skulle ge oss ut till andra ändan av ön Malta, till Popeye Village 

Bildresultat för popeyes village malta

För att komma dit fick vi ta bussen till Valletta, byta mot Mgarr och sedan byta igen. Jag hade inte åkt på det hållet innan från Mgarr. Där var lika mysigt som de områdena jag hittills sett, jordbruksområden med öppna fält.

Framme vid Popeye tog vi det lilla lugna istället för att trängas, återigen fick jag mina fördomar om vissa nationaliteter och köer bekräftade……

Inne på området var det gott om plats och det enda det var köer till var en båt som hade 1 gratis rundtur/person. Man fick biljett till båt, 1 vykort och till en strut med popcorn för inträdet samt tillgång till bad möjligheterna. Där är både pooler och havet att bada i och ganska gott om solsängar till de badande.

Byn är uppbyggd från filmen om KarlAlfred dvs Popeye som spelades in där. Av filmkulisserna har man byggt upp en by och där går skådisar omkring och ska vara karaktärer från filmen.

Bilden kan innehålla: en eller flera personer, himmel, träd, hus, moln, utomhus och natur

Bilden kan innehålla: hav, himmel, utomhus, vatten och natur

Bilden kan innehålla: hav, himmel, hus, utomhus, natur och vatten

Där var minigolf också, en liten nätt bana som inte tog så lång tid att gå igenom.

Bilden kan innehålla: träd och utomhus

Bilden kan innehålla: en eller flera personer och utomhus

Bilden kan innehålla: 1 person, står och utomhus

Vet inte ens vem trägubben ska vara, är inget stort fan av Karl-Alfred. Kan bara Olivia och Brutus förutom Karl-Alfred själv.

Bilden kan innehålla: 1 person, skor, hus och utomhus

Bilden kan innehålla: utomhus

Bilden kan innehålla: himmel, hus och utomhus

Här har vi Karl-Alfred.

Bilden kan innehålla: en eller flera personer, personer som står och utomhus

O här är Olivia.

Bilden kan innehålla: 1 person, som ler, står, barn och utomhus

Bilden kan innehålla: en eller flera personer, himmel, träd och utomhus

Här är en annan typ:) En kvinnlig version av Karl-Alfred kanske?

Bilden kan innehålla: 1 person, står, hav, himmel, utomhus, natur och vatten

Bilden kan innehålla: en eller flera personer

Bilden kan innehålla: en eller flera personer, hus och utomhus

Bilden kan innehålla: himmel, hav, berg, utomhus, natur och vatten

Bilden kan innehålla: himmel, hav, moln, utomhus, natur och vatten

Sedan tog vi oss tillbaka till Mgarr, bytte buss där och åkte ner till Gneja Bay. Det var lite väl varmt på Popeyes Village och jag längtade verkligen efter att simma.

Bilden kan innehålla: himmel och utomhus

Framme på Gneja Bay. Underbar strand och vattnet var alldeles klart och ljuvligt. Gott om fiskar i olika storlekar och färger var där också och jag älskar verkligen denna stranden. Där är dessutom flera olika mat vagnar så man kan både äta och dricka gott här, duscha, byta om och gå på toaletten. Ja här är något för de flesta behov:)

Bilden kan innehålla: 2 personer, inklusive Gabriella Persson, strand, barn, himmel, hav, utomhus och natur

Bilden kan innehålla: hav, himmel, strand, moln, utomhus, natur och vatten

 

Till sist bröt vi upp och åkte tillbaka till Mgarr. Käkade där, bussen vi tänkte ta till Valletta var knökfull. Så vi gick och åt i Mgarr istället och tog en senare buss därifrån.

Bilden kan innehålla: 3 personer, inklusive Kristian Persson, personer som sitter, dryck och inomhus

I Mgarr är det god rejäl mat. Jag har aldrig blivit besviken och blev det inte denna gången heller. Dessutom hade de vårt favoritvin <3.

Bilden kan innehålla: dryck, tabell och inomhus

Jordgubbs sangria skulle detta vara men den innehöll mest andra sorters bär. Kall och god var den åtm.

Bilden kan innehålla: mat

Dessutom kunde man välja potatis till maten istället för de eviga pommes frites. Så gott med vanlig potatis istället, inget jag brukar uppskatta i vardagen i Sverige precis.

Bilden kan innehålla: mat

Smaskig lax.

Bilden kan innehålla: en eller flera personer, natt och utomhus

Sedan blev det mot Valletta och byte till Birzebbuga. Lite bökigt att ta sig till Gneja men definitivt värt det.  Även om där är en heldel folk känns det rofyllt och luftigt. Dessutom är omgivningen vacker och otämjd. Lite Gozo känsla över det hela.

 

Onsdag 11 Sept, Paula.

Efter att ha solat och badat så beslöt vi tjejer att det var dags att åka och handla lite på tu man hand. Männen våra verkade väldigt nöjda över att inte behöva följa med och de hittade annat att roa sig med:)

Vi tog oss till Paula, en stad som har en del affärer och till och med en galleria.

Jag köpte lite kläder och hårklämmor. Höst och vinterkläderna har börjat komma in och sommarkläderna reas ut. Det var sommarkläderna som var roligt att titta på, att se på tjocka vinterkläder på Malta då det är 30 grader ute känns väldigt fel.

I några affärer hittade jag till och med kläder som passade mig och jag handlade en klänning, en kortärmad tröja, linne och ett par långa mönstrade tights. Här nedan ser ni det mesta jag köpt under vår semester:

Bilden kan innehålla: personer som står

Sarong, hittade den i Marsaxlokk i Söndags.

Ingen fotobeskrivning tillgänglig.

Här ser ni det jag var mest nöjd med av mina inköp, ryggsäcken med gott om plats och fack. Hittade den i Birzebbuga när jag letade presenter till syrrans barn.

Bilden kan innehålla: personer som sitter

En mindre resväska till god dricka som ska med tillbaka, bokade 1 extra resväska på tillbaka vägen. Full av Kinne och gott vin.

Det är inte billigt att handla på Malta generellt, skor brukar jag hitta både sköna och inte så dyra och även smycken. Sedan gillar jag ofta inte att handla kläder där, har knappast maltesiska vanlig storlek och känner mig som en jätte. Dessutom känner jag mig obekväm med att gå in i affärer där det inte finns någon annan än expediten och bara känna och klämma. Sådana affärer finns det gott om, små söta personliga affärer med allt möjligt i. Resväskan till exempel köpte vi i en affär som sålde kläder och skor.

Bilden kan innehålla: Kristian Persson, som ler, dryck, skägg, glasögon, telefon, utomhus och inomhus

Så här nöjd var mannen över att vi var iväg 😉

Dessutom köpte jag under vår Malta sem en ny ”gifta i 20 år ” ring och så kryddor, både kaninkrydda och pizzakrydda.

Vi hade det mysigt i Paula, det var skönt att vara iväg och bara ha tjejsnack och titta på allt man vill utan någon som inte tycker det är lika kul…..

Bussen går direkt mellan Birzebbuga och Paula så det är en smidig stad att ta sig till, där är allt man behöver. Vi var även runt och leta efter ett gott vin vi druckit på restaurang innan men hittade det inte. (John beställde det till oss så vi fick tillsist tag i det )

Så vi var även i en lite större mataffär, något jag inte varit i tidigare på Malta. Det var ungefär som ICA hemma och med ett utbud som absolut fungerar i vardagen.

Vi gick i Paula tills affärerna började stänga ner och det blev dags att ta oss tillbaka till männen och gå ut och äta ihop. Det blev kina mat och den var som vanligt god men inte helt mättande. Man får inte samma portioner som i Sverige.

En dag som gav energi ❤

 

Fick en fråga

 

Hur känns det att vara tbx hemma igen då 🤔 Blev inte flytt längtan större igen nu ?

Fick en fråga från en vän som känner mig väl.

 

Jo tack det känns bra att vara hemma igen.

Vi hamnade direkt i vardagen och dessutom i fint väder så det kändes och känns fortfarande bra.

Samtidigt var det på andra hållet också då vi kom till Malta kom vi direkt in i den Maltesiska vardagen för oss. Inte den riktiga vardagen eftersom vi har sem när vi är där men vi har koll. Vet vart vi ska gå, hur trafiken fungerar och inte fungerar, vad vi behöver handla som annars saknas för att ta några exempel. Det ger ett lugn direkt och det är bara till att ta sig mot vattnet och njuta.

Det som varit jobbigt under denna semestern och som fått mig att tänka till rejält är att jag inte kunnat släppa jobbet och vardagen hemma på ett sätt jag hade önskat. Det har varit mycket att fundera över både dåtid, nutid och framtid. Kanske detta också gjorde att jag det till och med kändes skönt att komma tillbaka, att vara i nuet och vardagen istället för att fundera kunna agera…….

Även att vi inte har fått klart med huset känns jobbigt och vi behöver vara hemma för att få det klart. Rörmokaren ska komma nästa v och sedan är det äntligen klart för oss att göra det sista! Ä N T L I G E N !!!!!!!

Kanske det känns jobbigare när vi har vårt egna boende på Malta och ska lämna det för vardagen här? Eller så känns det ok för att då har vi ju det boendet och betydligt större möjlighet att vara där oftare?

Det är inget jag grubblar över. Däremot har jag grubblat en del på att om vi hade kunnat ha en vardag på Malta. Just nu går det inte, Arve går andra året på gymnasiet och behöver oss ett bra tag till. Han är duktigt på mycket men är då inte självgående i allt. Åren går och jag vet inte om vi är så intressanta på arbetsmarknaden där nere när han är klar med gymnasiet och ev redo att antingen stå på egna ben eller vill till Malta han med. O vart de stora barnen är i livet? Vi har kanske barnbarn då? eller behövs mer i deras vardag också?

Så just nu är min känsla att jag är nöjd över att vi hittat och är överens om vad som är viktigt i ett boende där. Vad vi vill ha och inte ha och med att vi hittade även detta på Gozo. För priserna stiger på Malta och det är nog det som stressar mig mest av allt som rör Malta.

Svaret på frågan är alltså eg ett kort och gott : Att det känns bra att vara hemma och att flyttlängtan inte blev större.

När här är kallt och ruggigt och det skördas jordgubbar på Malta istället kommer säkert mitt svar att vara annorlunda eller om vardagen blir extra tuff här. Men just nu skiner solen och jag har sökt ett nytt jobb så här är helt ok att vara :).

Bilden kan innehålla: Gabriella Persson, som ler, glasögon, träd, barn, utomhus och närbild

Fotot från igår, verkar bli samma underbara väder idag också. Perfekt timing att ta ledigt i helgen:)

 

Gozo. 10 Sept

Tisdagen fm tog vi oss till Gozo. Vi reste via flygplatsen, det blir lite mindre stopp på vägen och kanske man sparar lite tid också. Det känns så åtm.

Väderprognosen pratade om dåligt väder på Onsdagen så vi hoppades på att det stämde och gav oss iväg tunnklädda och optimistiska. Kolla här nedan vilket gäng!

Fotot tog jag då jag fotade vår spegelbild i en buss, rätt coolt tycker jag det blev. Här är en svartvit variant och en i färg.

Bilden kan innehålla: en eller flera personer

Bilden kan innehålla: 1 person

Färjeresan över gick smidigt som vanligt, det tar inte många minuter förrän man är över.

Bilden kan innehålla: himmel, hav, utomhus och vatten

I Mgarr på Gozo möts man av surret av alla erbjudande; taxi, busstur, båttur? Inte de mest påstridiga försäljarna men drygt nog. Vi tog bussen direkt till Marsalforn, en av de få platser man kan nå utan att ta sig via knutpunkten på öns huvudstad, Victoria.

Bilden kan innehålla: himmel, moln och utomhus

Gozo är så mycket mer, mer öppen mark, mer grönt och mer backar. Vi hann se en del på vår tur till Marsalforn.

Bilden kan innehålla: berg, himmel, moln, natur och utomhus

Väl framme så kändes det väldigt bra. Vi har varit i Marsalforn tidigare men inte utan våra maltesiska vänner. Både jag och gubben kände att detta hade kunnat funka och vi strosade omkring lite och blev mer och mer nöjda. Här hade vi faktiskt kunnat köpa ett boende!

Bilden kan innehålla: 1 person, himmel, utomhus och vatten

Boende finns nära vattnet utan branta backar och det finns både klippor och sandstrand.

Bilden kan innehålla: himmel, moln och utomhus

 

Bilden kan innehålla: hav, himmel, utomhus, vatten och natur

Dessutom strandpromenad med restauranger och lite annat smått o gott.

Bilden kan innehålla: himmel, moln, hav, utomhus, natur och vatten

Härliga vyer.

Bilden kan innehålla: berg, himmel, utomhus, natur och vatten

Ja här trivdes jag bra:)

Bilden kan innehålla: 2 personer, inklusive Gabriella Persson, personer som sitter och utomhus

Varför ska man följa skyltar, gubbarna är busiga….

Bilden kan innehålla: en eller flera personer, utomhus och vatten

Bilden kan innehålla: himmel, moln, berg, utomhus och natur

Bilden kan innehålla: hav, himmel, utomhus, natur och vatten

Bilden kan innehålla: himmel, hav, utomhus, vatten och natur

Avgränsat för vattenpolo.

Sedan kom molnen och ganska snart regnet. Vi passade på att käka.

Ingen fotobeskrivning tillgänglig.

Bilden kan innehålla: 3 personer, inklusive Jonas Lundbeck, personer som ler, personer som sitter och utomhus

En till fördel med Gozo, maten är billigare och det finns ofta mer genuin maltesisk mat på menyn.

Bilden kan innehålla: 3 personer, inklusive Gabriella Persson och Jonas Lundbeck, personer som ler, personer som sitter, hav, utomhus och vatten

Efter maten tog vi oss till Victoria men även där regnade det så efter att ha väntat ett tag och irriterat oss på de som ska trängas så kom vi till färjeterminalen i Mgarr igen och vidare mot Valletta. Bussen dit kom innan flygplatsbussen så det fick bli en lite längre tur tillbaka. Färjeterminalen – Valletta- Birzebbuga.

Bussresan blev åtm trevlig då vi hade sällskap av ett snackigt engelskt par samt en fransk ungtupp som vi diskuterat med i Victoria tidigare. Vissa nationaliteter är betydligt bättre än andra på att stå i kö!

Jag är så glad över att vi gav Gozo en till chans och att vi upptäckte att Marsalforn gav oss mycket av det vi söker. Där finns massor till salu och det känns som där kan vi få det vi vill ha för vår budget. Sedan har huvudön många fördelar men inte alla, så detta är definitivt ett alternativ <3.

 

Måndag 9 Sept, Mdina

Mot Valletta, Attard, Mdina, Valletta och åter Birzebbuga.

Vi fick inte nog av bussåkande igår utan gav oss iväg mot Mdina, den så kallade tysta staden mitt på ön Malta.

Busschauffören hade inte tid med oss direkt så jag passa på att fota. Lite kul stör inte föraren skylt;) Peta inte honom i örat!

Ingen fotobeskrivning tillgänglig.

Vi tog oss till Valletta och bytte buss, hoppade av i Attard för att gå i en Harley Davidson affär med våra vänner. Sedan hoppade vi på bussen vidare mot Mdina.

Fler än vi på bussen, men det går rätt smidigt. Man får vara redo att gå av vid sin hållplats och äldre får sitta och yngre får stå o deo är önskvärt.

Bilden kan innehålla: en eller flera personer, personer som sitter och inomhus

Framme i Mdina. Mdina precis som Birgu är fd huvudstad och ganska pampigt. Rejäl vallgrav runt omkring och många gränder hit och dit. Mysigt att gå omkring i och utsikten är underbar. Man ser stora delar av ön Malta härifrån.

Bilden kan innehålla: 1 person, som ler, står, skor, träd, barn, himmel, utomhus och natur

Bilden kan innehålla: moln, himmel, berg, gräs, utomhus och natur

Bilden kan innehålla: 4 personer, inklusive Jonas Lundbeck, Kristian Persson och Gabriella Persson, personer som ler, personer som sitter, skor och utomhus

Vi tog en tur i Rabat också, en mysig stad som ligger precis bredvid Mdina.

Bilden kan innehålla: utomhus

Bilden kan innehålla: himmel och utomhus

Den obligatoriska soppåsen.

Bilden kan innehålla: en eller flera personer

Mdina till Valletta, lite regn ute och då ska alla på bussen.

Bilden kan innehålla: Kristian Persson, himmel, hav, moln, utomhus och vatten

Kvällsdopp, det bästa som finns <3. Precis nedanför vår lägenhet är där både klippor och en liten strandremsa, helt perfekt. Känns som man skulle kunna hoppa i havet från vår balkong men det kan man då inte. Men kasta sten i havet hade man kanske kunnat, det är åtm väldigt väldigt nära.

 

8 Sept, Marsaxlokk och Birgu

Söndagen 8 September, Malta.

Söndag, då är det fiskmarknad i Marsaxlokk. Man skulle kunna gå dit om vädret tillåter men det var rejält varmt och vi tog bussen. Har ju busskort med fria resor att använda:)

I Marsaxlokk var det fler än vi. det var massivs med försäljningsstånd och folk som gick och handlade, tittade och klämde och kände. Där är en del försäljning alla dagar i veckan men på Söndagarna är det betydligt fler och man fick till och med på gå utanför strandpromenaden och ut på gatan för att kolla till alltihop.

Efter att ha gått där länge och väl gick vi till den bästa av stränderna där och jag njöt av att simma även om där inte är några duschar. Sommaren börjar tydligen ta slut för duscharna har plockats undan på en del stränder de senaste dagarna och även omklädningsbåsen. Snart börjat skolan och då är det färdigbadat!

Bilden kan innehålla: en eller flera personer och utomhus

Bilden kan innehålla: 2 personer, personer som ler, personer som står, folkmassa och utomhus

Bilden kan innehålla: mat

Ja det är då inte bara fisk som säljs utan det mesta man kan tänkas behöva och inte visste att man behövde. Kläder, skor, plastbyttor, bestick, gardiner, resväskor, frukt och kakor, elektronik och en massa mer.

Efter badet gick vi för att ta bussen mot Birgu där det skulle vara regatta, Bussen kom inte och när den kom var den knökfull och körde förbi. Till sist gick vi för att ta oss tillbaka till Birzebbuga för att ta oss vidare det hållet istället, eller någon annanstans bara vi slapp sitta i gassande sol….Vi funderade även på att gå tillbaka till Birzebbuga, men det blev istället ett dopp till på den andra stranden för att svalka oss lite innan vi tog bussen mot Valletta. Någon direkt buss om bara gick på Söndagarna till och från marknaden, perfekt!

Bilden kan innehålla: 1 person, som ler, står, skor, himmel och utomhus

Bilden kan innehålla: Gabriella Persson, som ler, glasögon, växt, närbild och utomhus

Bilden kan innehålla: 2 personer, inklusive Kristian Persson, personer som sitter, utomhus och natur

Väl i Valletta bytte vi buss och tog oss till Kalkara där vi tänkte äta innan vi gick till Birgu. Vi hade ändå missat regattan så det fick bli som det blir. I Kalkara stängde de precis ner matstället vi tänkte käka på och snabbmatståndet bredvid hade inte öppet deras stek meny utan det var de färdiglagade maltesiska pajerna och pirogerna som gällde. Som tur är gillar jag deras kyckling och svamppaj och gubben älskar ju sådan mat så det gick då ingen nöd på oss. Vad våra vänner tycker om maten vet jag ärligt talat inte….

Bilden kan innehålla: 1 person, står, shorts, skor och utomhus

Bilden kan innehålla: himmel och utomhus

Bilden kan innehålla: en eller flera personer, himmel och utomhus

Bilden kan innehålla: himmel och utomhus

Efter maten och lite fotograferande i vackra rofyllda Kalkara så gick vi till vi till Birgu. Det är bara upp för en backe från torget till och sedan är man framme.

Bilden kan innehålla: Gabriella Persson, står, himmel och utomhus

Framme i Birgu. En mysig stad med massor av gränder och gammal bebyggelse.

Bilden kan innehålla: en eller flera personer, personer som står och utomhus

Regattan var slut men där var fortfarande båtar som var i vattnet och kanoner som sköt och nån gubbe som höll tal så vi missa inte alltihop.

Bilden kan innehålla: himmel, hav, utomhus, vatten och natur

Vem som hade vunnit har jag ingen aning om, det var en underbar utsikt och härligt väder och sällskap. Det räckte bra för mig.

Bilden kan innehålla: himmel, hav, utomhus, vatten och natur

 

Bilden kan innehålla: hav, himmel, båt, utomhus, vatten och natur

Åter till Birzebbuga från Birgu, vi tog oss via Paula tillbaka för att slippa Valletta där det var firande och vi inte var sugna på att behöva vänta på bussen. Det hade vi fått nog av!

Det var skönt att va tillbaka efter en lång dag med mycket väntan. Tyvärr också något som här Malta till. Vi hade inte koll på att det blev så pass bökigt med bussarna då det är marknad, dels var de mot Valletta väldigt populära samt att de gick en annan rutt pga just marknaden.

Men nu vet vi det och jag fick simma en extra gång istället;) så jag klagar då inte….

Tillbaka i Birzebbuga gick vi ut och åt på JD´s kitchen som hade bytt namn till nåt jag inte kommer ihåg. Men det var samma meny och samma servitris och det är det som är det viktiga. Maten och personal där är nämligen hur bra som helst. Där är både maltesisk mat och mer allmän turistanpassad men med kryddor i.

Kristian beställde sniglar till förrätt så att vi alla skulle smaka det och det gjorde vi. Det smakar inte illa men konsistensen är inte något jag gillar så jag nöjde med mig en.

Bilden kan innehålla: mat

Bilden kan innehålla: en eller flera personer, personer som sitter och inomhus

Veronica åt åtm några stycken:)