Åka buss

Första gången jag var på Malta var det ett system med bussbiljetterna och bussturerna gick på ett sätt och hade vissa nummer. Nu 3 år senare var det ett annat system och dessutom bussar av ett annat märke. Bussförbindelser, ja trafik överhuvudtaget är något som allt som oftast diskuteras på Malta och någon perfekt lösning finns nog inte. Det är ett litet land, vägarna är smala och bilarna är många. Att sedan det finns en kultur av att tuta och köra och dessutom inte se noll promille bakom ratten som en självklarhet gör inte saken bättre.

Jag är imponerad av att bussarna kommer fram alls. Vissa vägar är väldigt smala, kantade av sten och dessutom finns det branta kurvor.

Det senaste jag upplevt var att biljetterna räcker i 2h från att du köpt dem, dvs du kan hoppa av och på under resan så länge tiden inte gått ut. Att betala med jämna pengar uppskattas och dra absolut inte i biljetten innan den är ute. Jag råkade göra det och busschauffören upplyste mig brysk att ” I will kill you”

Faktiskt de enda otrevliga malteser jag upplevt har varit busschaufförer! Vet inte om de är sönder stressade eller det är ett yrke med väldigt låg status så det är här man hamnar om man inte håller måttet för övrigt.

Att köpa en veckobiljett lönar sig snabbt om du ska åka buss under några dagar, o ska du åka buss regelbundet finns busskort att köpa. Tror de är månadsvis? Men veckobiljetterna tar slut, vi frågade efter dem både i Bugibba och Valletta men de fanns inte att köpa. Förut kunde man köpa endagsbiljetter men det fanns inte längre tyvärr.

Bussarna kommer och går men inte alltid enligt tidtabell, är de fulla kör de dessutom förbi dig. Så ladda upp med vatten, tidsmarginal och tålamod.

Väl på bussen så sätt dig vart där är ledigt och gärna bredvid någon annan. Är bussen full så gå bakåt och sitter du och den blir full res dig för äldre personer, gravida och tja de som ser ut att behöva det.

Var beredd att gå av snabbt, ta dig fram i bussen innan den är framme. Det vinglar lite och du kanske stöter in i någon men det är bara att gilla läget. Kroppskontakt får man ta på köpet då man åker buss.

Trängs inte! Då vi var i Valletta var där en kvinna och hennes dotter som trängdes och de fick utstå både en del hårda ord och visslingar. Stå snällt i kön och prata gärna med andra under tiden.

På samma resa från Valletta var det ett par jag stod o pratade med, på bussen hamnade vi långt bak ståendes intryckta i bussen och varandra….busschauffören fortsatte trycka in folk och ropa att gå bak, gå bak. Min nyfunne vän tjoade då tillbaka att här är fullt. Is the bus full? ropade då chauffören och så fortsatte det under resan. Thank you stranger avslutade chauffören sina rop med. Only in Malta<3

2015-09-11 14.07.56 2015-09-11 15.15.49 2015-09-12 10.37.45

Detta är en klassiker:

Gabriella Persson

Kvinna, mamma, hustru, matte och kollega. Här skriver jag om hur vår planering inför flytten till Malta går samt lite glimtar ifrån vardagslivet. Mitt vardagsliv delar jag med min man, våra tre barn, hund och katter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *