Birgu

Då vädret var ganska blåsigt tog vi en utforskningsdag och gick till grannbyn, Birgu.

IMG_20160919_084950.jpg

Bara upp om backen och genom porten så lämnar man Kalkara och befinner sig i Birgu.

IMG_20160919_085008.jpg

Sedan tar man till höger efter man gått igenom porten och snart möter man bland annat detta:

dav

Lyxiga båtarsdrsdrdavmde

Birgu är hur mysigt som helst. Fullt av gränder och gamla byggnader som är utsmyckade.IMG_20160919_085958.jpg

De klassiska soppåsarna går inte att undvika;)

davdavdav

Vi gick ner till hamnområdet och kunde även ta en titt på nästa stad men sedan vände vi och gick till ett museum. Krigs muséet. http://www.maltaatwarmuseum.com/

Det var intressant och på entré plan var det olika rum där man förutom att se på saker o läsa information även kunde höra info. Det är en sådan makapär jag har vid örat på fotot. I källaren var det utgrävt skyddsrum och där var mycket att se även där. På sina ställen var det både lågt i tak och smalt därav hjälmen.

dav

 

dav mde

dav

 

dav sdr

 

dav

 

dav

 

I Birgu bor ca 3000 personer. 1530 gjorde riddarna Birgu till sin huvudstad eftersom det låg vid kusten och den tidigare huvudstaden Mdina var placerad inne i landet. Staden spelade en viktig roll underbelägringen av Malta 1565, efter belägringen kallades staden även Città Vittoriosa, italienska för ”den segerrika staden”. Belägringen visade dock att staden för sårbar för angrepp, varför Valletta började anläggas 1566 och sedermera tog över rollen som huvudstad. Att Birgu varit huvudstad har satt sina spår och där är gott om pampiga byggnader med minnen från svunna dag. Jag tyckte väldigt mycket om Birgu och även hit ska jag återvända många gånger.

 

Gabriella Persson

Kvinna, mamma, hustru, matte och kollega. Här skriver jag om hur vår planering inför flytten till Malta går samt lite glimtar ifrån vardagslivet. Mitt vardagsliv delar jag med min man, våra tre barn, hund och katter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *