En dag på stranden

Har en bekant som är på Malta just nu och jag har fått något rapport om hur han och hans dotter har det. Som tur är verkar de ha det bra och jag tycker det är riktigt jobbigt att sitta i Sverige och se på bilderna han snällt? sänder till mig.

Det känns inte kul alla att vara här i kalla Sverige även om jag har både semester och Kiviks marknad att se framemot. Ett arbetspass kvar sedan är det semester!

Men nu till min titel till detta inlägget – En dag på stranden.

Vad rekommenderar jag  att man tar med sig för en dag på stranden på Malta:

För det första rekommenderar jag inte att man tar en dag på stranden, det blir helt enkelt för mycket sol att vara på stranden i många timmar mitt i gassande sol. Leta gärna upp något ställe där du kan även söka dig till skuggan, att vara mitt i gassande sol kan ge en panikkänslor då kroppen skriker efter svalka. Ska man då gå från stranden och ställa sig och vänta på bussen i fortsatt sol…..ja då blir det lätt för mycket även för en solälskande person.

Solskyddskräm vet jag många alltid släpar med sig och kletar in sig i titt som tätt. Jag använder inte ofta solskyddskräm utan försöker bygga upp en bränna och vara försiktig i stället. Men visst har jag bränt mig och önskat att jag vore insmord och det händer att jag smörjer in mig för att kunna vistas ute då jag skiftar lite i rött.

Men att sola smart och att inte använda badkläder med olika skärning så man tror sig ha en bränna men har någon vit del som exponeras för första gången och blir ilsket röd är ett av de tips jag gärna delar med mig. Har lärt mig att tänka på det på det hårda sättet. Jag blev inte ens röd, lila beskriver nog färgen bättre jag fick:(

Ta med vatten, gott om vatten är ett annat tips. Samt vinäger att ta på om du har oturen att bli bränd av maneter, ofta bara delar av maneter som man knappt ser men känner av. Dutta på vinäger på området som gör ont och förhoppningsvis släpper smärtan snabbt. Det finns olika maneter och tips men vinäger är det jag fått till mig fungerar och som många malteser har med sig i strandpackningen.

Jag måste dessutom ha simglasögon med mig. Vissa har bättre ögon än jag och klarar allt salt som finns i Medelhavet men jag behöver då ha simglasögon eller cyklop på mig. Det är enkelt att packa ner något par och dumt att chansa. Dessutom finns det så mycket att se under ytan som man annars missar. Färgglada fiskar, stora stim, krabbor och så mycket mer<3

Något att sitta eller ligga på behövs också och se till så det skyler dig då du behöver byta om. Att visa lite mer av sin kropp än det man gör i badkläder är inte populärt. Dvs att bada naken eller topless är inte ok förutom på någon avskild strand där personer som känner sig mer bekväma med sin och andras kroppar samlas. Ok och ok….det är kotym men lagmässigt finns det inget stöd för att vara avklädd på allmänna stränder. Privata badplatser är en annan sak och där finns det ställen där det är ok (att vara topless).

Ha koll på båtleder så du inte simmar där det förekommer båttrafik, ofta är det avspärrat för båtar några meter från stranden och man kan simma tryggt innanför. Jag tycker ofta det är tråkigt att simma på sådana ställen, lite djur i bur känsla samt att det inte känns så fräscht. Men det är ett bättre alternativ än att ha båtarna alldeles tätt inpå.

Alltså sunt förnuft behövs också tas med på stranden, respektera även ev badvakters information och flaggor som visar upp om det kan vara farligt att bada. Undervattensströmmar och höga vågor kan ställa till det även för en van simmare.

Badskor kan behövas om man badar där det är klippor. Sjöborrar är ett gissel och kan förstöra mer än bara dagens bad. Knepen och råden för att bli av med deras taggar och jag vågar mig inte på att säga hur just du ska göra. Det finns även fiskar med giftig gadd som kan ligga nergrävda i bottensanden.

Vad jag brukar ha med mig?

Förutom badkläder, simglasögon, vatten, saronger och badskor brukar jag ha med mig tidning och penna till korsord. Någon plastpåse till blöta och sandiga/smutsiga badkläder och saronger samt någon extra till att samla upp skräp i. Ska ta med mig någon rulle med hundbajspåsar till skräpsamlande nästa gång! Jag har satt mig för att stranden ska vara renare efter att jag går än innan jag kom och det är enkelt att hålla den föresatsen. Tyvärr finns det ofta både det ena och andra på stränderna. Något att smaska på, gärna något salt och något läskande. Hårtofsar, olja att spruta på kroppen så den inte torkar ut helt och en klänning som jag lätt drar på mig eftersom jag gilla att ta ett sista dopp och gå iväg blöt och åtm lite avsvalkad. Dessutom småpengar om jag/när jag blir sugen på något extra gott. Finns ingen kiosk i närheten kommer det till vissa ställen mobila kiosker som säljer till exempel: glass, frukt och munkar.

Allt detta tar jag med mig i en väska som är bekväm att bära och inte skär in i axlarna. Ofta har jag en ryggsäck med mig, det är det jag tycker är smidigast.

Gissa om jag saknar Malta mindre nu…….

Nåja nu har vi köpt nytt kylskåp och mannen min letar efter plåtare så vi kämpar på för att komma vidare.

Alla steg tar oss närmare Malta även om de just i detta nu känns alldeles för små.

Men nu är semestern snart här och då ska det hända mer. Vi jobbar heltid både min man och jag och med hus, tre barn, hund och allt annat som ska ha sitt blir det inte väldigt mycket tid över till det där extra än hur gärna vi vill.

 

 

Gabriella Persson

Kvinna, mamma, hustru, matte och kollega. Här skriver jag om hur vår planering inför flytten till Malta går samt lite glimtar ifrån vardagslivet. Mitt vardagsliv delar jag med min man, våra tre barn, hund och katter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *