Första sem v i September, utflykter med våra vänner.

Första v vi var på Malta i Sept – 16 gjorde vi inte så där väldigt mycket utan mös med våra vänner, solade och badade samt åt gott. Våra vänner hade inte varit på Malta innan och vad vi skulle välja att visa upp är inte så lätt. Jag har ju inte själv varit överallt även om jag tror mig ha rätt bra koll på vad som erbjuds. Men sedan är det smaken,,,den är som baken = delad:)

Här är vad vi åtm gjorde:

Vi tog bussen till Valletta och sedan vidare till Mdina.

Valletta för att det är huvudstaden och dessutom knutpunkten för bussbyten. I Valletta finns det mesta att uppleva, museum, restauranger och fik med smaskiga rätter samt en heldel affärer att shoppa loss i. Dessutom är där 2 parker med härlig utsikt ifrån och jag vet att Mariella och hennes familj även gillar att bada i Valletta men det har jag inte gjort. Där är ingen sand och det uppskattar de. I Valletta delade vi ganska snabbt upp oss, museum eller gå i affärer var det vi valde mellan och jag tror vi alla blev nöjda med vårt val. Valletta är ingen stor huvudstad utan man orkar gå igenom det mesta som erbjuds där utan att sloka helt.

Mdina för att där upplevs det som att tiden stått still. Mdina var en gång i tiden Maltas huvudstad men 1530 tog Birgu över som huvudstad. Från Mdina har man en underbar utsikt över stora delar av Malta och själva staden är full av vinklar och vrår. Även här finns det museum att gå in i eller ner i om man ska till tortyr museet till exempel. Atmosfären i Mdina är pampig och ändå rofylld, jag älskar att ströva omkring där.

En annan dag tog vi oss till Ghar Dalam, det ligger strax utanför Birzebbuga och man kan ta sig dit med buss men vi lyxade till det och tog taxi. Där är en grotta man gå in i men sista delen var avstängd och jag blev lite besviken på upplevelsen. Museet som också ingår i inträdet var däremot sevärt, där är kvarlevor från en svunnen tid – både ifrån djur och människor. Det har varit ett helt annat djurliv på Malta och fossiler ifrån bland annat dvärgelefant och flodhäst finns uppbyggda i montrar. Jag tror ungdomarna gillade Ghar Dalam även om en ödla i trädgården fick lika stor uppmärksamhet som skeletten inomhus.

Sista utflykten vi gjorde var till Peters pool, vi tog oss dit med båt. Förra gången vi var där åkte vi bil och det finns för och nackdelar med båda sätten. Eg är det så pass nära Marsaxlokk så man kan gå dit men inte då det är sommarhett, då är varje steg extra ett för mycket! Med bil kommer man närmre Peters pool och det är smidigare att ta med sig mycket packning men med båt får man upplevelsen av att se lite mer av Malta och vägen mellan förtöjningsstället och Peters pool var väldigt fin, ja rentav mäktig. Peters pool var nog det som uppskattades mest, att hoppa från klipporna är ett nöje för alla åldrar.

Jag tror och hoppas våra vänner var nöjda med denna lilla glimten av Malta, jag hade gärna tagit med dem till Gozo. Golden Bay till någon mysig genuin by/stad. Det får bli en annan gång, jag tror de gärna återkommer till Malta.

Nu när jag tänker på vad vi gjorde måste jag ge en eloge till Malteserna som vi köpte tjänster av för att ta oss fram och tillbaka. De kom och hämtade oss på utlovad tid och var trevliga och sociala, vi hade inga missöden alls utan allt fungerade felfritt.

Valletta:

Utsikt från Valletta mot 3 cities och Kalkara.

Mdina:

I Mdina och turistar

Utsikt från Mdina

Ghar dalam:

Ghar dalam, några av skeletten

Utsikt mot Birxebbuga

Inne i grottan, Ghar dalam

Här går man in och betalar entrén 

Peters pool:

Saltarbete pågår, där gick några och krattade salt i värmen.

Nära Peters pool.

Här är avstigningsplatsen, båten är på väg in för att hämta oss på avtalad tid.

Mot båten, mäktig natur här.

 

Ännu mer mäktig natur.

Älskar denna bilden, detta är så livet borde vara <3 och är då och då:=)

 

 

Gabriella Persson

Kvinna, mamma, hustru, matte och kollega. Här skriver jag om hur vår planering inför flytten till Malta går samt lite glimtar ifrån vardagslivet. Mitt vardagsliv delar jag med min man, våra tre barn, hund och katter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *