Här kommer svaren:) ang Malta och hur vi ska ha det framöver!

Hej, Söndag fm här och vi sitter framför skärmen gubben och jag. Lite trötta efter att ha varit iväg hela dagen igår  i Hässleholm där det var Power Meet 2018 .

Gabriella Perssons foto.

Vädret under dagen var underbart, såg någon uppgift på att det var uppemot 28 grader. Ca 4000 bilar var där så det var massor av folk och bilar att titta på.

Idag är det inte lika fint utan lite kyligt ute och regnet hänger i luften, trist för vi hade hoppats på en stranddag. vattnet här 16-17 grader i vattnet och det är helt ok för ett snabbt dopp om solen gassar på. Det har varit ett underbart väder att komma tillbaks till från Malta. jag har kunnat ha samma typ av kläder och har inte frusit en gång!

Men jag saknar ändå att vara där, denna årstiden och många månader framöver kan man räkna med att få sol och helt ok temp i vattnet, ingen stress av att jag måste passa på pga stora väderomslag. Dessutom är det ingen vardag att ta hänsyn till utan tiden är min egen.

Igår var där en heldel som frågade hur vi haft det och som hade funderingar på vad vi ska göra i framtiden och i nutiden.

Då vi reste ner nu sist valde vi att bo i Birzebbuga eftersom det var en av de ställena vi funderade på att köpa ett boende i. Det vi vill ha i kombination med att där är mycket till salu gjorde oss mer nyfikna på Birzebbuga även om vi tänkte att Freeporten gjorde att det inte var en av favoritplatserna. Vi hade varit i staden över dagen, tagit ett dopp och promenerat omkring lite men inte mer.

Nåväl vi hyrde en lägenhet väldigt nära Freeporten och vi blev snabbt positivt överraskade över att den inte alls störde oss. Det var till och med lite rofyllt och mysigt att titta på arbetet där och fartyg som kom och gick.

Vi promenerade omkring mycket i Birzebbuga och kände oss för, staden är uppdelade i två delar Kalafrana och Qujjenza. Qujjenza ligger närmst Marsaxlokk, Kalafrana och är den delen där vi bodde. Båda delarna har varsin bukt med strand och båtar i, Kalafranas är större. Lekplats finns också i båda bukterna och även där är Kalafranas större, de har ett rejält område (för att vara Malta) med både lekplats och plats till att cykla, spela basket och springa av sig på. Mer ska där bli, de håller på och bygger ett område till att cykla och åka skateboard i.

Vi var mest i ”vårt” område men tyckte nog eg bäst om det andra, det var som sagt lite mindre och kändes mysigare och lite mer genuint. Även om Birzebbuga inte har den där genuina gamla känslan av att tiden stått still som Kalkara och framförallt The Three Cities ger.

Men Birzebbuga levererade ändå och då vi försökte tänka både praktiskt och med hjärtat så vann det mer och mer fr varje dag. Vi besökte de ställena vi också tycker väldigt mycket om Mgarr, Marsaxlokk och Kalkara och även de ställena vi tänkte kunde vara intressanta på pappret men som vi inte hade fått någon känsla för/ inte hade upplevt innan såsom Marsaskala, Ghaxaq, Zejtun och Bahrija.

Mgarr och Kalkara tycker vi fortfarande väldigt mycket om men de är för opraktiska, svårare att ta sig dit och svårare med framkomlighet till exempel. Marsaxlokk är mysigt med bara ett stenkast bort från Birzebbuga så det känns som det får vi på köpet:) Marsaskala får jag inga positiva vibbar ifrån, kan inte sätta fingret på det men där känns helt enkelt inte rätt. Ghaxaq levererade inte heller men däremot Zejtun blev jag positivt överraskad över. Bahrija var mysigt men det om något hade varit osmidigt att köpa ett boende i, en busslinje dit och från med gles tidtabell….

Så vi beslöt oss att räkna ut alla andra alternativ och bestämma oss för att det är i Birzebbuga vi ska köpa ett boende!

Fotot nedan är ifrån då vi fattade beslutet! Vi satt på bussen till Luqa för att gå till Kirkop och deras Irkotta marknad/festival.

Gabriella Perssons foto.

Välkomna till Birzebbuga med andra ord! Nu kan ni börja kolla på vad ni vill göra där men givetvis på hela ön Malta och även Gozo och Comino.

Vi har däremot inte alls tittat på framtida boende, det får vänta tills vi har pengarna på banken och vi är redo att ta nästa steg. Det vi ska börja kolla på och diskutera är hur vi vill ha vårt framtida boende på Malta. Vad är viktigt för oss, vad ska vi kompromissa om och vad är viktigt för var och en av oss?

Vad vi vet är att det ska ha 3 rum till att sova i, antingen 2 sovrum och ett study eller helst 3 rum som räknas som sovrum. Minst en rejäl uteplats, gärna takterass och då ska man ha sin egen del i den eller hela och den ska nås från vårt egna boende. Inredningsmässigt gillar jag valv och gubben gillar sten, finns det är det ett pluss men annars får vi renovera senare. Jag tycker mycket om klinkers golv och inte alls om golv med marmorkross i, gubben bryr sig inte om vilket. Tar gärna emot tips på vad vi mer ska tänka på och diskutera igenom innan.

I nuläget kan vi inte köpa något på Malta utan vi måste först sälja vårt hus här i Kivik för att få loss pengar, vi renoverar här hemma och när det är någotsånär klart tar vi nästa steg.

Tar kontakt med samma mäklare som förra gången vi tänkte sälja det…..

Säljer huset

Sätter oss i en bra lägenhet = marklägenhet som vi kan trivas i allihop.

Flyttar till lägenheten och kan förhoppningsvis trycka in alla kartongerna som ska till Malta någonstans….har nog 50 kartonger som ska ner till Malta med heminredning samt barnsaker och minnessaker i.

Pratar med en bank på Malta och sätter in våra pengar där samt börjar föra över pengar dit varje månad för att visa att vi är köpstarka. Eller så lånar vi upp pengarna i Sverige som behövs för att köpa på Malta.

Tar kontakt med vår svenska kontakt på Malta, en tjej från stan helt perfekt! Sedan hjälps vi åt att leta boende via nätet.

Åker ner och tittar på intressanta objekt.

Köper ett boede

Tar kontakt med flyttfirma och får ner våra kartonger eller åtm merparten av dem. Jag har fått prisuppgift på vad de tar per kubikmeter och 3 eller 4 kubikmeter är det vi tänkt oss att de tar ner.

Reser ner så ofta vi kan, jag kan enkelt göra det var 6é v som mitt schema ser ut och kan säkert vara där några dagar utöver det då och då. Tänkte ta med mig vänner och bekanta ner så gott som varje gång jag reser ner!

 

Resa ner.

Bokar man i godtid eller tar en sista minuten biljett så kan man komma väldigt billigt undan, några hundralappar.

Resan tar ca 3 h och i nuläget är det Kastrup som gäller som närmsta flygplats.

Från flygplatsen på Malta, Luqa så finns det några bussar som tar en till Birzebbuga bland annat en flygplatsbuss. Det är en stor fördel för de går ofta och även på helgerna.

På flygplatsen på Malta kan man köpa olika sorters busskort så man smidigt kan ta sig runt på ön.

 

Återigen, kolla gärna upp Birzebbuga och fråga gärna om ni undrar något. Antingen via funktionen här på bloggen – jag får meddelande så fort ni skriver här, eller via messenger – då blir det bara mellan dig och mig, eller för er som är med i min Facebook grupp – då kan ni även skriva där, då läser de som är med i gruppen inlägget.

 

Här är foton från den delen av Birzebbuga vi bodde i, vi hoppade på bussen till Luqa för att åka till Kirkop istället för att gå vidare till andra delen och ta mer kort där. Det får bli nästa gång:)

Gabriella Perssons foto.

Här ser ni tydligt det jag berättat ovan, att där är två vikar

Gabriella Perssons foto.

Härlig utsikt från gatorna ner mot havet

Gabriella Perssons foto.

Gott om små affärer, bagare, slaktare osv.

Gabriella Perssons foto.

Ungefär så här ser det ut gata upp och ner, ganska platt för att vara Malta.

Gabriella Perssons foto.

Gabriella Perssons foto.

Här tar bukten slut och man går vidare mot v till nästa del av Birzebbuga. Pretty Bay som stranden heter till höger ( om man står med näsan utemot Medelhavet). Freeporten skymtas på andra sidan av bukten.

Gabriella Perssons foto.

Gabriella Perssons foto.

Vattenpolo klubb, de ligger också till v om Pretty Bay strax bredvid fotot innan från där bukten tar slut.

 

Gabriella Perssons foto.

Gabriella Perssons foto.

Här börjar stranden och vattenpoloklubben är till v om denna remsan. Det som byggs är där cykel och skatebord området ska vara.

Gabriella Perssons foto.

Gabriella Perssons foto.

Gabriella Perssons foto.

Boende för katter, det finns lite här och där i parken små hus för katter.

Gabriella Perssons foto.

Gabriella Perssons foto.

Gabriella Perssons foto.

Gabriella Perssons foto.

Ovanför Pretty Bay, bra att söka skugga här.

Gabriella Perssons foto.

Gabriella Perssons foto.

Även detta ovanför Pretty bay.

Gabriella Perssons foto.

Gabriella Perssons foto.

Gabriella Perssons foto.

Här slutar sanden och det finns klippor istället, här är ok med barbecuse på stranden inte i området innan. Finns stora skyltar om det, ofta samlas familj och vänner och tillbringar många h på stranden. Det kan vara tält, grill, lampor, liten bassäng till barnen, stol och bord och allt möjligt annat så det tar upp en ganska stor yta. Ser väldigt härligt ut och okomplicerat.

Gabriella Perssons foto.

Snart framme vid Freeport området, här ovan finns några restauranger.

Vad tycks?

 

<3

 

 

 

Gabriella Persson

Kvinna, mamma, hustru, matte och kollega. Här skriver jag om hur vår planering inför flytten till Malta går samt lite glimtar ifrån vardagslivet. Mitt vardagsliv delar jag med min man, våra tre barn, hund och katter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *