Inköp av mat på Malta

Förra inlägget handlade mest om mat man köper färdiglagad på Malta. Men om man vill laga mat själv eller handla hem lite smått och gott vart tar man då vägen?

Det finns ett fåtal större mataffärer och massvis med småbutiker. Sedan finns det en mängd specialiserade affärer, slaktare, bagare osv. Det tar sin tid att hitta guldkornen, ta gärna hjälp av grannar, vänner och skandinaver för att få det du letar efter.

I de större matbutikerna finns det mesta och både färskt, paketerat och fryst. Några har även hemkörning. Hemkörning av vatten finns också och det är en smidig tjänst. Att släpa på några liter vatten i backar och värme är inget kul alls.

I de mindre affärerna finns lite frukt, bröd och konserver och torrvaror. Bra att ha affärer men inget fullständigt utbud alltså. Men jag blir ofta överraskad över hur mycket de får in på en liten yta. Priserna är inte huggna i sten utan ju mer bekant du blir ju mer sjunker de.

Sedan finns det fruktstånd lite här och där, de kommer med en lastbil fullastad och stannar över dagen. Inte alltid billigare än att handla i en affär och inte heller alltid bättre varor men det har sin charm att handla i dem tycker jag. Är det säsong så passa på och frossa i bland annat jordgubbar och tomater.

I Marsaxlokk är det fiskmarknad på söndagarna och där är ett stort utbud av fisk och skaldjur. De ligger på is men jag hade varit där tidigt om jag skulle våga på mig på att handla där, samt ha med mig en rejäl kylväska.

Sedan finns det affärer som har det gamla hemlandets mat även en för oss svenskar. Jag saknar lite av det jag brukar äta till frukost samt godis – men inte så jag kräver det, inga graviditets cravings precis;) Så jag har inte behövt besöka den än. Men den verkar ha ett bra sortiment och vara lyhörda för önskemål, dessutom tar de in mat som ”hör till” de större högtiderna.

Att laga till maten blir nästa projekt, det är gasspis som gäller. Lite läskigt med gasbehållare i alla hem och med lastbilar som kör på skumpiga vägar med fullt med flaskor på flaket. Antar att det är en vane sak precis som med alla elkablar som hänger och slänger.

Soporna finns det ett system för, olika dag – olika sopor och olika färg på påsarna. Det ser för en oinvigd ut som det bara ligger sopor huller om buller men det ska tydligen vara ett system i röran. Vet inte om det är olika för olika städer och byar så jag tänker inte försöka redogöra för de system jag känner till. Att det skiljer sig mycket i olika städer hur renhållningen sköts har jag sett tydligt. Som jag sagt tidigare – Mellieha är rent, väldigt rent för att vara på Malta.

Jag är förvånad över att soppåsarna får ligga kvar, att inte djur drar ut dem men det har jag aldrig sett. Ändå finns det gott om herrelösa katter, antar de är mätta trots allt. Att jobba med renhållning är nog inget status jobb – det är ett jobb jag knappt sett någon infödd maltes ha utan det är ofta invandrare från Afrika som sköter renhållningen.

Att skriva att någon affär är bättre än någon annan känns inte ok, men som sagt håll koll på datummärkningen och hör dig för.

2015-09-06 18.06.21

Här ser du några många exempel på el-ledningarna.

2015-09-06 18.06.10

Gabriella Persson

Kvinna, mamma, hustru, matte och kollega. Här skriver jag om hur vår planering inför flytten till Malta går samt lite glimtar ifrån vardagslivet. Mitt vardagsliv delar jag med min man, våra tre barn, hund och katter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *