Jordbävningar och vulkanutbrott

De senaste dagarna har det varit lite skakigt på Malta, jordbävning den 13 och känningar av efterskalv. Senast idag har det diskuteras i olika medier om man upplevt efterskalv eller en ny jordbävning idag. Lite skrämmande för en del, bara något att rycka på axlarna åt för andra och jag har ingen åsikt om vad andra känner och upplever. Väntar tills jag själv står där mitt i upplevelsen för att sticka ut hakan. Minns då det faktiskt var en jordbävning i Sverige,jag jobbade och var i en boendes badrum då det skakade till. Trodde en lastbil kört in i något i närheten men hade inte möjlighet att gå ifrån och titta. Så rädd blev jag inte utan enbart förvånad då jag förstod vad det var som skakade till.

Det är inget som avskräcker mig ang att flytta eller semestra på Malta utan jag känner mig trygg med att de ev jordbävningarna som kommer är ganska små och någon aktiv vulkan finns inte på Malta. Jordbävningen den 13 Januari i år hade 4.4 på Richterskalan.

Men respekt för vädrets makt det har jag, har ingen längtan efter att utmana dem genom att gå för nära, inte respektera varningar och kloka råd. Uppväxt i en fiskestad som jag är så har jag upplevt att havet tar och havet ger. Så nära en aktiv vulkan går jag inte och om jag får råd om vart det kan vara farligt att leva om det blir jordbävning -ja då bosätter jag mig inte där. Hellre lite begränsad än dumdristig.

Till Sicilien och den aktiva vulkanen Etna är det inte så långt, ca 1 h  med flyg och bil från Malta.

På bland annat Youtube finns det många mäktiga filmer på utbrotten.

Här kan du finna mer info om jordbävningar och deras styrkor

http://www.varldenshaftigaste.se/topplistor/varldens-5-kraftigaste-jordbavningar/

http://www.vetallt.se/2014/12/29/unik-karta-visar-varldens-alla-jordbavningar-realtid/

http://seismic.research.um.edu.mt/

Gabriella Persson

Kvinna, mamma, hustru, matte och kollega. Här skriver jag om hur vår planering inför flytten till Malta går samt lite glimtar ifrån vardagslivet. Mitt vardagsliv delar jag med min man, våra tre barn, hund och katter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *