Kalkara

Jag ser verkligen fram emot att bo i Kalkara. Vi ska bo där vecka 3 av vår September resa i år. Lite lyxigare än vi har bott tidigare eftersom vi ska fira att vi varit gifta i 20-år i år!

Där ser väldigt mysigt ut utifrån foton och filmklipp och jag tror inte att jag kommer att bli besviken då jag upplever det i verkligheten. Jag inte varit i någon av städerna i området som kallas The Three Cities där Cospicua (Bormla),Senglea (L-Isla) och Vittoriosa (Il-Birgu) ligger, Kalkara gränsar till dem samt till Xgharja. Om jag förstått det rätt räknas Smart City till Kalkara, annars gränsar det till det och sedan gränsar Smart City till Xgharja. Även Zabbar gränsar till Kalkara inåt landet.

Området ligger åtm i sydöstra delen av Malta och ligger vid vattnet. I Kalkara bor drygt 3000 personer och ytan uppges vara 1.75km 2. 

Kalkara har fått sitt namn efter ordet Calce som betyder kalk på italienska eftersom här fanns en kalkugn här under romartiden.

Historiker tror att Kalkara området var var den första som bebodd när de första människorna kom till Malta från Sicilien. Inloppen verkar ge tillräckligt med skydd mot de tunga stormar över Medelhavet.

Kalkara är känd för båtbyggeri , i synnerhet, den maltesiska Dghajsa. Lokalbefolkningen deltar aktivt i traditionella båtregattor och bygga sina egna båtar. Dghajsa visas på fotona nedan, de har använts som vattentaxi båtar. Numera används de då det är regatta och som turistattraktioner.

 Här kan du läsa mer om dghajsa: http://www.geocities.ws/frans311/dghajsa.html
Jag hade gärna rest ner nu till Malta, längtar efter sol och värme. Nu blommar där för fullt och är underbart vackert. Även om det har regnat ovanligt lite så har det räckt till för blomsterprakten men befolkningen och kyrkan är bekymrad. Det har varit böner om regn både ifrån den katolska kyrkan och från den muslimska gruppen på Malta.
Hur det går för oss då? Just nu renoverar vi och hjälper Harald att förbereda för hans flytt hemifrån. Jag har fortfarande fokus på att vi ska kunna flytta utomlands och att vi som familj ska kunna vara på plats på Malta i slutet av året känns realistiskt. Någon av oss vuxna dvs jag eller min man Kristian hade kunnat flytta ner under sensommaren/början på hösten och den andra kommer efter då allt praktiskt är klart här hemma. Det hade varit helt perfekt om Arve kunnat börja skolan där då den maltesiska höstterminen börjar. Än är det för tidigt att börja söka jobb och väcka liv i våra kontakter men om ett fåtal månader så hoppas jag få möjlighet att pröva mina vingar.
Att säga att jag längtar är en underdrift, detta är helt enkelt något jag måste göra. Hela kroppen och knoppen skriker emellanåt till mig ”vad gör du här”. Men jag är först och främst mamma och i detta NU behövs jag här, lite lite till.

Gabriella Persson

Kvinna, mamma, hustru, matte och kollega. Här skriver jag om hur vår planering inför flytten till Malta går samt lite glimtar ifrån vardagslivet. Mitt vardagsliv delar jag med min man, våra tre barn, hund och katter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *