Köpa eller hyra

Hej

Vi ska köpa en bostad på Malta. Alternativet att hyra finns givetvis också och då vi tidigare tänkte flytta ner hade vi tänkt oss att börja med att hyra. Men nu är vi i ett annat läge och behöver inte ta samma hänsyn till skolområdet utan kan köpa i ett område vi älskar direkt.

Det finns för och nackdelar med båda alternativen.

http://www.timesofmalta.com/articles/view/20160807/local/rents-go-up-up-and-away.621333

I artikeln ovan tas hyreshöjningen upp. Det som brukar vara intressant i de maltesiska tidningsartiklarna är läsarnas kommentarer. Där lär jag mig mycket om det maltesiska vardagslivet och resonemanget.

Att köpa är ett risktagande, det byggs för fullt på Malta och där finns mycket outhyrt och halvfärdigt. Men ändå verkar det inte mattas av. Blir det en krasch? eller köps lägenheterna upp och det blir öde områden som bara lever upp några månader om året? Vem byggs de för och varför bromsar man inte upp?

Sedan måste man tänka igenom vart man vill bo, veta att man trivs i området och med omgivningen. Planeras byggen i närheten? blir det lätt mögelangrepp? hur är grannarna? vilket skolområde hör ev barn till? hur är transportmöjligheterna? finns det parkering i närheten? kan man bada i närheten?

Vill man bo nära jobben?grönområden? shopping? nöjen? andra svenskar och i så fall i vilken ålder?

Vilken prisklass är man ute efter? vilken typ av boende?

Vet man inte vad man vill ha eller väljer mellan olika alternativ tycker jag man ska hyra först. Man hyr ofta ett halvår i taget och möblerat.

Har man djur med sig kan det bli problem, det är svårare att hitta boende att hyra då. Sedan gäller det att få en bra hyresvärd, många är helt underbara men det finns rufflare också. Ha koll på elräkningen!

Hyr man får man god tid på sig att känna efter ordentligt och även få kontakt med andra som kan delge sina erfarenheter av att hyra och köpa i ett visst område. Det är tryggt på Malta men vissa områden är lite ruffigare än andra. Sedan är det där med vattnet….bara för man bor nära vattnet betyder det inte att det är bra att bada i. Det kan vara så att man får skräp i vattnet från kryssningsfartyg, att containerfartyg lägger till och nu det nya som orsakar en heldel skriverier – fiskfarmar som förmodas göra vattnet slemmigt.

Vill man köpa beror minimum summan på om du ska bo på Malta större delen av året eller bara lite grann samt vilken form av boende du letar efter. Även hur mycket du kan låna på banken beror på detta. Summor och % satser kan ändras så jag skriver inte ut exakta siffror, många mäklare har uppgifterna på sin startsida om du vill kolla upp det närmre.

Vi hoppas att vi vet vad vi ska tänka på och att vi har tryggheten i att ha maltesiska vänner som kan komma med tips. Det ska bli spännande och fantastiskt kul att köpa ett boende utomlands, i mitt <3-e land. Långt utanför trygghets zonen och vad man förväntas göra men ack så rätt för oss.

Snart är vi på plats och vi ska inte köpa nu i höst men vi ska sondera terrängen. Känna efter vilka områden som är rätt för oss och vilka av de nu tänkbara vi väljer bort.

dav

Kinnie, gott en varm dag.

dav

Det hör Malta till. Men denna fick följa med till Sverige.

 

Gabriella Persson

Kvinna, mamma, hustru, matte och kollega. Här skriver jag om hur vår planering inför flytten till Malta går samt lite glimtar ifrån vardagslivet. Mitt vardagsliv delar jag med min man, våra tre barn, hund och katter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *