Malta klimatet

Det finns årstider på Malta. Något jag har hört otaliga gånger ifrån folk i min närhet är att ” de skulle inte vilja flytta tänk som man hade saknat årstiderna”. Att jag sedan svarar att det finns årstider på Malta är inget man lyssnar på – men så är det faktiskt.

Sommaren är lång och någon vinter i Svensk mening är där inte även om det faktiskt kom snö förra vintern! Facebook översvämmades av bilder på snö och små snögubbar som man snabbt som ögat byggde:) Hagel däremot kan komma lite då och då under de kalla årstiderna och kallt blir det också. Speciellt inomhus! Att ha varmt på fötterna, element, avfuktare och tända ljus rekommenderas för att få upp värmen. Någon har lyxat till det med golvvärmen men oftast är det dåligt med installerade värmekällor utan man får köpa till det som man behöver.

Då vädret slår om under hösten blir det ruskväder ett tag, regn och blåst. Sedan kan det vara väldigt omväxlande väder med soliga ljumma dagar och kalla ruggiga dagar – eller timmar – vädret slår om snabbt. Paraply är ingen hit, de blåser lätt sönder, rejäla regnkläder är bättre.

Det blir väldigt vackert ute då regnet (äntligen) kommer, det grönskar och det växer så det knakar. Under sommaren blir allt brunt och torrt och jag blir överlycklig då jag hittar lite naturlig grönska. Men parker underhålls och vattnas så det finns oaser att hitta även under de varmaste och torraste månaderna.

Vattnet blir aldrig jättekallt, med svenska mått så kan man eg bada året om. Men malteserna badar ungefär samma period som det är skollov, sedan kan man bli sjuk – har jag hört någon resonera. Värmen i luft och hav håller i sig i Sept åtm. och sedan avtar det sakta men säkert i några månader.

Under vår sem. i Sept var det hur varmt och skönt som helt, shorts och linne varmt. Det regnade en av dagarna och det blev bara några snabba skurar sedan sken solen skönt igen. Så vi hade det underbart gott och blev rejält bruna. Att havet fått värmas upp länge var en extra bonus -det var ljummet <3.

Källa:

https://www.google.se/search?q=maltas+v%C3%A4der&espv=2&biw=1280&bih=709&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjptonV767JAhWDjXIKHRPnDY8Q_AUIBigB#imgrc=lKSS4AA9UdVWrM%3A

 

Det finns lite olika uppgifter beroende på källa men det slår bara på någon grad hit och dit så ungefär så här ser det ut.

Så ska du på sem och det är sommarvärme som väntar, ta svala kläder samt något mer täckande om du ska besöka kyrkor. Bar överkropp är inte ok mer än på stranden, till exempel ombads en man gå och ta på sig då det var turist info på hotellet vi var på .

Är du på besök övr månader ta med dig mer varierande kläder så du är redo för det mesta och slipper hålla dig inne eller akut leta kläder i butikerna. Inte pälsmössa och varmaste vinterjackan, det kan du lämna hemma. Men fleece kläder om du inte har värme i boendet kan vara skönt.

Ska du flytta ner så finns det mesta att köpa även i Malta så du kan ta med det du trivs i och skänka resten;) men regnkläder och fleece hade jag tagit mer mig ner. Dessutom är malteserna inte så långa så hade du tänkt köpa kläder och skor smidigt utan att behöva leta efter mer skandinaviska storlekar så hade jag tagit med mig en hel del kläder åtm. Jag vet att det finns affärer med större storlekar i, skor har jag inte koll på men det borde ju finnas. Mina pojkar har stora fötter så jag ska kolla upp det – återkommer;)

Då vi var på Malta – 12 skulle vi köpa nya sandaler till Arve, jag och Matilda åkte till Valetta för att fixa det. Hittade en liten affär med en mysig gubbe i, han hade varit i Sverige, i Falkenberg berättade han glatt. Jag fick rita en karta och visa vart jag var ifrån och han berättade att han var ordförande i Maltas bordtennis lag och att det var därför han varit i Falkenberg och även i Köpenhamn. Sandaler köptes in i storlek 6 och han sa att det var Maltas vanligaste skostorlek till män. Arve var då 10 år……Skoaffären finns kvar och den lilla gubben också, vi handlade skor där även i år. Leta gärna upp den och berätta om det här!

 

 

Gabriella Persson

Kvinna, mamma, hustru, matte och kollega. Här skriver jag om hur vår planering inför flytten till Malta går samt lite glimtar ifrån vardagslivet. Mitt vardagsliv delar jag med min man, våra tre barn, hund och katter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *