Mat på Malta

Mums.

Det finns massvis av gott att äta och dricka på Malta. Stor variation av restauranger och ofta till bra priser dessutom. Något att tänka på om man är lite kräsen är att specificera vad man vill ha. Eller om man har någon allergi eller inte äter viss mat av någon annan anledning. Till exempel så beställde jag kyckling filé, pommes och sallad och fick in kycklingen täckt av smält ost. Visst det var enkelt att pilla av – för jag gillar inte massvis av ost i maten – men det var ju inte precis vad jag väntat mig. Lite annat att tänka på som jag lärt mig:

Ibland bjuds man på starters ibland kostar de lite extra.

En stor vatten är inget stort glas utan en rejäl flaska med vatten.

De mest turistanpassade restaurangerna och rätterna saknar ibland kryddor.

Kolla om ris ingår då du beställer ”kina mat”, ibland beställs ris, nudlar osv extra till maten.

Snask till drycken kan vara friterade ärtor, bara att gilla läget även om jag just då i det läget verkligen ville ha lite nötter. En varm kväll med en cider eller två – Woodpecker brukar jag dricka och så erbjöds jag detta som nåt gott att äta till:

Men ärtor dyker upp på de mest oväntade ställen – jag har även fått det på pizza.

Juice som man beställer ute är inte juice, det är blaskigt och sött, ungefär som det som kallas nektar i Sverige. Riktig juice finns att köpa i matvaruaffärer och kostar ganska mycket.

Kaffe Amerikano är som vanligt svenskt kaffe. Beställer man bara kaffe blir det blaskigt.

Te finns, svart eller grönt är det som oftast erbjuds och i påse. Har ännu inte hittat löste, men letar på. Jag tar med mig mitt favorit löste från Sverige för att dämpa abstinensen så länge:)

Leta upp något genuint pastizzi ställe och drick en Cisk (öl) till eller Kinnie ( besk läsk) så har du börjat din maltesiska smakresa. Den med sesamfrö på är en pastizzi med kyckling och svampfyllning (min favorit) den andra runda ”bullen” innehåller köttfärs, äggröra och ris. Billigt, gott och mättande.Här kan du läsa mer om pastizzis:

https://en.wikipedia.org/wiki/Pastizz

Lite andra maltesiska rätter att prova på:
Aljotta – fisksoppa med lök och grönsaker.

Fenek  – Maltas nationalrätt. Kanin som oftast serveras i gryta med rödvin och grönsaker.

Ravjul –Pasta med fårost som liknar ravioli.

Timpana – Liknar lasagne men man har inte lasagne plattor utan smördeg och någon form av pasta. Här ett av många recept: http://www.malta.com/en/dining/maltese-specialities/timpana-recipe

Bildresultat för timpana malta
Gbejniet – Milda fårosten som tillverkas på Gozo. Finns starkare variant med peppar i också.

Bragoli – maltesiska oxrullader med fyllning av ägg, brödsmulor,vitlök och bacon.

Fisk, bläckfisk och skaldjur finns det många goda rätter av och kött finns av kanin, fläsk, nöt och kyckling så det finns något för alla – vegetarianer har det nog lite svårare men det finns även vegetariska rätter och vegetariska restauranger man jag har ingen personlig erfarenhet av dem.

Det maltesiska brödet rekommenderas, leta upp den lokala bagaren eller en affär som får leverans därifrån. Att ta sig tid och leta upp det där lilla extra lönar sig, du får kontakter och tips som inte står i turistinformationen.

Jag vill inte rekommendera någon speciell restaurang eller dissa någon för den delen. Smaken är som baken… o dessutom kan de ha haft en dålig dag. Men att ta sig tid och leta efter det mer genuina eller åtm beställa någon maltesisk rätt är något jag tycker du ska göra. Passa på och frossa i fisk och skaldjur!

Dryck då….ja förutom vatten och läsk så gillar mina barn Kinnie den vanliga sorten, gubben gillar öl – Cisk och Bevarai och Skoal och jag gillar cidern Woodpecker och så Smirnoff Ice. Dessutom brukar vi testa olika maltesiska viner – röda och rosé och där finns många goda.

Gabriella Persson

Kvinna, mamma, hustru, matte och kollega. Här skriver jag om hur vår planering inför flytten till Malta går samt lite glimtar ifrån vardagslivet. Mitt vardagsliv delar jag med min man, våra tre barn, hund och katter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *