Planeringen verkar hålla

Hej på er

Jag har tusen inlägg i huvudet men av någon anledning hamnar de inte här.

Får helt enkelt skärpa mig, eller hur!

Här hemma (än så länge i Sverige) går livet sin gilla gång. Jag fixar lite inomhus men trädgården är det som tar det mesta av min tid och det börjar se bra ut:)

Vi fixar här hemma med tanke på försäljning av huset och det är inte så mycket stora projekt kvar, badrummet och hallen på ovanvåningen bara. Sedan är det massor av småfix då man tittar med ett kritiskt öga, barn och djur har ju satt sina spår. Men detta känns rätt, jag har inte en gång sedan vi bestämde oss för att sälja huset ångrat beslutet. Jag har känt att jag kommer att sakna vissa saker och det är mycket som gör mig nostalgisk men det är dags.

Dags att ta nästa steg i livet, tänka på barnen men även på oss. Vad vi vill med våra liv och vad som kan bli bra ja kanske bäst för alla i familjen. De två äldsta vill stå på egna ben och den yngste behöver vår omsorg och ett miljöombyte hade gjort honom gott. Jag ser fler för än nackdelar med att rycka upp honom.

Vi har funderat och funderar på vart på Malta vi ska köpa ett boende och det är mycket att tänka igenom. Men som tur är så är vi väldigt överens om vad som ger störst livskvalitet och det är mest småsaker vi ser lite olika på. Några stycken byar och städer är klara favoriter och vi ska besöka dem i Sept för att kanske kunna stryka några på listan. Marsaxlokk är en favorit än så länge men några st. är goda 2ór.

Detta tror vi ger bästa livskvalitén:

Ett boende där vi har nära till vattnet, nästan svårt att undvika då man bor på en ö men jag vill inte titta på vattnet utan simma i det. Jag älskar att simma om någon har missat det;) Så det ska vara badvänligt vatten, med klippor eller en liten strandremsa och inte en massa solstolar utan genuint.

Rejäl uteplats. Gärna tillgång till både tak och terrass med plats till solstolar och puffar samt solskydd.

Grannar som är ok. Det finns emellanåt gräsliga berättelser om grannar som har djur som står och ylar och far illa och barn som far illa. Jag hade inte klarat av det utan vänt upp och ner på allt tills jag hittat rätt myndighet! Barnaga är äntligen förbjudet på Malta.(2014) Lita taskig källa men här står lite mer: https://sv.wikipedia.org/wiki/Aga#Europa

Inte turistigt utan genuint. Som sagt inte en massa solstolar uppradade eller tanter i hatt utan hellre malteser med stolar och grillar. Det där med grillar har diskuterats och kommer att förbjudas på vissa stränder. Ett ämne som berörde, det var många kommentarer på det reportaget i tidningen.

Nära till grönområden, till luft och frihet. Promenadområden där man slipper bilar och kan se något grönt. Det finns guldkorn här och där och mina intryck är att runt Mellieha finns det flera oaser. Jag vet att det finns många fler guldkorn och jag ser framemot att hitta dem!

Transport, parkering till bilen antingen i garage eller ute i den stekande solen nära hemmet, ute finns det emellanåt ökensand som far runt. Här är det inte snö som behöver sopas bort utan sand. Att man kan köra relativt smidigt från hemmet till jobbet eller en stor parkering där man kan ta EN buss för att ta sig vidare är också viktigt. Det där med avstånd är jättekonstigt, att ta sig från punkt A till punkt B kan vara väldigt tålamodsprövande. Bussar som inte kommer i tid, bussar som kör förbi samt då man väl kommit på bussen så ska den stanna många gånger. De kämpar på och ändrar bussturerna, både att de ska gå tätare och med nya dragningar så det ska passa befolkningen och turisterna. Jag tycker det är synd att det inte finns bättre och mer utbyggt cykelnät, kanske med plats för vespor också? Ta det lugnt i trafiken och glöm inte att det är vänstertrafik!

Skola till Arve. Det som känns aktuellt är gymnasieutbildning för honom på Malta. Jag vet inte om han ska in i skolsystemet innan och gå ett kort tag i Secondary school eller han ska läsa enligt den svenska skolplanen högstadiet ut om vi flyttar ner permanent innan. Är secondary school aktuellt så behöver vi bo så han smidigt kommer till skolan och även tillhör upptagningsområdet för skolan. Gymnasielinjerna finns på lite olika orter och även dit ska det ju vara smidigt att ta sig. Läser man enligt den svenska skolplanen är det Sofia Distans som är aktuellt att använda oss av, man får då svensk skolpeng att använda till kostnaden. På Malta finns ingen svensk skola däremot en skola där man träffas 2h /v efter vanlig skoltid och läser svenska. De har olika tider beroende på ålder på barnen.

Här kan du läsa mer om det: http://svenskaskolanmalta.susannekonig.com/

Något i inlägget du vill veta mer om eller andra frågor?

Det är bara att fråga, jag kan nog svara på det mesta!

bada vid färjelägret

Tar hellre en simtur så här, detta är nära färjelägret på Malta. Cirkewwa.

tanter i hatt

Här är det gott om hattar, fotot ifrån Bugibba.

Gabriella Persson

Kvinna, mamma, hustru, matte och kollega. Här skriver jag om hur vår planering inför flytten till Malta går samt lite glimtar ifrån vardagslivet. Mitt vardagsliv delar jag med min man, våra tre barn, hund och katter.

2 kommentarer

  1. Gabriella   •     Author

    Hej, tack för att du läser och kommenterar:)Vi är väldigt nöjda med att vi snart kommer närmare vårt <3éland och det känns bra i både hjärta och hjärna. Att bosätta oss på Gozo funderade vi lite på men vi valde bort det alternativet fastän att där är verkligen ljuvligt vackert och rofyllt. Men de vänner och kontakter jag har på Malta bor alla på huvudön och även jobben finns där. Hade vi skaffat ett boende att åka till under sem hade jag kanske resonerat annorlunda, men det finns vackra och lugna ställen på huvudön också. Hade varit trevligt att ses i värmen, absolut! Kram

  2. Margaretha   •  

    Hej! Jag tycker ni har en härlig dröm och läser gärna hur det går. Har också en dröm att bo på Malta men har inte kommit så långt som ni! Jag är ensam frånskild sen några år, så det är andra saker att tänka på.Har vuxna barn,ett barn har utv störning lätt-medium ,bor själv men behöver mig mycket, Två små barnbarn varav ett har autism spektrum med goda utsikter men ändå som mormor vill man hjälpa till. Har varit på Malta fyra ggr nu och vill alltid tillbaka,det är något som drar…. har bott i Sliema mest för jag älskar vyn av Valetta men också på Gozo som ju är så fin. Har ni inte funderat på Gozo? Ska bli spännande att läsa hur det går för er. Vi kanske ses på ön? Kram Mette

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *