Svenskar på Malta

Det finns en hel del Svenskar på Malta, både på sem och som bor där mer eller mindre tillfälligt. Några flyttar ner för att stanna och några jobbar ett kortare tag och söker sig sedan vidare. Förhoppningsvis med goda erfarenheter med sig men det finns de som blivit rejält besvikna, på jobbet, klimatet, mängden sten, sin självdisciplin (eller bristen på den…) osv. Ganska arga och bittra inlägg postas emellanåt om negativa erfarenheter och vill du frossa i dem hittar du dem lätt på nätet, tänk på att myntet har två sidor om du läser dem! Men tyvärr så finns det några oseriösa arbetsgivare, så ta reda på så mycket du kan innan du flyttar ner. Ha en plan B och lite extra pengar på fickan och var redo att jobba.

Att flytta ner och leva som pensionär är ganska enkelt eftersom båda Malta och Sverige är med i EU. Dock är Malta inget smidigt land att leva i om man har fysiska problem. Det är backigt, trottoarerna är små och det är inte handikapp anpassat i affärer osv. Malteserna är hjälpsamma men vill man klara sig själv blir man begränsad till ett fåtal platta och breda trottoarer som exempelvis finns vid strandpromenaderna om man vill ut och sitter i rullstol eller har rullator.

Många pensionärer väljer att bo på Gozo, där är lugnare och grönare än på huvudön. Den enda restaurangen jag har blivit tilltalad på svenska låg faktiskt där, i Marsalforn. Men räkna med backe upp och backe ner även där.

Det finns en aktiv svensk klubb på Malta, de ordnar en hel del olika aktiviteter läs mer här: http://www.svenskklubbenmalta.com/sajt/

Sedan finns ju alltid Facebook, det finns en grupp bara för tjejer på Malta där det ofta planeras fikaträffar och så grupper som: MaltaSvenskar, Föräldrar på Malta, Scandinavian People In Malta,Maltagruppen för att nämna några där man enkelt kan få kontakt med andra Svenskar på ön. Ofta ges det bra och seriösa svar och ibland spårar det ur, generellt tycker jag att Föräldrar på Malta är där jag trivs bäst. Inte så konstigt, det är där vi lite äldre hamnar medans ungdomarna är på Malta Svenskar. Maltagruppen är en utbrytar grupp, några tog illa upp då deras inlägg raderades från Malta Svenskar och de startade upp en egen grupp med mer högt i tak.

Svenskar med barn verkar vara utspridda över huvudön medans ungdomarna samlas runt St:Julian, Paceville och Sliema. Dvs. nära jobben och partylivet.

Via kontakter och Facebook har jag lärt känna några  svenska kvinnor som bor på Malta av olika anledningar. Alla är väldigt hjälpsamma och det är en känsla jag har – att det är så det fungerar – man hjälps åt och är öppna och sociala. Om det är klimatet som gör det eller det är en viss personlighet som gör att man flyttat och är mer nyfiken på jobbet vet jag inte. Tror det är en charmig kombination:)

Svensk mat kan du köpa på Little Sweden, en svensk mat och godisaffär. Den ligger här: https://www.here.com/directions/mylocation/Little-Sweden:35.910709,14.49405?map=35.910709,14.49405,12&fb_locale=sv_SE&x=ep

Där finns det mesta och de är även lyhörda för önskemål. Så när hemlängtan sätter in kanske ett besök där kan hjälpa?

IKEA finns på Sicilien om man vill få ännu mer Svensk känsla och kan man inte ta sig över finns det firmor som fraktar för en % av köpsumman. På IKEA finns ju inte bara möbler de har mat o mums också o dricka.  Malta – Sicilien kommer det mer om i senare inlägg.

 

Jag ser framemot att träffa nya kontakter och krama om de jag redan lärt känna. Funderade på att träffa någon av dem när vi var på plats i Sept men tiden flög iväg. Nästa gång kanske?

Gabriella Persson

Kvinna, mamma, hustru, matte och kollega. Här skriver jag om hur vår planering inför flytten till Malta går samt lite glimtar ifrån vardagslivet. Mitt vardagsliv delar jag med min man, våra tre barn, hund och katter.

2 kommentarer

  1. Gabriella   •     Author

    Hej:) du är först ut att kommentera min blogg – kul! Jag vet inte om det finns något speciellt ställe där du lättare kan träffa andra skandinaver som är lite äldre. Letade via Facebook förstoringsglaset också efter tips och blev lite full i skratt. Där benämns man som äldre då man är 25. Så jag antar att vi är uråldriga då;)Men om du har Facebook hade jag nog ändå provat att fråga där, om någon är sugen på en fika och vill visa någon dold skatt eller två. Har sett andra göra så och de brukar få seriösa svar. Svensk klubben http://www.svenskklubbenmalta.com/sajt/ har en högre medelålder än Facebook så kanske där är lite tips eller kontakter? När vi väl är på plats bjuder jag gärna på fika och visar några av mina favoriter på ön!

  2. Margaretha   •  

    Mycket bra information…. har varit på Malta några ggr och längtar alltid tillbaka. Är 60år och ensam och har varit där både med sällskap och ensam. Finns det några ställen där man kan träffa andra svenskar el andra nationaliteter som kan rekommenderas? Tycker det verkar svårt när man är ensam. Är ju en underbar ö som det finns mycket att upptäcka,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *