DET EKOLOGISKA GRÖNSAKSUTBUDET

Grönsaker på Malta

Jag har nämnt Maltas utbud (eller snarare brist på utbud) av ekologiska råvaror i ett tidigare inlägg här på bloggen som skrevs för närmare tre år sedan. Även om utbudet växt markant sedan dess så är det fortfarande något av en kamp om man vill äta så mycket ekologiskt som möjligt. Ekologiska torrvaror är något som blir allt vanligare och går numer att hitta i de flesta större mataffärer (kolla in undersidan med de vanligaste matbutikerna på Malta). Ekologiska frysvaror är lite klurigt men Carrefour (finns främst på Towers) har en del bio-frysvaror samt Waitrose som finns på Arkadia har en del.

När det kommer till ekologiska grönsaker så blir det lite lurigare. Det har varit stora debatter på ön kring de lokala böndernas användning av bekämpningsmedel och studier har visat att 1 av 5 grönsaker på Malta innehåller olagliga halter av bekämpningsmedel (KÄLLA).

Men det finns hopp! Flera lokala gårdar har tagit problemet i egna händer och beslutat sig för att go all organic. Här är en liten lista:

1. The Veg Box, Attard

The Veg Box drivs av Manuela och Anita som verkligen brinner för allt som har med att odla och dessutom odla ekologiskt. The Veg Box är en liten butik i Villa Bologna, Attard där du kan köpa grönsaker direkt men jag rekommenderar att skicka ett mail/sms/facebookmeddelande dagen innan och lägga en beställning så de grönsaker du vill ha garanterat finns på plats när du kommer dit. Deras grönkål är helt fantastisk! Besök deras facebooksida The Veg Box för att se vilka produkter de säljer denna vecka. Öppet tisdag, fredag och lördag.

Ekologiska grönsaker Malta
Ekologiska grönsaker Malta

2. Vincents Eco-Farm, Mgarr

Likt The Veg Box så är Vincents Eco-Farm en lokal gård med mängder av olika grönsaker och frukter. Gården har öppet alla dagar i veckan men ring för säkerhetsskull innan ni åker dit för att vara säkra på att det finns något i butiken. Ägarna är också väldigt passionerade över det de gör och hjälper gärna till om det är något som saknas! Besök deras facebooksida Vincents Eco-Farm för mer info.

Ekologkiska grönsaker Malta

3. Plait

Ett maltesiskt företag som erbjuder hemleverans av lokala, ekologiska grönsaker och frukt. Du väljer liten, mellan eller stor låda och får en överraskning med mix av veckans skörd. Du kan alltså inte välja vilka grönsaker som ska levereras utan får en mix av det som skördats under morgonen. Kan levereras måndag-fredag, kvällstid utan kostnad och dagtid för €4 extra. Kika in deras sida www.plait.com.mt.

Grönsaker på Malta

4. Barbuto, Sicilien

Barbuto är en stor gård på Sicilien som levererar ekologiska varor till ön varje vecka. Liksom Plait kan du beställa hem en låda med blandade grönsaker. Från Barbuto kan du även beställa fruktlådor eller grönsak/fruktlådor. Om du hellre väljer grönsaker själv kan du beställa även det från deras hemsida www.barbutonatural.com, du kan även beställa ekologiska mejeriprodukter samt ägg. Leverans varje torsdag.

Barbuto levererar även till Towers Supermarket i Sliema där du kan köpa deras ekologiska produkter, både frukt och grönsaker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *