FLYTTA TILL MALTA MED BARN

To: johannaekstrom_@hotmail.com
Subject: Flytt till malta

Hej Johanna,
Varit inne på din sida och fått matnyttig information. Nu är det så att sambons företag funderar på att starta upp kontor på malta, sambon kommer i så fall bli säljchef om han vill och det gäller från tidig höst 2013.

Vi har två barn 3 och 2 år, och jag har lite funderingar som du kanske kan hjälpa oss med, eller skicka vidare till någon som kan hjälpa oss med det :-).

Hur funkar det tror du att flytta med barn till ön? Förskolor, finns det, och vad kostar dessa ungefär? Eller hur har dina kompisar, om du har några bekanta med barn, löst barnomsorgen? Hur fungerar skolor och så, för det finns ingen svensk skola som jag förstått det?

Lägenheter, var kan du rekommendera boende för en familj? Och vilken kostnad är det att hyra en lägenhet? Finns det hus att hyra utanför stadskärnan eller hur fuingerar det? Finns det bra utbud av stora lägenheter (vi lär ju behöva minst en trea, svenskt räknat sett, alltså med vardagsrum). Har du några andra tips?

MvH Maria

————-

Hej Maria!

Kul att ni är sugna på att flytta till Malta, livet är verkligen härligt där. Att kunna gå till lekparken under vintermånaderna utan onödigt stök med vinterkläder osv är verkligen lyxigt!

När jag bodde på Malta försörjde jag mig som barnvakt, jobbade för ca 10 olika skandinaviska familjer ett par timmar här och där. Alla familjer jag kommit i kontakt med har varit nöjda med sin Maltavistelse och det har gått bra med barnen också. Nej det finns ingen svensk skola på Malta men när jag bodde på ön gick många svenska barn på bland annat Nikis Nursery i Sliema och Giggles i Gzira. Här har du en komplett lista på dagis på Malta http://www.kidsmalta.com/lists/view/nurseries.aspx . Vet inte riktigt vad det kostar men på den länken hittar du kontaktuppgifter till alla dagis så du kan emaila eller ringa dem för mer information.

Jag vill minnas att barnen går på nursery upp till fyra år och när de fyller fyra så börjar de skolan. De familjerna jag jobbade för hade barn på Chiswick, Verdala och San Andrea. Googlar du på dem så finner du garanterat mer info!

De familjer jag har jobbat för har ofta bott i så kallade ”gated communities” vilket innebär att man behöver kort eller kod för att komma in på området. Det är lite dyrare men de är nybyggda och fräscha. De mest populära är Tigne Point som ligger i Sliema med gångavstång till öns största shoppinggalleria The Point samt den populära lekparken i Qui Si Sana (Sliema). Från The Point är det ca 15 min promenad utmed strandpromenaden till Nikis Nursery.

Det andra populära området är Pendergardens som ligger i St Julians men gångasvstånd till mysiga Spinola Bay där man hittar många bra restauranger, det är även nära till biografen och St Georges Bay. Pendergardens ligger nära festdistriktet Paceville men trots det är det ett lugnt område.

Det finns säkerligen hus att hyra utanför stadskärnan. Vi bodde i en lägenhet med två sovrum, vardagsrum och balkonger som låg nära havet och centrum i Sliema som vi betalade €750 + el/vatten för i månaden. Det finns stort utbud på lediga lägenheter så det kommer ni inte behöva oroa er för. Vill man bo i gated communities så kostar det som sagt lite mer men i tex Tigne Point har man tillgång till områdets stora pool med utsikt över Valletta. Väldigt vackert område!

Det blev ett ganska långt svar, hoppas det hjälpte er lite!
Varma hälsningar
Johanna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *