FRÅGOR OM ATT FLYTTA TILL MALTA

Fick ännu en kommentar i veckan med flera bra frågor så bestämde mig för att svara på dem här också. Here we go!

Vart det är bäst att bo? Säkrast?
SVAR: De flesta svenskar väljer att bosätta sig i Sliema/St Julians. Här i närheten finns de flesta spelbolagens kontor och här hittar man även de svenska butikerna Candynavia och Swedish Delights. Kriminaliteten är låg på Malta och jag har aldrig känt mig det minsta otrygg här i Sliema/St Julians.

Är det så enkelt som de påstår att skaffa boende?
SVAR: Yes, boende är vanligtvis det minsta problemet! Det finns många objekt att välja mellan och när man väl hittat ett boende man tycker om så kan man ofta få flytta in inom ett par dagar.

Utsikten från vår första lägenhet på Malta :)

Hur mycket kostar det i genomsnitt i månaden med boende?
SVAR: Det beror så klart på hur stor lägenheten är och vad det är för läge. Skulle nog säga från €350 om man vill bo hyfsat centralt.

Kan jag bli påtvingad en skitig lägenhet där jag inte blir erbjuden något annat om jag känner mig onöjd?
SVAR: Förstår inte riktigt frågan men det är klart ingen kan tvinga på dig en lägenhet. Du väljer själv om du vill skriva kontrakt eller ej. Har du skrivit kontrakt så är det bindande. Vill du bryta ditt kontrakt utan att komma överens med hyresvärden så brukar de behålla depositionen.

Hur mycket kostar det i genomsnitt med mat under en månad?
SVAR: Priserna är ungefär detsamma som i Sverige.

Jag gillar att cykla, hur lätt får man tag i en sådan? Och hur lätt är det att ta sig fram med en sådan?
SVAR: Cyklar finns det tyvärr inte så gott om på Malta. Jag fick en cykel av min pojkvän, han fick leta väldigt länge innan han fann en cykelbutik! Den finns tyvärr inte längre så nu vet jag inte riktigt var man kan vända sig. Det är fascinerande svårt att ta sig fram på cykel. Cyklar man på strandpromenaden reagerar inte folk när man plingar så det är lite knepigt. Cyklar man på vägen så får man vara uppmärksam på bilarna, de är inte vana vid cyklister!

Cykeltur på en härligt tom strandpromenad :)

Hur mycket kostar festandet?
SVAR: Fest är billigt på Malta. Det är endast ett fåtal nattklubbar där man måste betala inträde så bara där slipper man en stor kostar. Jag festar sällan så jag vet inte riktigt med priserna i baren men jag gissar på ungefär: öl €2,50, ett glas vin €2,50, en shotbricka €10, en drink €5.

Och hur säkert och fritt från kriminalitet är det?
SVAR: Malta är otroligt tryggt. Jag är aldrig rädd när jag går ensam hem om kvällarna. I Paceville, festområdet, ska man dock vara väldigt uppmärksam på ficktjuvar (jag blev bestulen på min plånbok en gång) och självklart hålla koll på sin drink. Det förekommer en del droger på krogarna.

Och så undrar jag om det skulle vara billigare och bättre att köpa en bra laptop där nere än här i Sverige?
SVAR: Vanligtvis är det samma priser, i vissa fall är det till och med dyrare med elektronik här på Malta än i Sverige.

Köper man datorn på Malta så får man inte glömma sin adapter när man åker på semester till Sverige!

Även om stället där jag bor kommer att ta mitt pass som pant för att jag inte bara ska dra iväg hur jag vill?
SVAR: Du ska inte lämna i från dig ditt pass, det har jag inte hört att någon har gjort. En summa brukar man få lämna i deposition men aldrig passet.

Om jag lämnar depositions-pengar, kommer jag med största säkerhet få tillbaka dem?
SVAR: Om lägenheten är i samma skick när du flyttar ut som när du flyttade in så ska du få tillbaka din deposition. Se till att det står tydligt i ditt kontrakt!

Hur långt kommer jag på min svenska och engelska?
SVAR: Med engelska klarar man sig fint här på Malta, det är deras officiella språk tillsammans med maltesiskan så du behöver inte prata något mer språk.

2 kommentarer

  1. Johanna   •     Author

    Hej Eric,

    Åh, sanning är nog egentligen att jag velat vänta med en hemma-hos-video eftersom vi fortfarande inte inrett terassen.. Eller egentligen så är jag nog mest lat ;)

  2. EricMoller   •  

    Hej Johanna!
    Kommer det inget ”hemma hos” reportage så vi får se hur ni bor numera?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *