Johanna Ekström

MAILFRÅGOR OM MALTA

Utlandsrösta 2014

Mail från en läsare med lite svar som kan vara till hjälp för flera!

—————————

MAILFRÅGOR:

Hej,

Svensk värmetörstande pensionär i rullstol. Kan Malta vara aktuellt att bo halva året på för mig?
 
Tänkte prova på genom att hyra en lägenhet och en bil några veckor i slutet av september/början oktober och åka runt för att lära känna ön. Några praktiska frågor:
1. Är något bilföretag bättre än de andra på Malta? Finns lokal biluthyrare?
2. Bäst att hyra bil innan avresan eller på plats?
3. Är ”Tony på Remax” bästa hjälpen att finna en passande lägenhet eller finns motsvarigheten till Blocket på Malta?
4. Är det krångligt pappersmässigt att köpa lägenhet eller hus samt bil på Malta?
5. Är priserna ungefär som i Spanien?
 
Tacksam för även enkla svar och tips!
 
Mvh
Curt
—————————

SVAR:

Hej Curt,

Vad kul att du är sugen på att flytta till Malta! Landet håller just på att anpassas och bli mer handikapp-anpassat men det är fortfarande många ställen där det saknas ramper etc. Personligen har jag dålig erfarenhet av just rullstol på Malta men fick mail från en läsare i somras som var rullstolsbunden och tyckte att landet var helt okej.
Här kommer mina svar på dina frågor:
1. De flesta bilföretag på Malta skulle jag säga är lite samma samma. Hyr från någon av de större kedjorna om du inte har något emot att betala lite mer, eller hyr en bil från privat uthyrningsfirma om du vill ha något billigare. Vi har använt Merlin Car Hire http://www.merlincarhiremalta.com/ flera gånger och varit väldigt nöjda med dem! De kan komma och leverera/hämta bilen var du vill så du kan få den levererad till ditt hotell/lägenhet om du inte vill hyra den alla dagar, annars kan de givetvis möta er på flygplatsen.
2. Jag hade bokat en bil i förväg, för att vara på den säkra sidan. Om du inte är så bekväm med att köra i vänstertrafik kan du vänta tills du kommit hit innan du bokar (flera uthyrare kan som sagt leverera bilen vart du vill) och om trafiken inte passar dig då är det inte så fasligt dyrt att åka taxi (eCabs är bästa taxibolaget, kika deras fastpriser här: http://ecabs.com.mt/zonesrates/).
3. I regel används alltid mäklare när man letar lägenhet på Malta men det finns vissa facebookgrupper som kan vara till hjälp också. Jag hade dock rekommenderat att använda en pålitlig mäklare för att minimera risken att bli blåst.
4. Ja, det är lite knepigt med pappersarbetet när man köper lägenhet och bil på Malta men som tur är finns det många med erfarenhet som kan hjälpa till. När det blir aktuellt kan du alltid ställa frågan i facebookgruppen Maltasvenskar, där finns garanterat någon som kan ge mer specifika svar.
5. Priserna generellt är ungefär desamma som i Spanien när det gäller vardagsutgifter. Angående bostadspriser etc så är det tyvärr inget jag kan svara på då det såklart varierar mellan olika städer i såväl Spanien som Malta.
Stort lycka till med flytten, hoppas du gillar ön!
Varma hälsningar,
Johanna
Exit mobile version