Stränder Malta

Det finns flera fina stränder på Malta som är mycket populära under sommarhalvåret. Större delen av Maltas kust består dock av klippstränder. I stenen finns det stegar och små uthuggna pooler för att underlätta ett dopp i det blå för semesterfirare. Tänk på att havsströmmarna lätt blir kraftigare vid en klippstrand än en sandstrand. Är man ovan ska man passa sig för att hoppa i där ingen annan badar, det finns ofta en anledning till varför de väljer en annan plats!

Du hittar fler alternativa bussrutter på www.publictransport.com.mt och kika in kartan nedan för bättre överblick!

Gul pin = Sandstrand | Beige pin = Klippstrand | Blå pin = Beachclub / pool

Sandstrand Malta

Golden Bay

Golden Bay på Maltas nordvästra kust är öns enda strand med gyllene gul sand. På somrarna blir stranden snabbt full av solbadande gäster men under våren och hösten är det ofta lugnare. Under sommarmånaderna plockas stenar bort från den grundare delen av stranden vilket gör den väldigt barnvänlig.

Buss till Golden Bay

Till Golden Bay kan man ta sig med buss nummer 44 från Valletta och nummer 225 Sliema och St Julian’s.

Blue Lagoon, Badplats Malta

Blue Lagoon

Blue Lagoon ligger på Maltas lilla grannö Comino. Här är vattnet kristallklart och underbart turkos. I Blue Lagoon finns en liten mysig strand som är mycket barnvänlig men som snabbt blir full på sommaren. Får man inte plats på stranden så är det klipporna som gäller. På de flesta ställena är det inga problem att dyka och det finns mycket att kika på med cyklopet. I Blue Lagoon finns en liten kiosk där man kan köpa glass och dricka men inte mycket mer än så. Läs mer om Blue Lagoon här!

Hur man tar sig till Blue Lagoon

För att ta sig till Blue Lagoon måste man åka båt, antingen från Sliema Harbour eller från Cirkewwa. Från Sliema tar det ungefär 3 timmar med båt. Från Cirkewwa tar det 15-20 minuter till Blue Lagoon och kostar €10 per person. Buss 222 tar en från bland annat Sliema och St Julians. Buss 221 åker från Bugibba och Mellieha till Cirkewwa.

Sliema strand, Malta

Sliema strand

Stranden i Sliema består nästan helt och hållet av klippor. Här och var finns det stegar och trappor som kan hjälpa en ner i vattnet men man ska tänka på att hålla i sig ordentligt, stenen kan bli riktigt hal! Många malteser föredrar att bada från klipporna eftersom vattnet är mycket klarare än vid den sandiga kusten. Sliemas strand är dock inget ultimat alternativ för småbarn eller de som blir nervösa av djupt vatten.

Buss till Sliema strand

Alla bussar som passerar Sliema stannar utmed kusten, bland annat buss 13 från Valletta.

Peters Pool, Malta

Petes Pool

Denna läckra badplats ligger söderut på Maltas kust, i närheten av Marsaxlokk. Vågorna har gröpt ur ett pool-liknande hål i klipporna och omgivningen är fantastisk med dess vita stenväggar. Här finns varken strand eller glasskiosk så var beredd på picknick och lite klippklättring.

Buss till Petes Pool

Buss nummer 85 går från Valletta till Marsaxlokk och därifrån är det ungefär 20 minuters promenad i kuperat landskap.

Ghajn Tuffieha Bay, Malta

Ghajn Tuffieha Bay

Golden Bays granne heter Ghajn Tuffieha Bay och med dess rödaktiga sandstrand är den självklart ett attraktivt turistmål. Dock brukar det inte vara lika mycket folk på Ghajn Tuffieha Bay eftersom det är lite småkrångligt att ta sig dit. Man måste ta sig ner för en brant trappa eller grusväg för att komma till det den vackra stranden. Solnedgången vid Ghajn Tuffieha Bay är fantastisk så ett tips är att stanna kvar lite längre än de andra solbadande gästerna och njuta av detta praktfulla skådespel.

Buss till Ghajn Tuffieha Bay

Ta samma bussar som till Golden Bay, nummer 44 från Valletta och nummer 225 Sliema och St Julian’s.

Mellieha Strand, Malta

Mellieha Bay

Mellieha Bay är 800 meter lång och därmed Maltas längsta strand. Sanden är vit, vattnet är långgrunt och det finns många restauranger och caféer i närheten vilket gör Mellieha Bay till ett utmärkt strandtips för barnfamiljer. Den långa stranden är ett mycket populärt resmål och kan därför (liksom alla andra stränder) bli ganska trångt under högsäsong.

Buss till Mellieha Bay

Buss nummer X6 är det smidigaste alternativet till Mellieha Bay från Valletta. Från Sliema och St Julians är det lättast att ta sig med buss 222.

Paradise Bay, Malta

Paradise Bay

Paradise Bay ligger på öns nordvästra udde, i närheten av Cirkewwa där Gozo-färjan går ifrån. Befinner man i hamnen är det gångavstånd till denna charmiga lilla sandstrand. Uppe på klipporna ligger en parkeringsplats och man måste gå ner för en lång, brant trappa för att ta sig ner till Paradise Bay.

Buss till Paradise Bay

Man kan ta buss nummer 222 från Sliema och St Julians och buss nummer 221 kör från Bugibba och Mellieha. Bussen tar en till Cirkewwa och därifrån är det bara en kort promenad till Paradise Bay.

St Georges Bay, Malta

St George’s Bay

Den tidigare pyttelilla stranden vid Paceville har genomgått en stor förändring och nu en av Maltas mest välbesökta sandstränder. St George’s Bay ligger nära restauranger, caféer och shopping.

Buss till St George’s Bay

Buss från Valletta och Sliema till St George’s Bay är bland annat buss nummer 13. Hoppa av bussen i St Julians och promenera sista biten.

62 kommentarer

 1. Mathias Olsson   •  

  Hejsan, vi har ett stopp på Malta under vår kryssning i slutet av juni, blev sugen på att besöka Peters pool utanför marsaxlokk..är det krångligt att ta sig från hamnen i valetta och dit?
  Vad skulle du rekommendera att göra under en dag, har barn med oss så gärna nån strand eller liknande

  • Johanna   •     Author

   Hej Mathias,

   Peter’s pool är en trevlig utflykt! Eftersom ni har barn med er är det bästa sättet att ta sig dig med taxi (bussen går endast till Marsaxlokk och därifrån är det 30-60 min promenad). Boka gärna taxi i förväg (läs mer här) och använt eCabs eller andra välkända taxibolag. Med taxi bör det ta cirka 30 minuter från Valletta till Peters Pool.

   Notera att det inte finns någon strand vid Peters Pool utan endast klippbad vilket kan vara bra att ha i åtanke beroende på hur gamla era barn är. Ni kan också ta en taxi upp till Golden Bay som också bör ta cirka 30 minuter (allt beroende på trafiken) som är en trevlig strand. Om ni kan tänka er att gå ner/upp för en lång trappa så är grannstranden Ghajn Tuffieha Bay (aka. Riviera Bay) riktigt härlig.

   Trevlig resa!
   Mvh,
   Johanna

 2. Linda Lindström   •  

  Hej,
  Vi ska resa till Malta nu i sommar men vi vet inte riktigt vart man ska bo…. Vi vill ha det lugnt och skönt och rätt så barnvänligt, vi har 2 barn 5 & 7år. Samtidigt vill vi åka till olika stränder som många här verkar rekommendera. Hamnstad är inget vi vill bo i, vi vill sola och bada.
  Tacksam för svar.

  • Johanna   •     Author

   Hej Linda,

   Om ni vill ha lugnt och skönt och en semester som går ut på sol och bad så hade jag rekommenderat hotellet Radisson Golden Sands på Golden Bay som är ett trevligt hotell med bra hotell-pool och bara en trappa bort från vackra Golden Bay. Grannstranden är min favorit, Riviera Bay, men det kan vara lite klurigt att ta sig ner med barn eftersom det är en lång trappa (ser ut såhär: https://alltommalta.com/johanna/wp-content/uploads/sites/6/2014/09/Ghajn-Tuffiea-Strand-Malta-.jpg) men är ni äventyrsugna så kan jag varmt rekommendera den!

   Från Golden Bay kan man smidigt ta sig med både buss och taxi till Mellieha Bay, som är öns längsta sandstrand, och till Cirkewwa där Paradise Bay ligger samt färjan ut till Blue Lagoon.

   Vid Golden Bay finns inte mycket mer än hotellet och deras egna restauranger men det går snabbt att ta sig över till Bugibba där det finns bra utbud på restauranger samt Malta National Aquarium och öns bästa glasshak (https://alltommalta.com/johanna/sottozero-ons-basta-glass/). I Bugibba kan man bada från klipporna men de har tyvärr ingen sandstrand.

   Varma hälsningar,
   Johanna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.