Stränder Malta

Det finns flera fina stränder på Malta som är mycket populära under sommarhalvåret. Större delen av Maltas kust består dock av klippstränder. I stenen finns det stegar och små uthuggna pooler för att underlätta ett dopp i det blå för semesterfirare. Tänk på att havsströmmarna lätt blir kraftigare vid en klippstrand än en sandstrand. Är man ovan ska man passa sig för att hoppa i där ingen annan badar, det finns ofta en anledning till varför de väljer en annan plats!

Du hittar fler alternativa bussrutter på www.publictransport.com.mt och kika in kartan nedan för bättre överblick!

Gul pin = Sandstrand | Beige pin = Klippstrand | Blå pin = Beachclub / pool

Sandstrand Malta

Golden Bay

Golden Bay på Maltas nordvästra kust är öns enda strand med gyllene gul sand. På somrarna blir stranden snabbt full av solbadande gäster men under våren och hösten är det ofta lugnare. Under sommarmånaderna plockas stenar bort från den grundare delen av stranden vilket gör den väldigt barnvänlig.

Buss till Golden Bay

Till Golden Bay kan man ta sig med buss nummer 44 från Valletta och nummer 225 Sliema och St Julian’s.

Blue Lagoon, Badplats Malta

Blue Lagoon

Blue Lagoon ligger på Maltas lilla grannö Comino. Här är vattnet kristallklart och underbart turkos. I Blue Lagoon finns en liten mysig strand som är mycket barnvänlig men som snabbt blir full på sommaren. Får man inte plats på stranden så är det klipporna som gäller. På de flesta ställena är det inga problem att dyka och det finns mycket att kika på med cyklopet. I Blue Lagoon finns en liten kiosk där man kan köpa glass och dricka men inte mycket mer än så. Läs mer om Blue Lagoon här!

Hur man tar sig till Blue Lagoon

För att ta sig till Blue Lagoon måste man åka båt, antingen från Sliema Harbour eller från Cirkewwa. Från Sliema tar det ungefär 3 timmar med båt. Från Cirkewwa tar det 15-20 minuter till Blue Lagoon och kostar €10 per person. Buss 222 tar en från bland annat Sliema och St Julians. Buss 221 åker från Bugibba och Mellieha till Cirkewwa.

Sliema strand, Malta

Sliema strand

Stranden i Sliema består nästan helt och hållet av klippor. Här och var finns det stegar och trappor som kan hjälpa en ner i vattnet men man ska tänka på att hålla i sig ordentligt, stenen kan bli riktigt hal! Många malteser föredrar att bada från klipporna eftersom vattnet är mycket klarare än vid den sandiga kusten. Sliemas strand är dock inget ultimat alternativ för småbarn eller de som blir nervösa av djupt vatten.

Buss till Sliema strand

Alla bussar som passerar Sliema stannar utmed kusten, bland annat buss 13 från Valletta.

Peters Pool, Malta

Petes Pool

Denna läckra badplats ligger söderut på Maltas kust, i närheten av Marsaxlokk. Vågorna har gröpt ur ett pool-liknande hål i klipporna och omgivningen är fantastisk med dess vita stenväggar. Här finns varken strand eller glasskiosk så var beredd på picknick och lite klippklättring.

Buss till Petes Pool

Buss nummer 85 går från Valletta till Marsaxlokk och därifrån är det ungefär 20 minuters promenad i kuperat landskap.

Ghajn Tuffieha Bay, Malta

Ghajn Tuffieha Bay

Golden Bays granne heter Ghajn Tuffieha Bay och med dess rödaktiga sandstrand är den självklart ett attraktivt turistmål. Dock brukar det inte vara lika mycket folk på Ghajn Tuffieha Bay eftersom det är lite småkrångligt att ta sig dit. Man måste ta sig ner för en brant trappa eller grusväg för att komma till det den vackra stranden. Solnedgången vid Ghajn Tuffieha Bay är fantastisk så ett tips är att stanna kvar lite längre än de andra solbadande gästerna och njuta av detta praktfulla skådespel.

Buss till Ghajn Tuffieha Bay

Ta samma bussar som till Golden Bay, nummer 44 från Valletta och nummer 225 Sliema och St Julian’s.

Mellieha Strand, Malta

Mellieha Bay

Mellieha Bay är 800 meter lång och därmed Maltas längsta strand. Sanden är vit, vattnet är långgrunt och det finns många restauranger och caféer i närheten vilket gör Mellieha Bay till ett utmärkt strandtips för barnfamiljer. Den långa stranden är ett mycket populärt resmål och kan därför (liksom alla andra stränder) bli ganska trångt under högsäsong.

Buss till Mellieha Bay

Buss nummer X6 är det smidigaste alternativet till Mellieha Bay från Valletta. Från Sliema och St Julians är det lättast att ta sig med buss 222.

Paradise Bay, Malta

Paradise Bay

Paradise Bay ligger på öns nordvästra udde, i närheten av Cirkewwa där Gozo-färjan går ifrån. Befinner man i hamnen är det gångavstånd till denna charmiga lilla sandstrand. Uppe på klipporna ligger en parkeringsplats och man måste gå ner för en lång, brant trappa för att ta sig ner till Paradise Bay.

Buss till Paradise Bay

Man kan ta buss nummer 222 från Sliema och St Julians och buss nummer 221 kör från Bugibba och Mellieha. Bussen tar en till Cirkewwa och därifrån är det bara en kort promenad till Paradise Bay.

St Georges Bay, Malta

St George’s Bay

Den tidigare pyttelilla stranden vid Paceville har genomgått en stor förändring och nu en av Maltas mest välbesökta sandstränder. St George’s Bay ligger nära restauranger, caféer och shopping.

Buss till St George’s Bay

Buss från Valletta och Sliema till St George’s Bay är bland annat buss nummer 13. Hoppa av bussen i St Julians och promenera sista biten.

62 kommentarer

 1. Anna   •  

  Hej!
  Vår familj (barn 7 och 9 år) funderar på en tur till Malta i september eller oktober. Vi gillar att snorkla och undrar var vi bör bo på ön för att möjlighet att snorkla? Vi har tittat på Radisson Blu i Sliema respektive Golden Sands men jag får inte fram om det finns någon snorkling i närheten av dessa.
  Tack på förhand!

  • Johanna   •     Author

   Hej Anna,

   Vad härligt, Malta i september/oktober är min favorit. Snorklingen på Malta är helt okej men det finns dessvärre inga koraller och det är inte supermycket fiskar. Håller man sig vid klipporna så är det mer att se. Sliema är helt okej för snorkling! Golden Bay ska också ha bra snorkling. Eftersom hela ön är en enda stor sten så är det klippor att snorkla vid i stort sett överallt.

   Varma hälsningar,
   Johanna

 2. Malin   •  

  Hej,

  Jag reser i ett sällskap med 3 andra personer. När jag rest med de tidigare har det blivit så att jag vill upptäcka och de vill sola och bada.
  Har du några tips på vad jag som ensam tjej ska tänka på och vad jag bör besöka när jag är på Malta?

  Hälsningar
  Malin

  • Johanna   •     Author

   Hej Malin,

   Som ensam tjej på Malta så behöver du inte tänka på något speciellt mer än att du får vara beredd på att folk kanske visslar efter dig, liksom vid alla medelhavsländer. Du behöver aldrig känna dig otrygg dock och definitivt inte dagstid. Personligen tycker jag sightseeingbussarna är ganska trevliga, då får du se stora delar av ön och kan hoppa av och på där du själv vill. Jag tycker också att det är väldigt trevligt att strosa i Valletta och Mdina.

   Önskar dig en trevlig resa!
   Mvh Johanna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.